Hybryda - nowe pomysły

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Dodam swoje pięć groszy do tematu bo już jestem zahartowany w tych bojach. Zerknij do tego tematu: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=6166 tutaj Piotr wytłumaczył co i jak z hybrydami przynajmniej w wersji prostej swoją cegiełkę dodał też Studi i Romeked. Będę śledził temat coś w miarę konstruktywnego pisał. Na początek nie podoba mi się pomysł z użyciem aż trzech połówek 6N8S na jeden kanał. Ja bym proponował na początek posłużyć się zwykła ECC88 ja z tą lampą uzyskałem bardzo dobre rezultaty.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

:arrow: Zigrin
Przeczytałem Twój wątek w całości, a właściwie śledziłem go od początku i dojrzewałem do konstrukcji hybrydowej. Użycie 6N8S już uzasadniałem. Dlaczego aż 3? Bo mniej się nie dało. Pozostaje też kwestia końcówki. U Ciebie pracuje w klasie A, a ja uważam że tranzystory słabo się nadają do klasy A, bo potrzeba odprowadzić ogromne ilości ciepła. Lampy i tak się muszą żarzyć więc problem z głowy - dlatego sądzę że to jedyny mądry wybór do wzacniaczy w klasie A. Zresztą mam już odłożone 2 diabełki ze zbliżonymi parametrami :twisted: czekają na czasy kiedy będę mógł sobie pozwolić na zakup transformatorów, bo to koszt i to nie mały...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Oj, trochę dziwnie to powychodziło. Pierwszy stopień będzie miał stasznie małe wzmocnienie. Użyteczna amplituda sgnału w Twiom układzie też nie będzie wystarczająca.

Ja to widzę inaczej:
Ub1=200V; Ua1=100V; Ia1=2m5A; Ra1=39k; Rk1=1k6;
Ub2=250V; Ua2=150V; Ia2=5mA; Ra2=22k; Rk2=1k6;
Ub3=350V; Ia3=10mA; Rk3=15k;

Owszem, straty mocy są, ale taki już urok moich wzmacniaczy. To tylko 1W5 na Rk3 i pół wata na Ra1. Nie jest źle.
Musisz też uważać na Uf/k. 6N8S są na to wrażliwe. Możesz całe żarzenie podnieść na +75V, albo (lepiej) trzeci stopień żarzyć osobno na potencjale ponad 100V.
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Założyłem sobie poprostu większe prądy dla pierwszych dwóch stopni, ale narazie cienko mi idzie ich obliczanie. Mam przy tym takie pytanko. Wzmocnienia stopni się dodaje a nie mnoży?

Co do Uf/k to widziałem wcześniej w katalogu (100V) i zostanie to uwzględnione w zasilaczu.
Ostatnio zmieniony czw, 2 listopada 2006, 14:30 przez jakosek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

jakosek pisze:Wzmocnienia stopni się dodaje a nie mnoży?
:arrow: Wzmacniacz multiplikatywny, czyli Twój, gdzie wyjście jednego stopnia jest podłączone do wejścia następnego. Wzmocnienia stopni mnożą się, jeżeli operujesz jednostką V/V, lub dodają jeżeli używasz decybeli.
:arrow: Wzmacniacz addytywny. W ramach ciekawostki. Takie coś też istnieje, ale to już zupełnie inna (falowodowa) bajka...
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Piotr pisze::arrow: Wzmacniacz multiplikatywny, czyli Twój...
W takim układzie wzmocnienia które Ty proponujesz wyjdą dość duże. Jakie wg. Ciebie ma być wzmocnienie całości?

Czy mógłbyś rozrysować też swoją koncepcję końcówki, bo w projektowaniu wzmacniaczy tranzystorowych doświadczenia nie mam wcale :oops: Jedynie kilka zbudowałem/wyregulowałem.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

jakosek pisze:W takim układzie wzmocnienia które Ty proponujesz wyjdą dość duże. Jakie wg. Ciebie ma być wzmocnienie całości?
Najlepiej 50-100. Jak będzie trochę więcej, to też nic się nie stanie. Pierwszy stopień powinien mieć nieblokowany Rk, czyli brak kondensatora w kadodzie.
Zaraz przeliczę wzmocnienia (cierpliwości) :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wzmocnienie pierwszego stopnia z Ck: 12V/V; bez Ck: 8V/V;
Wzmocnienie drugiego stopnia z Ck: 10V/V; bez Ck: 6V/V;

Stosując kombinację pierwszy bez Ck, drugi z Ck dostaniesz całkowite wzmocnienie na poziomie 80V/V, czyli takie jak trzeba.
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Myślę że dostałem już sporo informacji i moge sie zabierać za pierwsze prace. Niestety mam ostatnio straszny deficyt czasu, toteż zabiorę się za to może gdzieś pod koniec miesiąca.

Ponawiam jeszcze pytanie:
jakosek pisze:Czy mógłbyś rozrysować też swoją koncepcję końcówki, bo w projektowaniu wzmacniaczy tranzystorowych doświadczenia nie mam wcale Jedynie kilka zbudowałem/wyregulowałem.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję za schemat. Mam nadzieję że nie będziesz miał nic przeciwko temu, abym zastosował go u siebie :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

jakosek pisze:Mam nadzieję że nie będziesz miał nic przeciwko temu, abym zastosował go u siebie :wink:
Gdybym miał, to raczej bym go nie umieszczał ;)
Lubię tylko, kiedy ktoś wykorzystując mój schemat pochwali mi się uzyskanymi wynikami.
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Mam zajęcie na zimowe wieczory :P Wynikami oczywiście się pochwalę, o ewentualnych problemach będę raportował w tym wątku.

PS. Co to za oznaczenie przy rezystorze w regulacji prądu? Sądzę że trzeba będzie go dobrać doświadczalnie, mierząc prąd, ale nie rozumiem oznaczenia.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

k75+k47A
Szeregowe połączenie 750R z potencjomertem 470R :)
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Schemat dalej.
Ostatnio zmieniony ndz, 5 listopada 2006, 21:55 przez jakosek, łącznie zmieniany 1 raz.