Philips 657A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jack50
100...124 posty
100...124 posty

Philips 657A

Post autor: jack50 »

Witam wszystkich.Jak w temacie Philips 657A - 2x ECH21, EBL21, AZ1.Skrzynka i dwa chassis bakelitowe.Moz ktoś wie z jakich lat pochodzi to radio bo nigdzie w środku nie moge doszukać się daty produkcji.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Pochodzi z lat 1941-42.
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Dzięki za info.To już wtedy stosowano serię loctal?Bo kilka lat wstecz to bocznostykowe i stalowe 11.Zawsze sądziłem, że seria 11 była ostatnią nowinką techniczną do roku 1945 a 21 dopiero po wojnie tak ok 46 - 48, a tu proszę - chyba warunki wojenne wymusiły uproszczenie w produkcji lamp - 21 to pierwsza seria lampek całoszklanych ,,cywilnych'''.Chyba się nie mylę?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jack50 pisze:Dzięki za info.To już wtedy stosowano serię loctal?Bo kilka lat wstecz to bocznostykowe i stalowe 11.Zawsze sądziłem, że seria 11 była ostatnią nowinką techniczną do roku 1945 a 21 dopiero po wojnie tak ok 46 - 48, a tu proszę - chyba warunki wojenne wymusiły uproszczenie w produkcji lamp - 21 to pierwsza seria lampek całoszklanych ,,cywilnych'''.Chyba się nie mylę?
Loctal to 1939 rok, a pierwsze radio na tych lampach pojawiło się rok później. W tym samym roku zostal opracowany cokół nowalowy, a pierwsze seryjne lampy ztym cokołem to roik 1940. Rok 1948 to cokół nowalowy.
OTLamp

Prototyp lampy EBL21 powstał jeszcze w roku 1938. Ciekawostką jest też fakt, że wcześniej niż cokół nowal został wprowadzony cokół heptal (1940r.) - głównie bateryjne lampy amerykańskie z rodzaju 1T4 itp. Ponadto loktal szybko ewoluował w rimlok. Wczesne lampy rimlokowe miały na dole podobny pierścień, ale z wypustem z boku zamiast klucza. Były też inne mutanty, np. niektóre lampy krasnoludowe będąc całoszklanymi miały wtopiony trzpień z kluczem identyczny jak w loktalach.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
jack50 pisze:Dzięki za info.To już wtedy stosowano serię loctal?Bo kilka lat wstecz to bocznostykowe i stalowe 11.Zawsze sądziłem, że seria 11 była ostatnią nowinką techniczną do roku 1945 a 21 dopiero po wojnie tak ok 46 - 48, a tu proszę - chyba warunki wojenne wymusiły uproszczenie w produkcji lamp - 21 to pierwsza seria lampek całoszklanych ,,cywilnych'''.Chyba się nie mylę?
Loctal to 1939 rok, a pierwsze radio na tych lampach pojawiło się rok później. W tym samym roku zostal opracowany cokół nowalowy, a pierwsze seryjne lampy ztym cokołem to roik 1940. Rok 1948 to cokół nowalowy.
Loctal to za wielka wodą chyba wcześniej (1936?). Przeznaczone były do odbiorników samochodowych, gdzie zatrzask w podstawce zabezpieczał lampę przed wysunięciem z podstawki - a powszechne wtedy lampy octalowe i "kołkowe" niestety nie spełniały tego warunku.

Loctale w sumie były prostsze w produkcji od octali - praktycznie jest to lampa całoszklana - be zlutowania drutów do nozek jak w octalach. Oznacza to obniżenie kosztów produkci, dlatego nie dziwi mnie zadaptowanie tej konstrukcji do lamp typowych w odbiornikach.

Co do rimlocków - nie łączyłbym ich z loctalami. Późniejsze produkcje nie miały metalowego pierścienia. Raczej rimlocki taktuję jako odpowiedź europejską na lampy heptal i noval powstałe w USA. Niemcy traktowali rimlock, noval i hetpal jako typ lampy Pico: Pico8, Pico9 i Pico7[/url]
OTLamp

STUDI pisze:
Loctal to za wielka wodą chyba wcześniej (1936?). Przeznaczone były do odbiorników samochodowych, gdzie zatrzask w podstawce zabezpieczał lampę przed wysunięciem z podstawki - a powszechne wtedy lampy octalowe i "kołkowe" niestety nie spełniały tego warunku.
Wszystkie źródła podają rok 1938. Cokół wprowadzony najprawdopodobniej przez Sylvania Products Co. W 1938r powstał też dziewięciosztyftowy loktal. Jedną z pierwszych lamp z takim cokołem produkowanych w Europie była EF50 (1939r.) - odpowiednik amerykańskiej VT-250.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze: Loctal to za wielka wodą chyba wcześniej (1936?). Przeznaczone były do odbiorników samochodowych, gdzie zatrzask w podstawce zabezpieczał lampę przed wysunięciem z podstawki - a powszechne wtedy lampy octalowe i "kołkowe" niestety nie spełniały tego warunku.
Nie - 1938 i ani roku wcześniej. Natomiast co do łatwości produkcji loctali (talerzyk) w stosunku do octali (spłaszcz) to niech się Alek wypowie.
Alek

Post autor: Alek »

Wydaje się, że spłaszcz jest łatwiejszy do wykonania aniżeli talerzyk.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Alek pisze:Wydaje się, że spłaszcz jest łatwiejszy do wykonania aniżeli talerzyk.
Widziałem produkcję trzonków do żarówek.
Na podobnej zasadzie mozna chyba produkować talerzyki.
Jeżeli tak to jest to b.proste oczywiście mając identyczne maszyny,
w których nawet chyba brak bardziej zaawansowanej automatyki.