Trafo SE bez szczeliny?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Trafo SE bez szczeliny?
Witajcie,
dostałem od znajomego trafko głośnikowe wymontowane z jakiegoś przedwojennego Blaupunkta. Typu nie znam, bo radyjko było podobno w stanie daleko posuniętego rozkładu... nieważne. Problem jest taki - trafko to, pomimo braku odczepu środkowego do push-pulla, nie posiada szczeliny powietrznej. Czemu? Czyżby w tamtych latach nie przejmowano się magnesowaniem się rdzenia?
dostałem od znajomego trafko głośnikowe wymontowane z jakiegoś przedwojennego Blaupunkta. Typu nie znam, bo radyjko było podobno w stanie daleko posuniętego rozkładu... nieważne. Problem jest taki - trafko to, pomimo braku odczepu środkowego do push-pulla, nie posiada szczeliny powietrznej. Czemu? Czyżby w tamtych latach nie przejmowano się magnesowaniem się rdzenia?
-
- moderator
Re: Trafo SE bez szczeliny?
Ono na pewno ma szczlinę, zapewne na środkowej kolumnie.Urban Turban pisze:Witajcie,
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Nie musi - może być niewidoczna, przy samym karkasie. A w transformatorach Philipsa, zalewanych smołą wypełniała ją smoła, i bez zdrapania powierzchni do żywej blachy nie było jej widać.Urban Turban pisze:A czy powinno to być wtedy widoczne gołym okiem? Bo po długim przyglądaniu się, pod każdym możliwym kątem, wciąż nie widzę tam szczeliny ;)
-
- 500...624 posty
Chyba rzeczywiście przy samym karkasie coś widać
Dzięki, czyli jednak będę mógł zastosować to trafko w jakimś układzie...
Przy okazji - masz pomysł na jakąś ciekawą lampkę końcową małej mocy, którą możnaby popędzić to trafko? Ra przy 4 omach to 7.75K. Mam ochotę poeksperymentować

Przy okazji - masz pomysł na jakąś ciekawą lampkę końcową małej mocy, którą możnaby popędzić to trafko? Ra przy 4 omach to 7.75K. Mam ochotę poeksperymentować

Ostatnio zmieniony pt, 20 października 2006, 19:32 przez Urban Turban, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 4 posty
A może to trafo pracowało w układzie z zasilaniem równoległym (ang. parallel feed), gdzie składowa stała jest blokowana przez kondensator. Lepiej sprawdź to trafo zanim podłączysz do klasycznego układu SE.Urban Turban pisze:Witajcie,
Spojrzę wieczorem w schematy Blaupunkta, żeby się upewnić. Rocznika radia ani symbolu trafa pewnie nie masz?
--Yag
-
- moderator
Taki układ przed wojną nie był wykorzystywny, ani przez Blaupunkta, ani przez inna firme.yagoolar pisze: Spojrzę wieczorem w schematy Blaupunkta, żeby się upewnić. Rocznika radia ani symbolu trafa pewnie nie masz?
-
- 125...249 postów
-
- 4 posty
Układów Blaupunkt z wyjściem parafeed nie znalazłem w moich zbiorach, ale...tszczesn pisze:Taki układ przed wojną nie był wykorzystywny, ani przez Blaupunkta, ani przez inna firme.yagoolar pisze: Spojrzę wieczorem w schematy Blaupunkta, żeby się upewnić. Rocznika radia ani symbolu trafa pewnie nie masz?
Znalazłem do tej pory (22:51)
- 2 schematy preampu gramofonowego firmy Klangfilm datowane na "przed rokiem 1945" (vor 1945) z układem parafeed - Schallplatten-Verstarker 30910 i 30911;
- firmy Lumophon - modele W600, K400, SW4
-
- moderator
Gdzie tam jest w ogóle transformator głosnikowy? Wszystkie te trzy modele są bezgłosnikowe, bez transformatora głosnikowego, ale posiadają najzwyklejszy w świecie wzmacniacz końcowy SE.yagoolar pisze: - firmy Lumophon - modele W600, K400, SW4
-
- 4 posty
Odniosłem się do Twojego kategorycznego stwierdzenia, że taki układ (z zasilaniem równoległym) nie był stosowany przed wojną (IIWW). Tak OT. Dalsza polemika nie jest konieczna. Natomiast w pierwszym przypadku jest i trafo i parafeed.tszczesn pisze:Gdzie tam jest w ogóle transformator głosnikowy? Wszystkie te trzy modele są bezgłosnikowe, bez transformatora głosnikowego, ale posiadają najzwyklejszy w świecie wzmacniacz końcowy SE.yagoolar pisze: - firmy Lumophon - modele W600, K400, SW4
Pozdrawiam
--Yag[/list]