Philips 657A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Philips 657A
Witam wszystkich.Jak w temacie Philips 657A - 2x ECH21, EBL21, AZ1.Skrzynka i dwa chassis bakelitowe.Moz ktoś wie z jakich lat pochodzi to radio bo nigdzie w środku nie moge doszukać się daty produkcji.
-
- 100...124 posty
Dzięki za info.To już wtedy stosowano serię loctal?Bo kilka lat wstecz to bocznostykowe i stalowe 11.Zawsze sądziłem, że seria 11 była ostatnią nowinką techniczną do roku 1945 a 21 dopiero po wojnie tak ok 46 - 48, a tu proszę - chyba warunki wojenne wymusiły uproszczenie w produkcji lamp - 21 to pierwsza seria lampek całoszklanych ,,cywilnych'''.Chyba się nie mylę?
-
- moderator
Loctal to 1939 rok, a pierwsze radio na tych lampach pojawiło się rok później. W tym samym roku zostal opracowany cokół nowalowy, a pierwsze seryjne lampy ztym cokołem to roik 1940. Rok 1948 to cokół nowalowy.jack50 pisze:Dzięki za info.To już wtedy stosowano serię loctal?Bo kilka lat wstecz to bocznostykowe i stalowe 11.Zawsze sądziłem, że seria 11 była ostatnią nowinką techniczną do roku 1945 a 21 dopiero po wojnie tak ok 46 - 48, a tu proszę - chyba warunki wojenne wymusiły uproszczenie w produkcji lamp - 21 to pierwsza seria lampek całoszklanych ,,cywilnych'''.Chyba się nie mylę?
Prototyp lampy EBL21 powstał jeszcze w roku 1938. Ciekawostką jest też fakt, że wcześniej niż cokół nowal został wprowadzony cokół heptal (1940r.) - głównie bateryjne lampy amerykańskie z rodzaju 1T4 itp. Ponadto loktal szybko ewoluował w rimlok. Wczesne lampy rimlokowe miały na dole podobny pierścień, ale z wypustem z boku zamiast klucza. Były też inne mutanty, np. niektóre lampy krasnoludowe będąc całoszklanymi miały wtopiony trzpień z kluczem identyczny jak w loktalach.
Loctal to za wielka wodą chyba wcześniej (1936?). Przeznaczone były do odbiorników samochodowych, gdzie zatrzask w podstawce zabezpieczał lampę przed wysunięciem z podstawki - a powszechne wtedy lampy octalowe i "kołkowe" niestety nie spełniały tego warunku.tszczesn pisze:Loctal to 1939 rok, a pierwsze radio na tych lampach pojawiło się rok później. W tym samym roku zostal opracowany cokół nowalowy, a pierwsze seryjne lampy ztym cokołem to roik 1940. Rok 1948 to cokół nowalowy.jack50 pisze:Dzięki za info.To już wtedy stosowano serię loctal?Bo kilka lat wstecz to bocznostykowe i stalowe 11.Zawsze sądziłem, że seria 11 była ostatnią nowinką techniczną do roku 1945 a 21 dopiero po wojnie tak ok 46 - 48, a tu proszę - chyba warunki wojenne wymusiły uproszczenie w produkcji lamp - 21 to pierwsza seria lampek całoszklanych ,,cywilnych'''.Chyba się nie mylę?
Loctale w sumie były prostsze w produkcji od octali - praktycznie jest to lampa całoszklana - be zlutowania drutów do nozek jak w octalach. Oznacza to obniżenie kosztów produkci, dlatego nie dziwi mnie zadaptowanie tej konstrukcji do lamp typowych w odbiornikach.
Co do rimlocków - nie łączyłbym ich z loctalami. Późniejsze produkcje nie miały metalowego pierścienia. Raczej rimlocki taktuję jako odpowiedź europejską na lampy heptal i noval powstałe w USA. Niemcy traktowali rimlock, noval i hetpal jako typ lampy Pico: Pico8, Pico9 i Pico7[/url]
Wszystkie źródła podają rok 1938. Cokół wprowadzony najprawdopodobniej przez Sylvania Products Co. W 1938r powstał też dziewięciosztyftowy loktal. Jedną z pierwszych lamp z takim cokołem produkowanych w Europie była EF50 (1939r.) - odpowiednik amerykańskiej VT-250.STUDI pisze:
Loctal to za wielka wodą chyba wcześniej (1936?). Przeznaczone były do odbiorników samochodowych, gdzie zatrzask w podstawce zabezpieczał lampę przed wysunięciem z podstawki - a powszechne wtedy lampy octalowe i "kołkowe" niestety nie spełniały tego warunku.
-
- moderator
Nie - 1938 i ani roku wcześniej. Natomiast co do łatwości produkcji loctali (talerzyk) w stosunku do octali (spłaszcz) to niech się Alek wypowie.STUDI pisze: Loctal to za wielka wodą chyba wcześniej (1936?). Przeznaczone były do odbiorników samochodowych, gdzie zatrzask w podstawce zabezpieczał lampę przed wysunięciem z podstawki - a powszechne wtedy lampy octalowe i "kołkowe" niestety nie spełniały tego warunku.
-
- 2500...3124 posty
Widziałem produkcję trzonków do żarówek.Alek pisze:Wydaje się, że spłaszcz jest łatwiejszy do wykonania aniżeli talerzyk.
Na podobnej zasadzie mozna chyba produkować talerzyki.
Jeżeli tak to jest to b.proste oczywiście mając identyczne maszyny,
w których nawet chyba brak bardziej zaawansowanej automatyki.