Potrzebuje kilku porad i części do Elektrita Allegro Z

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

Aaaa - jeszcze chciałem zapytać, czym przykleić płócienną osłone głośnika ???
Butapren, wikol, a może klej termotopliwy ???
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Doczu pisze:Aaaa - jeszcze chciałem zapytać, czym przykleić płócienną osłone głośnika ???
Butapren, wikol, a może klej termotopliwy ???
Ja bym to robił na wikol.
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

No to chwalę się. Tak wygląda mój egzemplarz :twisted:
http://doczu.neostrada.pl/allegro.jpg
Jako materiał na osłone głośnika uzyłem kawałka z tapicerki fotela.
Jak widac skala jest w opłakanym stanie, oraz lewa gałka nieoryginalna.
Na skrzynce widać drobne ryski i uszkodzenia, ale sądzę, że nie przeszkadza to aż tak bardzo.
Skrzynka wyszła jaśniejsza niż jest w rzeczywistości.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Doczu pisze:No to chwalę się. Tak wygląda mój egzemplarz :twisted:
http://doczu.neostrada.pl/allegro.jpg
Jako materiał na osłone głośnika uzyłem kawałka z tapicerki fotela.
Jak widac skala jest w opłakanym stanie, oraz lewa gałka nieoryginalna.
Na skrzynce widać drobne ryski i uszkodzenia, ale sądzę, że nie przeszkadza to aż tak bardzo.
Skrzynka wyszła jaśniejsza niż jest w rzeczywistości.
Skrzynkę masz w ślicznym stanie - jej ruszenie to grzech. Oczywiście trochę Pronto nie zaszkodzi. Tą odłupaną czarną farbę z podstawy spokojnie można uzupełnić (oczywiście nie olejną). Skala nie jest taka zła, widywałem gorsze. Oczko - tam jest EM1 czy EM4? Bo wygląda na to drugie. Różnicy dużej nie ma (poza tym, że EM4 wymaga dodatkowego rezystora i inaczej wygląda).
Materiał - niestety nie ma nic wspólnego z oryginalnym.
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

tszczesn pisze:Skrzynkę masz w ślicznym stanie - jej ruszenie to grzech. Oczywiście trochę Pronto nie zaszkodzi.
To miło słyszeć :-) Pronto juz zapodałem :-)
tszczesn pisze:Tą odłupaną czarną farbę z podstawy spokojnie można uzupełnić (oczywiście nie olejną).

A jaką zastosować, bo myślałem właśnie o olejnej. Czyzby jakiś akryl ???
tszczesn pisze:Skala nie jest taka zła, widywałem gorsze.
No słabe to dla mnie pocieszenie - bedę szukał lepszej, albo skanu.
tszczesn pisze:Oczko - tam jest EM1 czy EM4? Bo wygląda na to drugie. Różnicy dużej nie ma (poza tym, że EM4 wymaga dodatkowego rezystora i inaczej wygląda).
Nie mam pojecia, bo napisy sa zatarte, ale przy lampie są dwa rezystory
tszczesn pisze:Materiał - niestety nie ma nic wspólnego z oryginalnym.
Tutaj niestety nie da się tego ukryć :-( Do czasu aż znajde lepszy, ten bedzie musiał byc.
Ma Pan może jakieś zdjecie w wyższej rozdzielczości tego Elektrita, bo nie wiem jak wygladał oryginalny materiał, a takie zdjęcie ułatwiłoby mi poszukiwania.
U mnie niestety mój nie miał oryginalnego materiału :-(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Doczu pisze:
tszczesn pisze:Tą odłupaną czarną farbę z podstawy spokojnie można uzupełnić (oczywiście nie olejną).

A jaką zastosować, bo myślałem właśnie o olejnej. Czyzby jakiś akryl ???
Nie wiem - jakoś nigdy akurate tego kawałka nie robiłem (zresztą sam skrzynek nie robię, bo niezbyt mam na to warunki, a i umiejętności nie było kiedy szlifować). W każdym razie jakiś lakier - dający cienką warstwę i półmatową. Olejna ma aupełnie inną fakturę.
Doczu pisze:
tszczesn pisze:Skala nie jest taka zła, widywałem gorsze.
No słabe to dla mnie pocieszenie - bedę szukał lepszej, albo skanu.
Niestety żaden z moich dwóch Allegrów nie ma skali w stanie nadającym się do zrobienia z niej kopii.
Doczu pisze:
tszczesn pisze:Oczko - tam jest EM1 czy EM4? Bo wygląda na to drugie. Różnicy dużej nie ma (poza tym, że EM4 wymaga dodatkowego rezystora i inaczej wygląda).
Nie mam pojecia, bo napisy sa zatarte, ale przy lampie są dwa rezystory
Czyli EM4 - dość typowa zmiana, biorąc pod uwagę, że po wojnie EM4 byłó w Polsce pełno, w odróżnieniu od EM1.
Doczu pisze:
tszczesn pisze:Materiał - niestety nie ma nic wspólnego z oryginalnym.
Tutaj niestety nie da się tego ukryć :-( Do czasu aż znajde lepszy, ten bedzie musiał byc.
Ma Pan może jakieś zdjecie w wyższej rozdzielczości tego Elektrita, bo nie wiem jak wygladał oryginalny materiał, a takie zdjęcie ułatwiłoby mi poszukiwania.
Zdjęcie postaram się zrobić za kilka dni - ale wątpię, by coś się udało znaleźć - wielu już próbowało :)
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

tszczesn pisze:Niestety żaden z moich dwóch Allegrów nie ma skali w stanie nadającym się do zrobienia z niej kopii.
Szkoda - liczyłem na to :-(
Trzeba bedzie chyba napisac do Pana Berezowskiego, albo może zna Pan kogoś, kto mógłby dysponować dobra skalą i skanerem ?
tszczesn pisze:Czyli EM4 - dość typowa zmiana, biorąc pod uwagę, że po wojnie EM4 było w Polsce pełno, w odróżnieniu od EM1.
A po czym mozna odróżnić EM4 od EM1 tak na pierwszy rzut oka, nie mając oznaczenia ?
tszczesn pisze:Zdjęcie postaram się zrobić za kilka dni - ale wątpię, by coś się udało znaleźć - wielu już próbowało :)
No na oryginał nie liczę, ale może u jakiegoś tapicera znajdę cos podobnego, i bardziej pasującego.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Dużo różnych tkanin jest tu:
http://www.tubesandmore.com
Drogie jak zaraza...

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Jasiu pisze:Czołem.
Witam
Jasiu pisze:Dużo różnych tkanin jest tu:
Drogie jak zaraza...
Dzięki za info. Ceny niestety z kosmosu :cry:
14$ za taki materiał jakby mi odpowiadał, to zdecydowanie za dużo :cry:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Doczu pisze:
tszczesn pisze:Niestety żaden z moich dwóch Allegrów nie ma skali w stanie nadającym się do zrobienia z niej kopii.
Szkoda - liczyłem na to :-(
Trzeba bedzie chyba napisac do Pana Berezowskiego, albo może zna Pan kogoś, kto mógłby dysponować dobra skalą i skanerem ?
Może znam, muszę tylko zadzownić i się dowiedzieć czy ma.
Doczu pisze:
tszczesn pisze:Czyli EM4 - dość typowa zmiana, biorąc pod uwagę, że po wojnie EM4 było w Polsce pełno, w odróżnieniu od EM1.
A po czym mozna odróżnić EM4 od EM1 tak na pierwszy rzut oka, nie mając oznaczenia ?
EM1 ma jedną anodę - tak jak na tym zdjęciu: Obrazek (Anoda to to pomiędzy stożkiem świecącym a podstawką). EM4 (nie mam zdjęcia) ma dwie anody - większą na dole i mniejszą na górze. Do tego sporo EM1 ma ten metalowy kapturek na środku (zasłaniający wylot katody) jest przyczepiony pręcikiem do świecącego stożka, i pręcik ten jest widoczny od przodu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze:Czołem.

Dużo różnych tkanin jest tu:
Drogie jak zaraza...
To są kopie materiałów do amerykańskich odbiorników (nawet podane do jakich konkretnie), niestety polskie są zupełnie inne - nigdy mi się u nich nic nie udało dobrać. No i kiedyś kupiełem u nich nowe lampy, a okazały się być mocno zużyte.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

A próbowaliście z naszymi krajowymio tkaninami o nazwie żakard. Ja mam parę próbek i tkaniny przypominają te stosowane jako osłony głosników.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze:A próbowaliście z naszymi krajowymio tkaninami o nazwie żakard. Ja mam parę próbek i tkaniny przypominają te stosowane jako osłony głosników.
ŻAkardy to tkaniny tkane na krosnach żakardowych (oryginalne głośnikowe chyba tez były na żakardach robione) które umiały robić dowolnie skomplikowane wzory, cały dowcip na wzorach właśnie polega - współczesne takaniny mają zupełnie inny splot niż oryginalne - i to bardzo widać :(
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

No to tzw "kiszka" :cry: . Ale można by zachować w ten sposób chociaż podobną fakturę tkaniny.
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

W sprawie skal, byłem dziś odwiedzić jedną z firm zajmujących się sitodrukiem, i dowiedziałem się, ile kosztowałoby dorobienie takiej skali.
ustawienie matrycy 40 PLN, i za każdą "odbitkę" 5-10 PLN (w zalezności od stopnia skomlikowania)
Sądzę, że przy powiedzmy dziesięciu skalach możnaby się pokusić o zamówienie takiego sitodruku, i koszty byłyby przystepne.
Teraz tylko trzeba by znaleźć 10 posiadaczy Elektrita Allegro :-(
Pozdrawiam.