GAINCLONE

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Zigrin pisze:Założe się że mało kto z "nich" wie co to jest NS10 Studio i jak się dowie to powie że to jest g. BO nie kosztowalo 30kZł.
Paru by się znalazło takich którzy wiedzą ale wszyscy oni stwierdzą że NS10 absolutnie nie nadaje się do słuchania muzyki W DOMU (że niby dźwięk monitorów bliskiego pola ma uwypuklać reżyserowi jakieś tam aspekty miksów i jest to obraz celowo przerysowany i takie tam). :)
_
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

bo zapene nigdy ich nie słyszeli.
bardzo zimny - zaraz im to powiem

to formu(AS) jest zryte na maxa! zarejestrowałem się 3 dni temu, nic jeszcze nie pisałem teraz chce napisać posta a tu mi wywala że jeszcze pisać na tym forum nie moge. pies ich trącał ja się tam więcej nie pokaże.
ElGit Let there be rock...
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bardzo_zimny »

>>Zigrin
Z przyjemnościa popatrzę jak wkładasz kij w mrowisko :D
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zigrin pisze: to formu(AS) jest zryte na maxa! zarejestrowałem się 3 dni temu, nic jeszcze nie pisałem teraz chce napisać posta a tu mi wywala że jeszcze pisać na tym forum nie moge. pies ich trącał ja się tam więcej nie pokaże.
Pełne prawa nowozarejestrowany użytkownik ma chyba dopiero po upływie tygodnia. Odczekaj i uderz! :D
_
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Uderze ale na elektrodzie bo tam też im bija palma.
szalony

Post autor: szalony »

Zigrin pisze: Szalony - te monitorki jakieś tanie. Masz ich fotke?
Zalaczam ;) Zeby nie bylo niescislosci - mowiac "monitorki" nie mialem oczywiscie na mysli typowych monitorow studyjnych, lecz niewielkie "polkowce".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
grzebak
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: grzebak »

Z forum AS jest tak jak z dowcipem o harcerstwie:
"dzieci przebrane za idiotów pod kierownictwem idioty przebranego za dziecko".
Prawdziwych harcerzy proszę o nieobrażanie się.

Budowa tzw. gajnklona jest de facto budową instrumentu muzycznego, który odpowiednio "brzmi" - co niestety do nikogo tam nie dociera. Wszystkie ohy, ahy i inne zachwyty nad "barwami" tych wzmacniaczy pokazują jasno i jednoznacznie, że z przezroczystością dla dźwięku nie maja one nic wspólnego. Jeżeli przewody w niebieskich koszulkach oziębiają, w czerwonych - ocieplają dźwięk a na dodatek drewniane boczki obudowy wykonane z dębu powodują cofnięcie średnicy a wykonane z mohoniu powodują jej uwydatnienie - to jest to przejaw zbiorowego obłędu.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

To się chyba nazywa choroba umusłowa :roll:

Szalony zapłaciłeś za nie troche więcej niż 680zł to były nówki? Gdzie je kupiłeś i na jakich głośniorkach to jedzie? Te moja Yamahy to też nie są potężne ale bede je zmieniał. Mam wolną sciane w pokoju i robie sobie jaieś podłogówki 2 drożne.
szalony

Dalem chyba 689 zl. Nowki, kupowalem w Big-Foxie na Karmelickiej (Krakow), cena "rynkowa" - wszedzie byla mniej wiecej taka sama. A moze dalem ponad 700 bo cos byly drozsze... nie pamietam juz. Model Diamond 8.1. Glosniki podobno "produkcji wlasnej", w kazdym razie marki Wharfedale. 100W / 6om, zwrotnica chyba z dwoch elementow (nie rozbieralem). Tuba bassreflex, membrana "dolna" 13cm z plecionki kevlarowej + imitacja korektora fazy, resor gumowy. Kopulka z jakiejs tkaniny, 2.5cm, neodym. Obudowa MDF. Ten na zdjeciu ma ubity rog, bo spadl ze "standa". Skutecznosc 86dB, pasmo 55-20k.

Kupilem, bo w tabelce na koncu HiFi mialy dwie piatki, a na pierwszych stronach byl tekst sponsorowany wharfedale, z fotkami. I jak tu nie mowic, ze reklama dzwignia handlu :D Nie wnikajac w teksty audiofilskie, sa to wg. mnie bardzo dobre glosniki. U mnie musza strawic czasem np. kawalki organowe Bacha. (Moj faworyt - Preludium G-Dur, BWV550a)

http://www.allegro.pl/item123350452_wha ... wa_wa.html
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

masz gg lub coś? bo chcialem pogadac live :) to moje 7146235
szalony

Napisze wieczorem, bo teraz chwilowo wybijam sprzed komputera :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Szalony, słuchałem takich samych Wharfedale jak twoje i to bardzo dobre głośniki są!
_
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

na allegro są nowki za 600zł. jakie inne kolumienki(szczególnie podłogowe) polecacie po rozsadnej cenie?
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Zigrin pisze:jakie inne kolumienki(szczególnie podłogowe) polecacie po rozsadnej cenie?
Jeśli cena ma być bardzo rozsądna, to najlepiej rozejrzeć się za używanymi. Ogłoszeń jest sporo i można upolować naprawdę dobre kolumny z drugiej ręki, nierzadko za połowę ceny nowych.
Warto też przyjrzeć się polskim produktom, takim jak Esa, Audio Academy, QBA albo Minima Audio. Tutaj zawsze stosunek wartości do ceny jest korzystniejszy, bo rodzime produkty nie są obciążone cłem i paroma innymi haraczami, które zawarte są w cenie kolumn importowanych.

Tutaj masz adresy stron większości polskich producentów kolumn i głośników:
http://www.audioton.republika.pl/apra/p ... -kolum.htm

Ja od dawien dawna wierny jestem estetyce brzmienia Dynaudio. Nie są to może idealnie neutralne kolumny (które są?) i swój "charakterek" mają, za to przyjemnośc ze słuchania pierwszorzędna. Tyle, że niezbyt się lubią ze wzmacniaczami lampowymi.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Ja do tej pory byłem wierny kolumną Yamahy. Jak pisałem wcześniej mam NS10 Studio wiem że nie były projektowane do domu, ale świetnie spisują się jak zwykłe monitory. A jako że czasami pracuje jako realizator(robie mix zaprzyjaźnionemy zespołowi) to te kolumienki przyjdają się jeszcze bardziej. Przejrzałem oferty i najbardziej optymalna wydjae mi się oferat Audio Academy. Zresztą musze podjechać do Łodzi(mieszkam nieopodal) i posłuchać jak to gra. [/url]