A ja spytam:
Czy 'Kankan 3' i 'Kankan' to te same radia tylko w innych obudowach?? Pytam, bo własnie zabrałem sie za odświerzenie 'Kankana' (nie "trójki") i chciał bym się dowiedzieć, czy mogę bazować na plikach które wysłał tu kol. Alek w
TYM TEMACIE.
Radio prawie nie dawało znaku zycia, aktualnie działa wzmacniacz (suche jak pieprz elektrolity i zimne luty na kilogramy

) i całkiem nieźle słychać już fale DŁ. Na średnich coś skrzeczy, krótkie całkowicie milczą a UKF to... to już wogóle nie wiem bo nic tam nie nadają

oprócz jakiegoś piskania w okolicach 72MHz i jakiejś stacji (???) na krańcu 74MHz. przełącznik zakresów trzeszczy mimo użycia do mycia "tetry" (czterochlorek czegoś tam

) i środka "Kontakt". Rozbieranie go ma sens? Ale to chyba by było wymontowywanie całego odbiornika z chasis?
- Czy ECL86 była oryginalnie ekranowana jakąś opaską z blachy? Przy sile głosu ok.80% pojawia się lekki gwizd w głośniku a "przechylenie" ECL'ki w stronę pobliskiego filtru wzmaga gwizd; wsunięcie stalowej blaszki pomiędzy ECL86 a filtr - znika gwizd. Stąd moje drugie pytanie.
Radyjko wyczyściłem wewnątrz (fotki) bo wyglądało straasznie. Oczyszczone, nasmarowane i można się za nie zabrać. Może jakieś wskazówki? To moja pierwsza próba ożywienia lampiaka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam - T.