Proszę o pomoc przy 6H13C(6N13S)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Proszę o pomoc przy 6H13C(6N13S)
Witam,
zrobiłem sobie zasilacz anodowy dla 6H13C na 5C3S - czytałem na triodzie, że spadek napięcia na tej lampie prostowniczej będzie około 60V. Oczywiście dodałem te 60V do napięcia jakie zamawiałem na uzwojeniu trafa. Ostatecznie zamówiłem trafo 220 - 0 - 220 V. Niestety niemiło się rozczarowałem: po włączeniu zasilacza okazało się, że napięcie na końcu prostownika wynosi 288V.
No i teraz mam problem, bo nie wiem, czy spadnie ono wystarczająco wraz ze wzrastającym prądem(na lampie prostowniczej), czy pozostanie tak wysokie. Dodatkowo ratuje mnie rezystor 50ohm zabespieczający lampę prostowniczą pzred udarem prądowym i dławik 100ohm - ale wszytko przy pradzie 40mA(spoczynkowym) da raptem spadek napięcia o 6V.
Max napięcie anodowe duotriody 6H13C wynosi 250V.
Lampa będzie spolaryzowana na stałe napięciem -100V to odpowiada 40mA.
Przy pomiarach obciążenie wynosiło 33kohmy.
Czy ktoś ma jakąś chcaraktrystykę prądowo-napięciową lampy 5C3S albo potrafi mi odpowiedzieć? Ewentualnie jeśli nie spadnie to czy przekroczenie max napięcia anodowego o te 30V może uszkodzić duotriode 6H13C?
zrobiłem sobie zasilacz anodowy dla 6H13C na 5C3S - czytałem na triodzie, że spadek napięcia na tej lampie prostowniczej będzie około 60V. Oczywiście dodałem te 60V do napięcia jakie zamawiałem na uzwojeniu trafa. Ostatecznie zamówiłem trafo 220 - 0 - 220 V. Niestety niemiło się rozczarowałem: po włączeniu zasilacza okazało się, że napięcie na końcu prostownika wynosi 288V.
No i teraz mam problem, bo nie wiem, czy spadnie ono wystarczająco wraz ze wzrastającym prądem(na lampie prostowniczej), czy pozostanie tak wysokie. Dodatkowo ratuje mnie rezystor 50ohm zabespieczający lampę prostowniczą pzred udarem prądowym i dławik 100ohm - ale wszytko przy pradzie 40mA(spoczynkowym) da raptem spadek napięcia o 6V.
Max napięcie anodowe duotriody 6H13C wynosi 250V.
Lampa będzie spolaryzowana na stałe napięciem -100V to odpowiada 40mA.
Przy pomiarach obciążenie wynosiło 33kohmy.
Czy ktoś ma jakąś chcaraktrystykę prądowo-napięciową lampy 5C3S albo potrafi mi odpowiedzieć? Ewentualnie jeśli nie spadnie to czy przekroczenie max napięcia anodowego o te 30V może uszkodzić duotriode 6H13C?
pozdrawiam Sova
-
- moderator
Re: Proszę o pomoc przy 6H13C(6N13S)
Tyle wynosi spadek napięcia na lampie przy pewnym (zapewne maksymalnym dopuszczalnym) prądzie. Na nieobciążonym prostwniku spadek wynosi 0V. Do tego pamiętaj, że prostownik prostuje do napięcie szczytowego, które jest o √2 raza (ok 1.4) większa od waerości skutecznej (czyli tej podawanej jako napięcie wtórne).Sova pisze:Witam,
-
- 125...249 postów
No tak
-> 220 - 0 - 220V da mi 220V * 1,41 ~ 310V DC
310V - 60V = 250V <- max. dopuszczalne anodowe. Liczę, żę przy prądzie 40mA będzie ten spadek na prostowniku większy, bo jak narazie wyliczyłem, że przy około 9mA(obciążenie 33kohmy) wynosi około 22V na całym prostowniku tj około 20,59V na samej duotriodzie.
Chciałbym się jeszcze zapytać - może to okaże moje niedbalstwo w nauce podstaw, ale nie jestem pewien, czy napięcie anodowe liczy się od katody do anody, czy jeśli mam polaryzację stałą to od siatki, która będzie miała -100V do anody?

310V - 60V = 250V <- max. dopuszczalne anodowe. Liczę, żę przy prądzie 40mA będzie ten spadek na prostowniku większy, bo jak narazie wyliczyłem, że przy około 9mA(obciążenie 33kohmy) wynosi około 22V na całym prostowniku tj około 20,59V na samej duotriodzie.
Chciałbym się jeszcze zapytać - może to okaże moje niedbalstwo w nauce podstaw, ale nie jestem pewien, czy napięcie anodowe liczy się od katody do anody, czy jeśli mam polaryzację stałą to od siatki, która będzie miała -100V do anody?
pozdrawiam Sova
-
- moderator
Zawsze mierzy się do katody, wszystkie napięcia w lampie, chyba,że zostało gdzieś zaznaczone inaczej.Sova pisze: Chciałbym się jeszcze zapytać - może to okaże moje niedbalstwo w nauce podstaw, ale nie jestem pewien, czy napięcie anodowe liczy się od katody do anody, czy jeśli mam polaryzację stałą to od siatki, która będzie miała -100V do anody?
Napięcie anodowe to napięcie między anodą a katodą, bez względu na polaryzację siatki.Sova pisze: Chciałbym się jeszcze zapytać - może to okaże moje niedbalstwo w nauce podstaw, ale nie jestem pewien, czy napięcie anodowe liczy się od katody do anody, czy jeśli mam polaryzację stałą to od siatki, która będzie miała -100V do anody?
Z tym spadkiem 60V to ktoś zdrowo przesadził.Sova pisze: Czy ktoś ma jakąś chcaraktrystykę prądowo-napięciową lampy 5C3S albo potrafi mi odpowiedzieć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Niestety spadku napięcia na lampie prostowniczej nie można w prosty sposób wyznaczyć z charakterystyki statycznej Ia(Ua).
W niektórych katalogach są podane wykresy dla konkretnych pojemności lub indukcyjności wejściowych filtra.
Nie mam skanera, ale jeżeli podasz parametry filtra i całkowity prąd spoczynkowy, to mogę odczytać spadek napięcia.
W niektórych katalogach są podane wykresy dla konkretnych pojemności lub indukcyjności wejściowych filtra.
Nie mam skanera, ale jeżeli podasz parametry filtra i całkowity prąd spoczynkowy, to mogę odczytać spadek napięcia.
-
- 125...249 postów
Oto schemat Piotrze.
Jeśli nie będzie odpowiedniego spadku to poprostu dam rezystor szeregowo do dławika i tyle, tylko mniejwięcj chciałbym ustalić jakies wartości liczbowe.
OTLamp - czy masz moze charakterystyki anodowe i siatkowe lampy 6H13C dla napięcia anodowego 250V?
Jeśli nie będzie odpowiedniego spadku to poprostu dam rezystor szeregowo do dławika i tyle, tylko mniejwięcj chciałbym ustalić jakies wartości liczbowe.
OTLamp - czy masz moze charakterystyki anodowe i siatkowe lampy 6H13C dla napięcia anodowego 250V?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam Sova
W rosyjskich kartach katalogowych nie ma takich charakterystyk, ale są w kartach lampy 6AS7 (6N13S jest jej odpowiednikiem):Sova pisze: OTLamp - czy masz moze charakterystyki anodowe i siatkowe lampy 6H13C dla napięcia anodowego 250V?
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6AS7GA.pdf
lub 6080:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6080.pdf
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
Powiem szczerze, że nie wiem, widziałem takie rozwiązanie na shemacie telewizora Wisła(wydaje mi się, że to ten telewizor był) - miał on prostownik także na tej lampie i dławik w tym samym miejscu zbocznikowany kondem. Też tam widziałem 50ohm przeda pierwszym kondem prostownika i uznałem, że to skutecznie zabezpieczy lampę przed udarami - więc także zastosowałem w swojej aplikacji.
Dziękuję za pdfy
Dziękuję za pdfy
pozdrawiam Sova
-
- 125...249 postów
kotok pisze:Jaka jest rola kondensatora 100nF podłączonego równolegle do dławika?
Jego rolą jest tworzenie z dławikiem obwodu rezonansowego dostrojonego do czestotliwości tętnień, dzieki czemu powstaje filtr zaporowy dla tych właśnie częstotliwości. Rozwiązanie to było stosowane dość rzadko, ale najczęściej właśnie w telewizorach, gdzie zła filtracja daje efekt w postaci pasów na ekranie. Wadą tego rozwiązania są trudności z dostrojeniem do rezonansu, gdyż indukcyjność dławika zmienia się wraz z płynącym przez niego prądem stałym oraz występowanie różnych przepięć rezonansowych, których w układach filtrów zasilaczy powinno się unikać.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
-
- 125...249 postów
Przepraszam Piotrze, że tak długo, ale nie było mnie na forum dawno, nie miałem czasu ostanio siedzieć przy kompuerze. Prąd maksymalny czerpany z prostownika będzie wynoscić około 130mA( to jest maksymalny prąd który wytrzymuje duotrioda 6H13C, prawdopodobnie takiej wartości nigdy nie osiągnę). Policzyłem sobie z dokumentacji orientacyjny spadek napięcia i rezystor który miałbym dać, już go przylutowałem wynosi od 1kohm a średnia moc na nim to około 2W. Dziękuję kolegom za pomoc.
pozdrawiam Sova