czy lampa powinna wystawać z podstawki?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
czy lampa powinna wystawać z podstawki?
chodzi mi o to że nie mogę wcisnąć mojej lampy do końca nóżki wystaja jakieś 2-3 mm nie wchodzą całe w podkładkę........ czy tak to właśnie mam być czy mam próbować wcisnąć ją głębiej - nie chce jej zapsuć.....
-
- 2500...3124 posty
-
- 2500...3124 posty
-
- 15...19 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 2500...3124 posty
-
- 15...19 postów
-
- 2500...3124 posty
Z NOSami czasami tak bywa, wystarczy wziąć jakąś "śmieciową" (tzn albo zużytą, albo nieprzydatną i pospolitą- vide PCF82- lampę) i powtykać ją tu i ówdzie. Swoją drogą z ciekawości zapytam, skąd zdobyłeś takie ładne, "dziewicze" podstawki- z Allegro? Bo owszem, mam trochę ceramików, ale to są albo wymontowane przeze mnie, albo też przez rozbieracza na łódzkim schaberplatzu i nie są już takie ładne... 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 15...19 postów
-
- 250...374 postów
Ale czego, wyjęcia? Zależy to od konstrukcji podstawek, ale akurat z tymi, które przedstawiono na zdjęciu, nie ma problemu. Podobnie łatwo wyjmuje się styki z ceramicznych podstawek magnowalowych od OTVC Rubin, zarówno tych na chassis jak i do druku. Oczywiście nalezy tutaj zachować trochę umiaru i ostroźności przy wkładaniu owych styków z powrotem, aby ich nie ukręcić. Nie nastręcza to jednak zbyt dużych trudności.krzkomar pisze: Wyprowadzenia mogą tego nie przeżyć, a przynajmniej część z nich.
-
- 250...374 postów
Oj sporo sie ukręca i ostrożność na to nic nie poradzi, zależy z jakiego materiału styk zrobią. Ja miałem zarówno takie co pięknie się dawały wyjmować i przekładać, jak i takie które przy delikatnej nawet próbie odkręcenia pękały, a jak nie pękały przy odkręceniu to później przy zakręceniu. Zależy na co się trafi, ja jednak wolałbym nie ryzykować.OTLamp pisze:Ale czego, wyjęcia? Zależy to od konstrukcji podstawek, ale akurat z tymi, które przedstawiono na zdjęciu, nie ma problemu. Podobnie łatwo wyjmuje się styki z ceramicznych podstawek magnowalowych od OTVC Rubin, zarówno tych na chassis jak i do druku. Oczywiście nalezy tutaj zachować trochę umiaru i ostroźności przy wkładaniu owych styków z powrotem, aby ich nie ukręcić. Nie nastręcza to jednak zbyt dużych trudności.krzkomar pisze: Wyprowadzenia mogą tego nie przeżyć, a przynajmniej część z nich.
Krzysztof Komarnicki
To w takich sytuacjach trzeba niestety zdecydować co jest ważniejsze, ewentualnie gromadzić same styki z odpadów, podstawek popękanych, połamanych itp. Ja najczęściej rozbierałem podstawki magnowalowe. Po prostu były tak koszmarnie zabrudzone (wżarty brud), że niczym tego nie można było doczyścić. Jak na razie udało mi się je poskładać, choć mam na wszelki wypadek nadwyżkę styków.krzkomar pisze: Oj sporo sie ukręca i ostrożność na to nic nie poradzi, zależy z jakiego materiału styk zrobią. Ja miałem zarówno takie co pięknie się dawały wyjmować i przekładać, jak i takie które przy delikatnej nawet próbie odkręcenia pękały, a jak nie pękały przy odkręceniu to później przy zakręceniu. Zależy na co się trafi, ja jednak wolałbym nie ryzykować.