J-35 i Bogner Triple Giant?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

teg
50...74 posty
50...74 posty

J-35 i Bogner Triple Giant?

Post autor: teg »

Witam. Wpadłem ostatnio na pomysł wymiany tranzystorowego preampu w moim wzmacniaczu na lampowy. Wybór padł na Bogner Triple Giant, kanał Clean + wtórnik:

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/bogtr.jpg

I teraz pytanie.. jak to dopasować (impedancyjnie itp.) z końcówką z kitu Jabel J-35? Szczerze to nie wiem nawet jak do problemu podejść.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Jezeli pobierzesz sygnal z wtornika wedlug tego schematu to uslyszysz tylko cisze. Blad w schemacie. Kondensator na wyjsciu jest podlaczony do masy zamiast do katody.

Polaczenie miedzy przedwzmacniaczem i koncowka mocy najlepiej wykonac przy pomocy miedzianego interfejsu o odpowiedniej dlugosci. :wink:
Aleksander Niemand
50...74 posty

Hm, czyżby celkowe wprowadzanie w błąd? Możesz spojrzeć na korektor tego kanału? Też mi cię coś nie podoba - podłączenie Treble. Czyli wystarczy po prostu połączyć, bez żadnych kombinacji? :) Lampa, tranzystor, lampa, tranzystor, tak, tak po prostu? :)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Korektor jest ok. Nic nie stoi na przeszkodzie aby polaczyc lampowy przedwzmacniacz z tranzystorowa koncowka mocy. W najgorszym wypadku przesterujesz koncowke.

A jesli chcesz zrobic naprawde dobry lampowy przedwzmacniacz to ja bym proponowal przymierzyc sie do tego:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... _yba3b.pdf
Aleksander Niemand
50...74 posty

Generalnie potrzbuję kanał clean do używanaia z przesterem w kostce. Mówisz że dobre to jest? :)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mowie ze to jest dobre. Jak sie dobrze przyjzysz to przedwzmacniacz ma niewiele wspolnego ze standartowymi schematami markowych gigantów a niektore rozwiazania moga sie wydawac co najmniej dziwne. Wartosci komponentów na schemacie sa prawidlowe mimo ze w kilku miejscach mocno odbiegaja od "poprawnych". Jak to zrobisz to napewno nie pozalujesz.
Aleksander Niemand
50...74 posty

Oczywiście Ci wierzę:) Rzecz w tym, że to ma współpracowwać z przesterem w kostce, a konkretnie Marshall Jackhammer, który jest dosyć wybredny.
"Dziwne" wartości mnie nie przerażają, wręcz przeciwnie :)

Czyu brak wtórnika katodowego nie będzie problemem, jeśli preamp ma współpracować z tranzystorową końcówką?
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Spokojnie bez wtornika wysterujesz koncowke. Kostki tez bez problemu mozesz podlaczac, ten przedwzmacniacz ma wysoko do sufitu. A jak podlaczysz dodatkowy kondensator 10uF rownolegle z R43 to i kostka moze okazac sie zbyteczna.
Aleksander Niemand
50...74 posty

Hm. Nie wiem, nie mam pojęcia jak to naprawdę wygląda, ale czy mogę podłączyć bezposrednio preamp bez wtórnika pod końcówkę tranzystorową? Chodzi mi o dopasowanie impedancyjne, amplitutę sygnału wyjściowego z preampu itp... Jak to wygląda "w liczbach"?

P.S. Mógłby się ktoś dołączyć do tego wątka, tyle osób to ogląda a nikt się nie wypowiada :)
pierwszy

Post autor: pierwszy »

teg pisze: P.S. Mógłby się ktoś dołączyć do tego wątka, tyle osób to ogląda a nikt się nie wypowiada :)
Jezeli dla Ciebie VacuumVoodoo nie wystarczy, to nie wiem kto ma jeszcze sie wypowiadac?
Wejdz na jego strone jezeli znasz angielski.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziekuje za komplement, ide sie rumienic. :D
Aleksander Niemand
50...74 posty

Chylę czoła :)

Posłucham rady speca i spróbuję tego "cuda". Mam nadzieję że da radę z tranzystorową końcówką i jackhammerem. JH-1 jest dość dziwny: na jednych wzmacniaczach brzmi genialnie, na innych beznadziejnie, a na jeszcze innych dzieją się "cuda", typu pierdy podczas palm mutingu... Dlatego zależy mi na czymś, co było testowane z przsterem w kostce. To liczy się najbardziej, brzmienie jest na drugim miejscu.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

JH-1 to rzeczywiście dziwny przester. Dla mnie lepiej brzmi w pozycji overdrive niż tej niby dopalonej, która jest ciemna jak tyłek aborygena i płaska jak Ziemia w średniowieczu.
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

Idealnie do pracy z zewnętrzną "dopałką" nadaje się DR w trybie Clean, a więc bez kondensatorów katodowych.
teg
50...74 posty
50...74 posty

Clean w DRce różni siętylko brakiem kondenstaorów katodowych? Macie może jakiś gotowy schemat? Teraz mam już bałagan w głowie i nie wiem co wybrać :(