Dywagacje na temat lampy CRT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Dywagacje na temat lampy CRT
Koledzy zaczołem sie bawić telewizorami... I mam kilka pytań na które nie moge znaleść odpowiedzi bo mam za mało wiedzy... Chciałbym się dowiedzieć dlaczego między powrotami jest taka duża odległość a nie co linia z wiązka... I jak to jest z siatkami tej lampy ? pierwsza jest odpowiedzialna za wygaszanie czy za przyszpieszanie? Do czego w takim wypadku służy siatka druga? I sygnał odchylania pionowego czy poziomego(przepraszam za niedoinformowanie
) jak wpływa na na EW? Z góry dziekuje...

-
- 6250...9374 posty
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=5088
Może to coś pomoże.
Co do odchylania. Masz pion, który pracuje z częstotliwością 50hz i poziom pracujący z częstotliwością ponad 16kHz. Wszysko to jest sterowane z separatora który pobiera sygnał z wzmacniacza wizji. Separator jak sama nazwa wskazuje rozdziela zintegrowany sygnał wizji na impulsy sterujące generatorami odchylania.
Co do elektrod to zachęcam do przeczytania:
Może to coś pomoże.
Co do odchylania. Masz pion, który pracuje z częstotliwością 50hz i poziom pracujący z częstotliwością ponad 16kHz. Wszysko to jest sterowane z separatora który pobiera sygnał z wzmacniacza wizji. Separator jak sama nazwa wskazuje rozdziela zintegrowany sygnał wizji na impulsy sterujące generatorami odchylania.
Co do elektrod to zachęcam do przeczytania:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Re: Dywagacje na temat lampy CRT
Bo powrót jest realizowany znacznie szybciej. To okres martwy w sensie użytkowym, powinien byc jak najkrótszy.macylapka pisze:Koledzy zaczołem sie bawić telewizorami... I mam kilka pytań na które nie moge znaleść odpowiedzi bo mam za mało wiedzy... Chciałbym się dowiedzieć dlaczego między powrotami jest taka duża odległość a nie co linia z wiązka...
Siatka pierwsza (cylinder Wehnelta) jak każda siatka pierwsza steruje emisją lampy, czyli w tym wypdaku jasnością . Do przyśpieszania służay anoda, pozostałe siatki do ogniskowania w przypadku ogniskowania elektrostatycznego, przy ogniskowaniu magnetycznym służą do tego cewka lub cewki nawinięte na szyjce lampy.macylapka pisze:I jak to jest z siatkami tej lampy ? pierwsza jest odpowiedzialna za wygaszanie czy za przyszpieszanie? Do czego w takim wypadku służy siatka druga? I sygnał odchylania pionowego czy poziomego(przepraszam za niedoinformowanie :( ) jak wpływa na na EW? Z góry dziekuje...
-
- 250...374 postów
Najpierw chciałem podziekowac koledze za materiały. Lampa kineskopowa składa sie z 3 katód (chyba tak sie pisze) i 3 siatek... Pierwsza to jak Pan powiedział jest odpowiedzialna za jasnosc, do czego służy druga? Bo trzecia bodajże ile sie nie myle służy do ustawiania focus'a "nie wiem jak na polski"... A jesli chodzi o zespuł na szyjkowy to ktory magnes odpowiada za który kolor i za zbieżność ? I ilu polowe sa tam magnesy ?
-
- moderator
AUĆ! zespół, katod.macylapka pisze:Najpierw chciałem podziekowac koledze za materiały. Lampa kineskopowa składa sie z 3 katód (chyba tak sie pisze) i 3 siatek... Pierwsza to jak Pan powiedział jest odpowiedzialna za jasnosc, do czego służy druga? Bo trzecia bodajże ile sie nie myle służy do ustawiania focus'a "nie wiem jak na polski"... A jesli chodzi o zespuł na szyjkowy to ktory magnes odpowiada za który kolor i za zbieżność ? I ilu polowe sa tam magnesy ?
Jak jest to kineksop kolorowy to ma on na ogół trzy działa, czyli trzy komplety katoda + siatki (część może być razem połączona wewnątrz lampy). 'Focus' - ostrość. Pierwsza siatka służy do regulacji jasności, pozostałe do ogniskowania. Tworzą one soczewkę elektrostatyczną, zmianiając napięcie na jednej z nich zmienia się ogniskowa tej soczewki i tym samym skupienie promienia.
Magnesy są umieszczane na szyjce w różnych miejscach, zależy od typu kineskopu i służą do statycznej korekcji geometrii i (w przypadku kineskopół kolorowych) statycznej zbieżności. Tyc drugich jest naprawdę sporo w kineskopach typu Delta.
-
- 6250...9374 posty
Jeśli chodzi o lampy oscyloskopowe to tam masz elektrostatyczne odchylanie wiązki elektronowej czyli jak przłożysz napięcie piłokształtne do płytek odchylających to odchylisz wiązkę albo w pionie albo w poziomie albo tu i tutszczesn pisze:Magnesy są umieszczane na szyjce w różnych miejscach, zależy od typu kineskopu i służą do statycznej korekcji geometrii i (w przypadku kineskopół kolorowych) statycznej zbieżności. Tyc drugich jest naprawdę sporo w kineskopach typu Delta.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 250...374 postów
Powoli... Na zespole na szyjkowym znadjue sie cewka odchylania pionowego, poziomego i magnesy które służą do korekcji czystości kolorów i zbieżnosci. Moje pytanie tyczyło sie który magnes na zespole za co jest odpowiedzialny i jakie sa na niej magnesy słyszałem coś ze są bodajże 2 - 4 -6 i 8 polowe tylko który do czego? A jeśli chodzi o przebieg odchylania poziomego, to jaką on jeszcze pełni funkcje w telewizorze ?
-
- moderator
Rozłożenie i funkcje magnesów zależą od typu kineskopu, trinitriony mają ich znacznie mniej (praktycznie tylko pierścienie na szyjce), delty dużo więcej, dodatkowo ekrany magnetyczne wewnątrz szyjki.macylapka pisze:Powoli... Na zespole na szyjkowym znadjue sie cewka odchylania pionowego, poziomego i magnesy które służą do korekcji czystości kolorów i zbieżnosci. Moje pytanie tyczyło sie który magnes na zespole za co jest odpowiedzialny i jakie sa na niej magnesy słyszałem coś ze są bodajże 2 - 4 -6 i 8 polowe tylko który do czego? A jeśli chodzi o przebieg odchylania poziomego, to jaką on jeszcze pełni funkcje w telewizorze ?
-
- 250...374 postów
-
- 6250...9374 posty
-
- moderator
Najbardziej felernymi kineskopami z jakimi miałem do czynienia były właśnie te Philipsa o przekątnej 29”. Przez ostanie kilka lat miałem w zakładzie kilkadziesiąt tego typu przypadków. W każdym najpierw dochodziło do częstego "łapania" wewnętrznych zwarć między siatką S1 i katodą (ewentualnie między katodą i grzejnikiem), a później bardzo szybkiej utraty emisji. Niektóre z tych bubli nie przepracowały nawet dwóch lat. Kontaktowałem się w tej sprawie z autoryzowanym serwisem oraz przedstawicielem firmy Philips i tam uzyskałem odpowiedź, że to normalne w przypadku tych lamp zjawiskomarcin_oizo pisze:Racja, ostatnio gość przyniósł mi TV 29" Philips, miał może z 6 latek i wysiadł w nim kinol... Co to się porobiło z tymi fabrykami? A ja nadal mam Beryla 102 z 1974 roczku i ma piękny jasny obraz.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 6250...9374 posty
No to Romku zrobiliśmy antyreklamę Philipsowi. Ale no niestety taka jest prawda. Miałem praktyki na serwisie 2 lata po 2 miesiące i niestety wyrobiłem sobię złe zdanie o tej marce jak też o innej marce której tu nie wymienię. To zadziwiające że telewizory typu Royal Lux czy inne jakieś Elemisy sprzed 14 lat mają lepsze kinole od tych nowych (w sensie 5-7 letnich).
Pozdrawiam wszystkich!
Pozdrawiam wszystkich!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Philips w pełni zasłużył sobie na taką ocenę. Gdybym miał przytoczyć dosłownie opinie moich klientów na temat tej marki musiałbym niestety posłużyć się wulgaryzmami, tak więc sobie daruję.
Pierwsze problemy z kineskopami o tragicznej wręcz trwałości (wytrzymywały od roku do trzech lat) rozpoczęły się gdzieś na początku lat 90. i dotyczyły lamp Philipsa o przekątnej 20", lub 21". Gdy w towarzystwie elektroników ktoś wspomniał o "bublu z cienka szyjką" to wszyscy wiedzieli o jaki produkt chodzi i jakie są dalsze rokowania... Krążyły plotki, że Philips kupił te baniaki od Toshiby, przy czym Toshiba szybko dostrzegła wadę i coś tam ponoć usprawniła w technologi produkcji. Wiele lat później pojawiły się na rynku kolejne "niewypały", tym razem z lampą o przekątnej 29". Pamiętam jak wiele lat temu odradziłem koledze zakup Philipsa 29", z uwagi na bardzo nieudane kineskopy; kolega kupił wysoki model Panasonica 29", który popracował cztery lata, po czym padł w nim kineskop. Jak się okazało, wyprodukowany przez wiadomą firmę. Ja zresztą też nabyłem telewizor Metz-Carat 100Hz, z lampą 29". Pewnie wszyscy się domyślają co w nim padło po trzech latach, i kto ten felerny element wyprodukował...
Pozdrawiam,
Romek
Pierwsze problemy z kineskopami o tragicznej wręcz trwałości (wytrzymywały od roku do trzech lat) rozpoczęły się gdzieś na początku lat 90. i dotyczyły lamp Philipsa o przekątnej 20", lub 21". Gdy w towarzystwie elektroników ktoś wspomniał o "bublu z cienka szyjką" to wszyscy wiedzieli o jaki produkt chodzi i jakie są dalsze rokowania... Krążyły plotki, że Philips kupił te baniaki od Toshiby, przy czym Toshiba szybko dostrzegła wadę i coś tam ponoć usprawniła w technologi produkcji. Wiele lat później pojawiły się na rynku kolejne "niewypały", tym razem z lampą o przekątnej 29". Pamiętam jak wiele lat temu odradziłem koledze zakup Philipsa 29", z uwagi na bardzo nieudane kineskopy; kolega kupił wysoki model Panasonica 29", który popracował cztery lata, po czym padł w nim kineskop. Jak się okazało, wyprodukowany przez wiadomą firmę. Ja zresztą też nabyłem telewizor Metz-Carat 100Hz, z lampą 29". Pewnie wszyscy się domyślają co w nim padło po trzech latach, i kto ten felerny element wyprodukował...

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Ta ja pociągnę jeszcze ten wątek i się spytam co teraz warto w takim razie kupić? Bo stoję własnie przed tym problemem, mój Elemis mi zdechł, naprawiać mi się go nie chce, więc chcę kupić coś nowego. NIE LCD ani plazma.Romekd pisze:[...] Ja zresztą też nabyłem telewizor Metz-Carat 100Hz, z lampą 29". Pewnie wszyscy się domyślają co w nim padło po trzech latach, i kto ten felerny element wyprodukował... :(