Przedwzmacniacz do gramofonu

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: sztyga20
Możesz zmienić stopnie rezystancyjne na SRPP, albo dodać następny stopień.

:arrow: Lisor
Ten rezystor w sumie z rezystancją wewnętrzną stopnia tworzy filtr dolnoprzepustowy z kondensatorem, który znajduje się między siatką drugiej lampy, a masą. Przy tak dużym zmniejszeniu rezystancji stała czasowa zmniejsza się znacząco -> dźwięk powinien być rozjaśniony ;)
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Dumek »

witam własnie jestem na etapie zakończenia i uruchomienia przedwzmacniacza mam pitanie czy zastosowac opóźnienie załaczenia napięcia anodowego
Piotr
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Na pewno nie zaszkodzi.
Ja zazwyczaj stosuję "opóźnianie ręczne" w postaci osobnych włączników żarzenia i anodowego.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Jak chcesz to wsadź tam mostek Graetza z np. EZ81 i dwiema 1N4007 (EZ-ka katodą do plusa, krzemowe diody anodami do masy, taki układ nieraz się przewijał na forum). Pamiętaj tylko, że EZ pociągnie z uzwojenia żarzeniowego dodatkowy amper prądu, więc jeśli masz już "przyduszone" uzwojenie to lepiej tego patentu nie stosuj i zrób ręczny stand-by.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Witam
wykonałem przedwzmacniacz tylko jest kłopot nie wiem czy to brumi czy się wzbudz na niskich czestotlowościach jak podłącze do wzmacniacza to przy pewnej mocy lata membrana głośnika co mam zrobić pomocy.
może zasilacz stabilizowany napięcia anodowego (zaźenie jest napięciem stałym)
pozdrawiam
Piotr
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

Jak membrana "lata" to znaczy, że wzmacniacz wzbudza się na b. małej częstotliwości. Przyczyny mogą być dwie: zły projekt samego wzmacniacza (np. pętla sprzężenia obejmuje wiele stopni z kondensatorami sprzęgającymi) lub pasożytnicze sprzężenie przez zasilanie. Jeżeli przyczyną jest to drugie, to łatwo to usunąć rozdzielając zasilanie poszczególnych stopni wzmacniacza (osobne filtry).
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

A lata bez podłączenia gramofonu?
Bo gramofony lubią generować bardzo niskie częstotliwości podzczas odtwarzania. Jedyna rada to filtr dolnozaporowy na kilkunastu Hz...
_idu

Post autor: _idu »

Gramofony już tak mają.... Sam znam z autopsji gdzie wymiary pokoju zawsze sprzyjały rezonansowi. Pomagało jedynie położenie gramofono na puchowej poduszcze.... skręcanie ragulatora basu, stosowanie filtrów nie dawało efektu i tak w końcu pojawiały sie infradźwiękowe oscylacje.
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

nie podłączałem jeszcze gramofonu wejście zwarte do masy i przedwzmacniacz się wzbudza prawdopodobnie na niskich częstotliwościach mebrama głośnika chodzi ( nie wiem czy jest to od zasilacza anodowego czy wina schematu niby ktoś to wykonał i chodziło dobrze -wcześniejsze posty schemat jest też wcześniej pokazany) jak sprawdzić czy jest to zasilacz czy szukać gdzieś indziej
może zrobić zasilacz anodowy stabilizowany
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

Skoro wykonałeś najprostszą wersję przedwzmacniacza (bez sprzężenia zwrotnego) to przyczyna leży na pewno w zasilaczu. Wykonaj osobne filtry dla pierwszego i drugiego stopnia (rozdział zaraz za pierwszym elektrolitem).
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

WitekJ pisze:Wykonaj osobne filtry dla pierwszego i drugiego stopnia (rozdział zaraz za pierwszym elektrolitem).
Oczywiście. W takim wzmacniaczu to niezbędne.
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

prosił bym o jakiś schemat jak to mam zrobic
pozdrawiam
Piotr
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

prosił bym o jakiś schemat jak to mam zrobic
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dumek
75...99 postów
75...99 postów

witam
wykonałem osbne filtry 1 i 2 stopnia i wszystko ok nie wzbudza sie i nie ma przedzwięku niestety układ ma za małe wzmocnienie.
Przy podłaczeniu do wzmacniacza gra cicho regulator głośności poza poławą i dopiero słychać dzwięk.
Interesuje mnie żęby pzredwzmacniacz sterował bezpośrednio końcówką mocy. co sądzicie o tym schemacie będzie miał większe wzmocnienia.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr