produkcja lamp elektronowych

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Zibi niezły link te lampy to prawdziwe dzieła sztuki.nie wiem czy bym się zdecydował "exploatować" takie cudeńka we wzmacniaczu .Raczej bym je trzymał w gablotce za szybą i napawał tak pięknym widokiem
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Alesa Vaic miał dużo szczęścia, bo udało mu się zatrudnić fachowców z Tesli, często z 40 letnim doświadczeniem zawodowym. Bez tego jego lampy prawdopodobnie byłyby tylko rysunkami. Ciekawe, czy namówi młodych do nauki tego fachu. Jesli nie, to któregoś dnia fabryczka stanie.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Jestem trochę zaszokowany :shock:
Ciekawe dla czego wszyscy rzucili sie na produkcję lub zastosowanie lamp bezpośrednio żarzonych które z natury są konstrukcjami iście archaicznymi a parametrami nie dorównują lampom z katodą zarzoną bezpośrednio ,poza tym ich trwałośc jest o wiele mniejsza nie wspomnę o wielu wadach typu przydzwięk i mikrofonowanie. :?:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Andrzej Molicki pisze: Ciekawe dla czego wszyscy rzucili sie na produkcję lub zastosowanie lamp bezpośrednio żarzonych które z natury są konstrukcjami iście archaicznymi a parametrami nie dorównują lampom z katodą zarzoną bezpośrednio ,poza tym ich trwałośc jest o wiele mniejsza nie wspomnę o wielu wadach typu przydzwięk i mikrofonowanie. :?:
Produkcja takich lamp jest znacznie prostsza. A czemu są modne? Tego nawet audiofile nie wiedzą. Modne są i już.
Alek

Post autor: Alek »

Zgadzam się z Tomkiem. Zrobienie katody żarzonej bezpośrednio jest dużo łatwiejsze. Jeśli uda mi się zrobić coś już naprawdę dobrze działajacego to będzie to też lampa żarzona bezpośrednio. Teraz bedę toczył grę o próżnię.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Wszedłem dziś na wyszukiwarke PW i widze ,ze po wrzuceniu hasła: lampa elektronowa,lampa,elektronowa i wszystko co ma związek z lampami ogólnie omawianymi na tym forum....nic.Rozumiem,że Politechnika Warszawska opróżnia zbiory bezwartościowych publikacji jak te przeze mnie szukane na rzecz np "zarządzanie w nowoczesnym przedsiębiorstwie" czy chociażby "logistyka branży teleinformatycznej " ale coś mogli by zostawić na ten temat nawet nie w wypożyczalni ale w czytelni....a tu konkretnie nic.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

http://gate.bg.pw.edu.pl/ALEPH/IMM29NMU ... le/start-0

to jest adres dla tych którzy mają pomysł jak coś w tej bazie znaleść.
Alek

Prawda jest taka, że w większości książki o tej tematyce w dużej mierze wylądowały na śmietniku. Ja sam poluję na książkę prof. Barwicza o technologii produkcji lamp elektronowych. Na Allegro jest taka, ale już teraz kosztuje 100 zł...
Niektóre ciekawe rzeczy udało mi się znaleźć w PIE, ale wymaga to dreptania. Są tam jeszcze ludzie, którzy np. robili katody tlenkowe.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie otwiera!

Post autor: ZoltAn »

Drugi link - http://www.vaic-audio.info/All%20about% ... 20Vaic.htm - nie otwiera się!

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Politechnika Ślaska jest tutaj chlubnym...

Post autor: ZoltAn »

ximian pisze:Wszedłem dziś na wyszukiwarke PW i widze ,ze po wrzuceniu hasła: lampa elektronowa,lampa,elektronowa i wszystko co ma związek z lampami ogólnie omawianymi na tym forum....nic. i... a tu konkretnie nic.
... wyjątkiem. Sporo lampówki - mocno zakurzonej, ale wciąż dostępnej. Niestety, jedynie w katalogu "kartkowym" - w elektronicznym nie ma nic, bo po prostu nie wprowadzają tam starych pozycji.

A może "poliwarsy" też nie umieścili w elektronicznym tych pozycji więc książki obrastaja sobie kurzem na półkach nieczytane a ludziska próżno szukają ich po komputerach zamiast zajrzeć do katalogu "wertowanego"???

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Nie otwiera!

Post autor: Zibi »

ZoltAn pisze:Drugi link - http://www.vaic-audio.info/All%20about% ... 20Vaic.htm - nie otwiera się!

Pzdr. ZoltAn
Może w przyszłości znów będzie działał. Chwilowo pozostaje strona niemieckiego dystrybutora: http://www.jacmusic.com/
http://www.jacmusic.com/menu-tubes.html
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Alku, myślę, że powinieneś zacząć od... 300B !!!
Duża bania, bezpośrednio żarzona, co tam w niej jest takiego, że ma podobno doskonałą liniowość, prawdopodobnie proporcje wymiarów, bo co innego ?
Zrobiłbym w prostej rurze, z cokołem oktal, chyba prostszy w produkcji,
ale tu uwaga: tę lampę ocenialiby audiofile, jak gra.
pzdr pasio
Alek

Jeszcze nie teraz. Tu musi być katoda tlenkowa a to już wyższa szkoła jazdy.