Kankan

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Kankan

Post autor: OTLamp »

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Różne rzeczy się w RWPG widywało ;).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

To mało przypomina Kankana 3. Bardziej to podobne jest do Sarabandy.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

maciej_333 pisze:To mało przypomina Kankana 3.
A dlaczego ma przypominać Kankana 3? To jest Kankan, a nie Kankan 3.
maciej_333 pisze: Bardziej to podobne jest do Sarabandy.
Sarabanda od Kankana różni się praktycznie tylko skrzynką: Kankan ma drewnianą, a Sarabanda bakelitową.
szalony

Post autor: szalony »

Ale cena zachęcająca ;)

No i bardzo podoba mi się opis:

"Rádio je funkční(chybí anténa), ale chybí jedna zadní nožička a přední deska vypadáva v levém horním rohu."

:)
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Trabi »

A ja spytam: Czy 'Kankan 3' i 'Kankan' to te same radia tylko w innych obudowach?? Pytam, bo własnie zabrałem sie za odświerzenie 'Kankana' (nie "trójki") i chciał bym się dowiedzieć, czy mogę bazować na plikach które wysłał tu kol. Alek w TYM TEMACIE.

Radio prawie nie dawało znaku zycia, aktualnie działa wzmacniacz (suche jak pieprz elektrolity i zimne luty na kilogramy :) ) i całkiem nieźle słychać już fale DŁ. Na średnich coś skrzeczy, krótkie całkowicie milczą a UKF to... to już wogóle nie wiem bo nic tam nie nadają ;) oprócz jakiegoś piskania w okolicach 72MHz i jakiejś stacji (???) na krańcu 74MHz. przełącznik zakresów trzeszczy mimo użycia do mycia "tetry" (czterochlorek czegoś tam ;) ) i środka "Kontakt". Rozbieranie go ma sens? Ale to chyba by było wymontowywanie całego odbiornika z chasis?
- Czy ECL86 była oryginalnie ekranowana jakąś opaską z blachy? Przy sile głosu ok.80% pojawia się lekki gwizd w głośniku a "przechylenie" ECL'ki w stronę pobliskiego filtru wzmaga gwizd; wsunięcie stalowej blaszki pomiędzy ECL86 a filtr - znika gwizd. Stąd moje drugie pytanie.

Radyjko wyczyściłem wewnątrz (fotki) bo wyglądało straasznie. Oczyszczone, nasmarowane i można się za nie zabrać. Może jakieś wskazówki? To moja pierwsza próba ożywienia lampiaka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 14 września 2006, 14:50 przez Trabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: Trabi
Kankan II
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4261
Wśrodku wygląda w zasadzie identycznie.
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Trabi »

Prawie... :? . Kankan II jest bez UKF, ma inny druk (sprawdziłem) i licho wie co jeszcze innego wewnątrz. Dlatego nie wymieniałem "II" w temacie. Ale dziękuję za link - przejrzałem.
Pozdrawiam - T.