Produkcji Tesli
Kankan
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Różne rzeczy się w RWPG widywało
.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
maciej_333
- 625...1249 postów

-
OTLamp
-
szalony
-
Trabi
- 75...99 postów

A ja spytam: Czy 'Kankan 3' i 'Kankan' to te same radia tylko w innych obudowach?? Pytam, bo własnie zabrałem sie za odświerzenie 'Kankana' (nie "trójki") i chciał bym się dowiedzieć, czy mogę bazować na plikach które wysłał tu kol. Alek w TYM TEMACIE.
Radio prawie nie dawało znaku zycia, aktualnie działa wzmacniacz (suche jak pieprz elektrolity i zimne luty na kilogramy
) i całkiem nieźle słychać już fale DŁ. Na średnich coś skrzeczy, krótkie całkowicie milczą a UKF to... to już wogóle nie wiem bo nic tam nie nadają
oprócz jakiegoś piskania w okolicach 72MHz i jakiejś stacji (???) na krańcu 74MHz. przełącznik zakresów trzeszczy mimo użycia do mycia "tetry" (czterochlorek czegoś tam
) i środka "Kontakt". Rozbieranie go ma sens? Ale to chyba by było wymontowywanie całego odbiornika z chasis?
- Czy ECL86 była oryginalnie ekranowana jakąś opaską z blachy? Przy sile głosu ok.80% pojawia się lekki gwizd w głośniku a "przechylenie" ECL'ki w stronę pobliskiego filtru wzmaga gwizd; wsunięcie stalowej blaszki pomiędzy ECL86 a filtr - znika gwizd. Stąd moje drugie pytanie.
Radyjko wyczyściłem wewnątrz (fotki) bo wyglądało straasznie. Oczyszczone, nasmarowane i można się za nie zabrać. Może jakieś wskazówki? To moja pierwsza próba ożywienia lampiaka.
Radio prawie nie dawało znaku zycia, aktualnie działa wzmacniacz (suche jak pieprz elektrolity i zimne luty na kilogramy
- Czy ECL86 była oryginalnie ekranowana jakąś opaską z blachy? Przy sile głosu ok.80% pojawia się lekki gwizd w głośniku a "przechylenie" ECL'ki w stronę pobliskiego filtru wzmaga gwizd; wsunięcie stalowej blaszki pomiędzy ECL86 a filtr - znika gwizd. Stąd moje drugie pytanie.
Radyjko wyczyściłem wewnątrz (fotki) bo wyglądało straasznie. Oczyszczone, nasmarowane i można się za nie zabrać. Może jakieś wskazówki? To moja pierwsza próba ożywienia lampiaka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 14 września 2006, 14:50 przez Trabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - T.
-
Piotr
- moderator
Kankan II
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4261
Wśrodku wygląda w zasadzie identycznie.
-
Trabi
- 75...99 postów