Witam!
Ostatnio dostałem od nauczycielki od fizyki kilka lamp. Wśród nich były 3 sztuki, ktrych nie mogę zidentyfikować. wiem tylko ze są bardzo stare. W załącznikach zdjęcia tychże lamp. Pierwsza z nich wygląda mi na jakąś ładną starą pentodę z siatkową anodą wyprowadzoną na wierzchołek bańki, do śrubki. Cokół ma jakiś dziwaczny, zdaje się kołkowy. Żarzenie mierzyłem omomierzem, sprawne.
Druga lampa jest produkcji Tesli z napisu zostało E i chyba L numerku niestety brak na cokole białymi literami napisane NB. Żarzenie sprawdzone.
Trzecia lampa wygląda mi na jakąś małą pentodę. W porównaniu do EL12 ma o połowe mniejszą anodę i katodę. Anoda siatkowa. Na cokole białymi znakami CA9031.
Czy ktoś wie co to moga być za lampy? Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Anoda pisze:
Ostatnio dostałem od nauczycielki od fizyki kilka lamp. Wśród nich były 3 sztuki, ktrych nie mogę zidentyfikować. wiem tylko ze są bardzo stare. W załącznikach zdjęcia tychże lamp. Pierwsza z nich wygląda mi na jakąś ładną starą pentodę z siatkową anodą wyprowadzoną na wierzchołek bańki, do śrubki. Cokół ma jakiś dziwaczny, zdaje się kołkowy. Żarzenie mierzyłem omomierzem, sprawne.
Cokół ma najzupełniej normalny, a jest to RENS1284, RENS1294 (jak to pentoda), RENS1264 lub RENS1274 (jak tetroda), bądź wariacje (wersjca na prąd stały, czy innej firmy). Jaki jest opór żarnika?
Anoda pisze:Druga lampa jest produkcji Tesli z napisu zostało E i chyba L numerku niestety brak :cry: na cokole białymi literami napisane NB. Żarzenie sprawdzone.
Trzecia lampa wygląda mi na jakąś małą pentodę. W porównaniu do EL12 ma o połowe mniejszą anodę i katodę. Anoda siatkowa. Na cokole białymi znakami CA9031.
Te drugie to zapewne AL3 lub EL3 (AL1, jak ma żarzenie bezpośrednia). Ew. AD1 jak któraś z nich jest triodą.
Anoda pisze:Na razie pasowałoby się dowiedzieć co to moga być za lampy ta pierwsza bardzo mi się podoba, lecz nie mam podstawki do niej
Ta pierwsza to jak pisał Tomek, RENS1284 lub RENS1294 (ponadto niestety całkowicie straciła metalizację). Najlepiej byłoby ją po prostu zmierzyć. Pozostałe to mogą być AL4.