3 nieznane dziwne lampy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

3 nieznane dziwne lampy

Post autor: Anoda »

Witam!
Ostatnio dostałem od nauczycielki od fizyki kilka lamp. Wśród nich były 3 sztuki, ktrych nie mogę zidentyfikować. wiem tylko ze są bardzo stare. W załącznikach zdjęcia tychże lamp. Pierwsza z nich wygląda mi na jakąś ładną starą pentodę z siatkową anodą wyprowadzoną na wierzchołek bańki, do śrubki. Cokół ma jakiś dziwaczny, zdaje się kołkowy. Żarzenie mierzyłem omomierzem, sprawne.
Druga lampa jest produkcji Tesli z napisu zostało E i chyba L numerku niestety brak :cry: na cokole białymi literami napisane NB. Żarzenie sprawdzone.
Trzecia lampa wygląda mi na jakąś małą pentodę. W porównaniu do EL12 ma o połowe mniejszą anodę i katodę. Anoda siatkowa. Na cokole białymi znakami CA9031.

Czy ktoś wie co to moga być za lampy? Z góry dziękuję za odpowiedź :wink:
Pozdrawiam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: 3 nieznane dziwne lampy

Post autor: tszczesn »

Anoda pisze: Ostatnio dostałem od nauczycielki od fizyki kilka lamp. Wśród nich były 3 sztuki, ktrych nie mogę zidentyfikować. wiem tylko ze są bardzo stare. W załącznikach zdjęcia tychże lamp. Pierwsza z nich wygląda mi na jakąś ładną starą pentodę z siatkową anodą wyprowadzoną na wierzchołek bańki, do śrubki. Cokół ma jakiś dziwaczny, zdaje się kołkowy. Żarzenie mierzyłem omomierzem, sprawne.
Cokół ma najzupełniej normalny, a jest to RENS1284, RENS1294 (jak to pentoda), RENS1264 lub RENS1274 (jak tetroda), bądź wariacje (wersjca na prąd stały, czy innej firmy). Jaki jest opór żarnika?

Anoda pisze:Druga lampa jest produkcji Tesli z napisu zostało E i chyba L numerku niestety brak :cry: na cokole białymi literami napisane NB. Żarzenie sprawdzone.
Trzecia lampa wygląda mi na jakąś małą pentodę. W porównaniu do EL12 ma o połowe mniejszą anodę i katodę. Anoda siatkowa. Na cokole białymi znakami CA9031.
Te drugie to zapewne AL3 lub EL3 (AL1, jak ma żarzenie bezpośrednia). Ew. AD1 jak któraś z nich jest triodą.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Opór zarnika to 1,2 oma na zimo :wink: i na 99% jest pentodą :)
Tamte dwie to też pentody :wink:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Anoda pisze:Opór zarnika to 1,2 oma na zimo :wink: i na 99% jest pentodą :)
Tamte dwie to też pentody :wink:
Jak Ci niepotrzebne, to mogę się na coś wymienić.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Na razie pasowałoby się dowiedzieć co to moga być za lampy :wink: ta pierwsza bardzo mi się podoba, lecz nie mam podstawki do niej :(
OTLamp

Anoda pisze:Na razie pasowałoby się dowiedzieć co to moga być za lampy :wink: ta pierwsza bardzo mi się podoba, lecz nie mam podstawki do niej :(
Ta pierwsza to jak pisał Tomek, RENS1284 lub RENS1294 (ponadto niestety całkowicie straciła metalizację). Najlepiej byłoby ją po prostu zmierzyć. Pozostałe to mogą być AL4.
szalony

Post autor: szalony »

Anoda pisze:Na razie pasowałoby się dowiedzieć co to moga być za lampy :wink: ta pierwsza bardzo mi się podoba, lecz nie mam podstawki do niej :(
To jest zdaje sie podstawka "Europa B4", czy "Europa B5" :?: W necie mozna kupic, na stronie niejakiego "KT66" .
OTLamp

szalony pisze:
To jest zdaje sie podstawka "Europa B4", czy "Europa B5" :?: W necie mozna kupic, na stronie niejakiego "KT66" .
Cokół jest pięcionóżkowy.