Dywagacje na temat lampy CRT

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Dywagacje na temat lampy CRT

Post autor: macylapka »

Koledzy zaczołem sie bawić telewizorami... I mam kilka pytań na które nie moge znaleść odpowiedzi bo mam za mało wiedzy... Chciałbym się dowiedzieć dlaczego między powrotami jest taka duża odległość a nie co linia z wiązka... I jak to jest z siatkami tej lampy ? pierwsza jest odpowiedzialna za wygaszanie czy za przyszpieszanie? Do czego w takim wypadku służy siatka druga? I sygnał odchylania pionowego czy poziomego(przepraszam za niedoinformowanie :( ) jak wpływa na na EW? Z góry dziekuje...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=5088
Może to coś pomoże.
Co do odchylania. Masz pion, który pracuje z częstotliwością 50hz i poziom pracujący z częstotliwością ponad 16kHz. Wszysko to jest sterowane z separatora który pobiera sygnał z wzmacniacza wizji. Separator jak sama nazwa wskazuje rozdziela zintegrowany sygnał wizji na impulsy sterujące generatorami odchylania.
Co do elektrod to zachęcam do przeczytania:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Dywagacje na temat lampy CRT

Post autor: tszczesn »

macylapka pisze:Koledzy zaczołem sie bawić telewizorami... I mam kilka pytań na które nie moge znaleść odpowiedzi bo mam za mało wiedzy... Chciałbym się dowiedzieć dlaczego między powrotami jest taka duża odległość a nie co linia z wiązka...
Bo powrót jest realizowany znacznie szybciej. To okres martwy w sensie użytkowym, powinien byc jak najkrótszy.
macylapka pisze:I jak to jest z siatkami tej lampy ? pierwsza jest odpowiedzialna za wygaszanie czy za przyszpieszanie? Do czego w takim wypadku służy siatka druga? I sygnał odchylania pionowego czy poziomego(przepraszam za niedoinformowanie :( ) jak wpływa na na EW? Z góry dziekuje...
Siatka pierwsza (cylinder Wehnelta) jak każda siatka pierwsza steruje emisją lampy, czyli w tym wypdaku jasnością . Do przyśpieszania służay anoda, pozostałe siatki do ogniskowania w przypadku ogniskowania elektrostatycznego, przy ogniskowaniu magnetycznym służą do tego cewka lub cewki nawinięte na szyjce lampy.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Najpierw chciałem podziekowac koledze za materiały. Lampa kineskopowa składa sie z 3 katód (chyba tak sie pisze) i 3 siatek... Pierwsza to jak Pan powiedział jest odpowiedzialna za jasnosc, do czego służy druga? Bo trzecia bodajże ile sie nie myle służy do ustawiania focus'a "nie wiem jak na polski"... A jesli chodzi o zespuł na szyjkowy to ktory magnes odpowiada za który kolor i za zbieżność ? I ilu polowe sa tam magnesy ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

macylapka pisze:Najpierw chciałem podziekowac koledze za materiały. Lampa kineskopowa składa sie z 3 katód (chyba tak sie pisze) i 3 siatek... Pierwsza to jak Pan powiedział jest odpowiedzialna za jasnosc, do czego służy druga? Bo trzecia bodajże ile sie nie myle służy do ustawiania focus'a "nie wiem jak na polski"... A jesli chodzi o zespuł na szyjkowy to ktory magnes odpowiada za który kolor i za zbieżność ? I ilu polowe sa tam magnesy ?
AUĆ! zespół, katod.

Jak jest to kineksop kolorowy to ma on na ogół trzy działa, czyli trzy komplety katoda + siatki (część może być razem połączona wewnątrz lampy). 'Focus' - ostrość. Pierwsza siatka służy do regulacji jasności, pozostałe do ogniskowania. Tworzą one soczewkę elektrostatyczną, zmianiając napięcie na jednej z nich zmienia się ogniskowa tej soczewki i tym samym skupienie promienia.

Magnesy są umieszczane na szyjce w różnych miejscach, zależy od typu kineskopu i służą do statycznej korekcji geometrii i (w przypadku kineskopół kolorowych) statycznej zbieżności. Tyc drugich jest naprawdę sporo w kineskopach typu Delta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

tszczesn pisze:Magnesy są umieszczane na szyjce w różnych miejscach, zależy od typu kineskopu i służą do statycznej korekcji geometrii i (w przypadku kineskopół kolorowych) statycznej zbieżności. Tyc drugich jest naprawdę sporo w kineskopach typu Delta.
Jeśli chodzi o lampy oscyloskopowe to tam masz elektrostatyczne odchylanie wiązki elektronowej czyli jak przłożysz napięcie piłokształtne do płytek odchylających to odchylisz wiązkę albo w pionie albo w poziomie albo tu i tu :D
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Powoli... Na zespole na szyjkowym znadjue sie cewka odchylania pionowego, poziomego i magnesy które służą do korekcji czystości kolorów i zbieżnosci. Moje pytanie tyczyło sie który magnes na zespole za co jest odpowiedzialny i jakie sa na niej magnesy słyszałem coś ze są bodajże 2 - 4 -6 i 8 polowe tylko który do czego? A jeśli chodzi o przebieg odchylania poziomego, to jaką on jeszcze pełni funkcje w telewizorze ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

macylapka pisze:Powoli... Na zespole na szyjkowym znadjue sie cewka odchylania pionowego, poziomego i magnesy które służą do korekcji czystości kolorów i zbieżnosci. Moje pytanie tyczyło sie który magnes na zespole za co jest odpowiedzialny i jakie sa na niej magnesy słyszałem coś ze są bodajże 2 - 4 -6 i 8 polowe tylko który do czego? A jeśli chodzi o przebieg odchylania poziomego, to jaką on jeszcze pełni funkcje w telewizorze ?
Rozłożenie i funkcje magnesów zależą od typu kineskopu, trinitriony mają ich znacznie mniej (praktycznie tylko pierścienie na szyjce), delty dużo więcej, dodatkowo ekrany magnetyczne wewnątrz szyjki.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Nie wiem czy widziałeś slim'a samsunga np Cw29z308... lub podobnych... One na zespole szyjkowym maja z 8 magnesów... Choc ich kupna odradzam kazdemu kto zamierza kupić telewizor...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Racja, ostatnio gość przyniósł mi TV 29" Philips, miał może z 6 latek i wysiadł w nim kinol... Co to się porobiło z tymi fabrykami? A ja nadal mam Beryla 102 z 1974 roczku i ma piękny jasny obraz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

marcin_oizo pisze:Racja, ostatnio gość przyniósł mi TV 29" Philips, miał może z 6 latek i wysiadł w nim kinol... Co to się porobiło z tymi fabrykami? A ja nadal mam Beryla 102 z 1974 roczku i ma piękny jasny obraz.
Najbardziej felernymi kineskopami z jakimi miałem do czynienia były właśnie te Philipsa o przekątnej 29”. Przez ostanie kilka lat miałem w zakładzie kilkadziesiąt tego typu przypadków. W każdym najpierw dochodziło do częstego "łapania" wewnętrznych zwarć między siatką S1 i katodą (ewentualnie między katodą i grzejnikiem), a później bardzo szybkiej utraty emisji. Niektóre z tych bubli nie przepracowały nawet dwóch lat. Kontaktowałem się w tej sprawie z autoryzowanym serwisem oraz przedstawicielem firmy Philips i tam uzyskałem odpowiedź, że to normalne w przypadku tych lamp zjawisko :shock:

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No to Romku zrobiliśmy antyreklamę Philipsowi. Ale no niestety taka jest prawda. Miałem praktyki na serwisie 2 lata po 2 miesiące i niestety wyrobiłem sobię złe zdanie o tej marce jak też o innej marce której tu nie wymienię. To zadziwiające że telewizory typu Royal Lux czy inne jakieś Elemisy sprzed 14 lat mają lepsze kinole od tych nowych (w sensie 5-7 letnich).
Pozdrawiam wszystkich!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Philips w pełni zasłużył sobie na taką ocenę. Gdybym miał przytoczyć dosłownie opinie moich klientów na temat tej marki musiałbym niestety posłużyć się wulgaryzmami, tak więc sobie daruję.
Pierwsze problemy z kineskopami o tragicznej wręcz trwałości (wytrzymywały od roku do trzech lat) rozpoczęły się gdzieś na początku lat 90. i dotyczyły lamp Philipsa o przekątnej 20", lub 21". Gdy w towarzystwie elektroników ktoś wspomniał o "bublu z cienka szyjką" to wszyscy wiedzieli o jaki produkt chodzi i jakie są dalsze rokowania... Krążyły plotki, że Philips kupił te baniaki od Toshiby, przy czym Toshiba szybko dostrzegła wadę i coś tam ponoć usprawniła w technologi produkcji. Wiele lat później pojawiły się na rynku kolejne "niewypały", tym razem z lampą o przekątnej 29". Pamiętam jak wiele lat temu odradziłem koledze zakup Philipsa 29", z uwagi na bardzo nieudane kineskopy; kolega kupił wysoki model Panasonica 29", który popracował cztery lata, po czym padł w nim kineskop. Jak się okazało, wyprodukowany przez wiadomą firmę. Ja zresztą też nabyłem telewizor Metz-Carat 100Hz, z lampą 29". Pewnie wszyscy się domyślają co w nim padło po trzech latach, i kto ten felerny element wyprodukował... :(

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Romekd pisze:[...] Ja zresztą też nabyłem telewizor Metz-Carat 100Hz, z lampą 29". Pewnie wszyscy się domyślają co w nim padło po trzech latach, i kto ten felerny element wyprodukował... :(
Ta ja pociągnę jeszcze ten wątek i się spytam co teraz warto w takim razie kupić? Bo stoję własnie przed tym problemem, mój Elemis mi zdechł, naprawiać mi się go nie chce, więc chcę kupić coś nowego. NIE LCD ani plazma.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

tszczesn pisze:co teraz warto w takim razie kupić?
Radio, Tomku, radio! Albo gramofon. Weź przykład ze mnie i uwolnij się od telewizji, będziesz miał więcej czasu na forum :D