produkcja lamp elektronowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
Witam
Jestem trochę zaszokowany
Ciekawe dla czego wszyscy rzucili sie na produkcję lub zastosowanie lamp bezpośrednio żarzonych które z natury są konstrukcjami iście archaicznymi a parametrami nie dorównują lampom z katodą zarzoną bezpośrednio ,poza tym ich trwałośc jest o wiele mniejsza nie wspomnę o wielu wadach typu przydzwięk i mikrofonowanie.
Jestem trochę zaszokowany

Ciekawe dla czego wszyscy rzucili sie na produkcję lub zastosowanie lamp bezpośrednio żarzonych które z natury są konstrukcjami iście archaicznymi a parametrami nie dorównują lampom z katodą zarzoną bezpośrednio ,poza tym ich trwałośc jest o wiele mniejsza nie wspomnę o wielu wadach typu przydzwięk i mikrofonowanie.

Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- moderator
Produkcja takich lamp jest znacznie prostsza. A czemu są modne? Tego nawet audiofile nie wiedzą. Modne są i już.Andrzej Molicki pisze: Ciekawe dla czego wszyscy rzucili sie na produkcję lub zastosowanie lamp bezpośrednio żarzonych które z natury są konstrukcjami iście archaicznymi a parametrami nie dorównują lampom z katodą zarzoną bezpośrednio ,poza tym ich trwałośc jest o wiele mniejsza nie wspomnę o wielu wadach typu przydzwięk i mikrofonowanie. :?:
-
- 250...374 postów
Wszedłem dziś na wyszukiwarke PW i widze ,ze po wrzuceniu hasła: lampa elektronowa,lampa,elektronowa i wszystko co ma związek z lampami ogólnie omawianymi na tym forum....nic.Rozumiem,że Politechnika Warszawska opróżnia zbiory bezwartościowych publikacji jak te przeze mnie szukane na rzecz np "zarządzanie w nowoczesnym przedsiębiorstwie" czy chociażby "logistyka branży teleinformatycznej " ale coś mogli by zostawić na ten temat nawet nie w wypożyczalni ale w czytelni....a tu konkretnie nic.
-
- 250...374 postów
http://gate.bg.pw.edu.pl/ALEPH/IMM29NMU ... le/start-0
to jest adres dla tych którzy mają pomysł jak coś w tej bazie znaleść.
to jest adres dla tych którzy mają pomysł jak coś w tej bazie znaleść.
Prawda jest taka, że w większości książki o tej tematyce w dużej mierze wylądowały na śmietniku. Ja sam poluję na książkę prof. Barwicza o technologii produkcji lamp elektronowych. Na Allegro jest taka, ale już teraz kosztuje 100 zł...
Niektóre ciekawe rzeczy udało mi się znaleźć w PIE, ale wymaga to dreptania. Są tam jeszcze ludzie, którzy np. robili katody tlenkowe.
Niektóre ciekawe rzeczy udało mi się znaleźć w PIE, ale wymaga to dreptania. Są tam jeszcze ludzie, którzy np. robili katody tlenkowe.
-
- 1250...1874 posty
Nie otwiera!
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 1250...1874 posty
Politechnika Ślaska jest tutaj chlubnym...
... wyjątkiem. Sporo lampówki - mocno zakurzonej, ale wciąż dostępnej. Niestety, jedynie w katalogu "kartkowym" - w elektronicznym nie ma nic, bo po prostu nie wprowadzają tam starych pozycji.ximian pisze:Wszedłem dziś na wyszukiwarke PW i widze ,ze po wrzuceniu hasła: lampa elektronowa,lampa,elektronowa i wszystko co ma związek z lampami ogólnie omawianymi na tym forum....nic. i... a tu konkretnie nic.
A może "poliwarsy" też nie umieścili w elektronicznym tych pozycji więc książki obrastaja sobie kurzem na półkach nieczytane a ludziska próżno szukają ich po komputerach zamiast zajrzeć do katalogu "wertowanego"???
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 3125...6249 postów
Re: Nie otwiera!
Może w przyszłości znów będzie działał. Chwilowo pozostaje strona niemieckiego dystrybutora: http://www.jacmusic.com/ZoltAn pisze:Drugi link - http://www.vaic-audio.info/All%20about% ... 20Vaic.htm - nie otwiera się!
Pzdr. ZoltAn
http://www.jacmusic.com/menu-tubes.html
-
- 625...1249 postów
Witam !
Alku, myślę, że powinieneś zacząć od... 300B !!!
Duża bania, bezpośrednio żarzona, co tam w niej jest takiego, że ma podobno doskonałą liniowość, prawdopodobnie proporcje wymiarów, bo co innego ?
Zrobiłbym w prostej rurze, z cokołem oktal, chyba prostszy w produkcji,
ale tu uwaga: tę lampę ocenialiby audiofile, jak gra.
pzdr pasio
Alku, myślę, że powinieneś zacząć od... 300B !!!
Duża bania, bezpośrednio żarzona, co tam w niej jest takiego, że ma podobno doskonałą liniowość, prawdopodobnie proporcje wymiarów, bo co innego ?
Zrobiłbym w prostej rurze, z cokołem oktal, chyba prostszy w produkcji,
ale tu uwaga: tę lampę ocenialiby audiofile, jak gra.
pzdr pasio