Potrzebuje kilku porad i części do Elektrita Allegro Z
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów
No to chwalę się. Tak wygląda mój egzemplarz
http://doczu.neostrada.pl/allegro.jpg
Jako materiał na osłone głośnika uzyłem kawałka z tapicerki fotela.
Jak widac skala jest w opłakanym stanie, oraz lewa gałka nieoryginalna.
Na skrzynce widać drobne ryski i uszkodzenia, ale sądzę, że nie przeszkadza to aż tak bardzo.
Skrzynka wyszła jaśniejsza niż jest w rzeczywistości.
Pozdrawiam.

Na skrzynce widać drobne ryski i uszkodzenia, ale sądzę, że nie przeszkadza to aż tak bardzo.
Pozdrawiam.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita 

-
- moderator
Skrzynkę masz w ślicznym stanie - jej ruszenie to grzech. Oczywiście trochę Pronto nie zaszkodzi. Tą odłupaną czarną farbę z podstawy spokojnie można uzupełnić (oczywiście nie olejną). Skala nie jest taka zła, widywałem gorsze. Oczko - tam jest EM1 czy EM4? Bo wygląda na to drugie. Różnicy dużej nie ma (poza tym, że EM4 wymaga dodatkowego rezystora i inaczej wygląda).Doczu pisze:No to chwalę się. Tak wygląda mój egzemplarz :twisted:
Materiał - niestety nie ma nic wspólnego z oryginalnym.
-
- 25...49 postów
To miło słyszećtszczesn pisze:Skrzynkę masz w ślicznym stanie - jej ruszenie to grzech. Oczywiście trochę Pronto nie zaszkodzi.

tszczesn pisze:Tą odłupaną czarną farbę z podstawy spokojnie można uzupełnić (oczywiście nie olejną).
A jaką zastosować, bo myślałem właśnie o olejnej. Czyzby jakiś akryl ???
No słabe to dla mnie pocieszenie - bedę szukał lepszej, albo skanu.tszczesn pisze:Skala nie jest taka zła, widywałem gorsze.
Nie mam pojecia, bo napisy sa zatarte, ale przy lampie są dwa rezystorytszczesn pisze:Oczko - tam jest EM1 czy EM4? Bo wygląda na to drugie. Różnicy dużej nie ma (poza tym, że EM4 wymaga dodatkowego rezystora i inaczej wygląda).
Tutaj niestety nie da się tego ukryćtszczesn pisze:Materiał - niestety nie ma nic wspólnego z oryginalnym.

Ma Pan może jakieś zdjecie w wyższej rozdzielczości tego Elektrita, bo nie wiem jak wygladał oryginalny materiał, a takie zdjęcie ułatwiłoby mi poszukiwania.
U mnie niestety mój nie miał oryginalnego materiału

Pozdrawiam

-
- moderator
Nie wiem - jakoś nigdy akurate tego kawałka nie robiłem (zresztą sam skrzynek nie robię, bo niezbyt mam na to warunki, a i umiejętności nie było kiedy szlifować). W każdym razie jakiś lakier - dający cienką warstwę i półmatową. Olejna ma aupełnie inną fakturę.Doczu pisze:tszczesn pisze:Tą odłupaną czarną farbę z podstawy spokojnie można uzupełnić (oczywiście nie olejną).
A jaką zastosować, bo myślałem właśnie o olejnej. Czyzby jakiś akryl ???
Niestety żaden z moich dwóch Allegrów nie ma skali w stanie nadającym się do zrobienia z niej kopii.Doczu pisze:No słabe to dla mnie pocieszenie - bedę szukał lepszej, albo skanu.tszczesn pisze:Skala nie jest taka zła, widywałem gorsze.
Czyli EM4 - dość typowa zmiana, biorąc pod uwagę, że po wojnie EM4 byłó w Polsce pełno, w odróżnieniu od EM1.Doczu pisze:Nie mam pojecia, bo napisy sa zatarte, ale przy lampie są dwa rezystorytszczesn pisze:Oczko - tam jest EM1 czy EM4? Bo wygląda na to drugie. Różnicy dużej nie ma (poza tym, że EM4 wymaga dodatkowego rezystora i inaczej wygląda).
Zdjęcie postaram się zrobić za kilka dni - ale wątpię, by coś się udało znaleźć - wielu już próbowało :)Doczu pisze:Tutaj niestety nie da się tego ukryć :-( Do czasu aż znajde lepszy, ten bedzie musiał byc.tszczesn pisze:Materiał - niestety nie ma nic wspólnego z oryginalnym.
Ma Pan może jakieś zdjecie w wyższej rozdzielczości tego Elektrita, bo nie wiem jak wygladał oryginalny materiał, a takie zdjęcie ułatwiłoby mi poszukiwania.
-
- 25...49 postów
Szkoda - liczyłem na totszczesn pisze:Niestety żaden z moich dwóch Allegrów nie ma skali w stanie nadającym się do zrobienia z niej kopii.

Trzeba bedzie chyba napisac do Pana Berezowskiego, albo może zna Pan kogoś, kto mógłby dysponować dobra skalą i skanerem ?
A po czym mozna odróżnić EM4 od EM1 tak na pierwszy rzut oka, nie mając oznaczenia ?tszczesn pisze:Czyli EM4 - dość typowa zmiana, biorąc pod uwagę, że po wojnie EM4 było w Polsce pełno, w odróżnieniu od EM1.
No na oryginał nie liczę, ale może u jakiegoś tapicera znajdę cos podobnego, i bardziej pasującego.tszczesn pisze:Zdjęcie postaram się zrobić za kilka dni - ale wątpię, by coś się udało znaleźć - wielu już próbowało

Czołem.
Dużo różnych tkanin jest tu:
http://www.tubesandmore.com
Drogie jak zaraza...
Pozdrawiam,
Jasiu
Dużo różnych tkanin jest tu:
http://www.tubesandmore.com
Drogie jak zaraza...
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Może znam, muszę tylko zadzownić i się dowiedzieć czy ma.Doczu pisze:Szkoda - liczyłem na to :-(tszczesn pisze:Niestety żaden z moich dwóch Allegrów nie ma skali w stanie nadającym się do zrobienia z niej kopii.
Trzeba bedzie chyba napisac do Pana Berezowskiego, albo może zna Pan kogoś, kto mógłby dysponować dobra skalą i skanerem ?
EM1 ma jedną anodę - tak jak na tym zdjęciu:Doczu pisze:A po czym mozna odróżnić EM4 od EM1 tak na pierwszy rzut oka, nie mając oznaczenia ?tszczesn pisze:Czyli EM4 - dość typowa zmiana, biorąc pod uwagę, że po wojnie EM4 było w Polsce pełno, w odróżnieniu od EM1.

-
- moderator
-
- moderator
ŻAkardy to tkaniny tkane na krosnach żakardowych (oryginalne głośnikowe chyba tez były na żakardach robione) które umiały robić dowolnie skomplikowane wzory, cały dowcip na wzorach właśnie polega - współczesne takaniny mają zupełnie inny splot niż oryginalne - i to bardzo widać :(gsmok pisze:A próbowaliście z naszymi krajowymio tkaninami o nazwie żakard. Ja mam parę próbek i tkaniny przypominają te stosowane jako osłony głosników.
-
- 25...49 postów
W sprawie skal, byłem dziś odwiedzić jedną z firm zajmujących się sitodrukiem, i dowiedziałem się, ile kosztowałoby dorobienie takiej skali.
ustawienie matrycy 40 PLN, i za każdą "odbitkę" 5-10 PLN (w zalezności od stopnia skomlikowania)
Sądzę, że przy powiedzmy dziesięciu skalach możnaby się pokusić o zamówienie takiego sitodruku, i koszty byłyby przystepne.
Teraz tylko trzeba by znaleźć 10 posiadaczy Elektrita Allegro
Pozdrawiam.
ustawienie matrycy 40 PLN, i za każdą "odbitkę" 5-10 PLN (w zalezności od stopnia skomlikowania)
Sądzę, że przy powiedzmy dziesięciu skalach możnaby się pokusić o zamówienie takiego sitodruku, i koszty byłyby przystepne.
Teraz tylko trzeba by znaleźć 10 posiadaczy Elektrita Allegro

Pozdrawiam.