Retroman pisze:
Naprawiałem onegdaj wszystkie PMZ i MZN-y (to starsza lampowa wersja).
A masz może schemat do PMZ11?
Witam
Będę w pracy w najblizszy poniedziałek to wezmę schematy tych mierników: PMZ-9 i PMZ-11. Tego już się u nas nie naprawia. Ze schematem PMZ-12 sam będę miał problem, ale PMZ-11 to sam widziałem, że jest. Schemat jest niepotrzebny, bo miernika takiego w firmie juz raczej nie ma, jak bedzie trzeba to zeskanuję. Zatem to chyba tylko kwestia kilku dni.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Retroman pisze:
Będę w pracy w najblizszy poniedziałek to wezmę schematy tych mierników: PMZ-9 i PMZ-11. Tego już się u nas nie naprawia. Ze schematem PMZ-12 sam będę miał problem, ale PMZ-11 to sam widziałem, że jest. Schemat jest niepotrzebny, bo miernika takiego w firmie juz raczej nie ma, jak bedzie trzeba to zeskanuję. Zatem to chyba tylko kwestia kilku dni.
Jak schemat niepotrzebny , to po co się męczyć ze skanowaniem, mogę po niego przyjechać, jeszcze nie byłem w Lublinie :). Chyba, że to tylko kilka kartek to wtedy pewnie skaner protszy.
A czy ten schemat jest oczywisty, czy bez fabrycznego przepisu strojenia nic sie nie da zestroić?
Witam
Nie mam dokumentacji pod ręką, ale wiem że naprawy robiło się głównie ze schematem. Jednak ta dokumentacja jest niewielka a istotnych jest tam parę kartek. Regulacje nie zawsze jednak pomagają, pozostałe po regulacji minimum nie jest zbyt głebokie i wiem, że przez to nie zawsze naprawy się udawały. Jest tam jednak pewien potencjometr (niestety) montażowy, który pomaga indywidualnie się wstroić (filtr zaporowy z mostkiem Wiena ) tak, aby uzyskać głebokie minimum (dla pożądanej częstotliwości). Po prostu elementy mostka Wiena starzeją się i nie pasują (po pewnym czasie) idealnie do siebie.
Nie zawsze jednak to minimum obejmuje cały zakres i stąd miernik ma pewne wychylenie własne, różne dla różnych częstotliwości, mierzone to było w miarę czystym generatorem HP-200CD plus dodatkowe filtry FPP.
W pracy dysponuję xerografem i nie będzie też problemu z wysłaniem odbitek dokumentacji.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Retroman pisze:
Nie mam dokumentacji pod ręką, ale wiem że naprawy robiło się głównie ze schematem. Jednak ta dokumentacja jest niewielka a istotnych jest tam parę kartek. Regulacje nie zawsze jednak pomagają, pozostałe po regulacji minimum nie jest zbyt głebokie i wiem, że przez to nie zawsze naprawy się udawały. Jest tam jednak pewien potencjometr (niestety) montażowy, który pomaga indywidualnie się wstroić (filtr zaporowy z mostkiem Wiena ) tak, aby uzyskać głebokie minimum (dla pożądanej częstotliwości). Po prostu elementy mostka Wiena starzeją się i nie pasują (po pewnym czasie) idealnie do siebie.
To miło. Mój (dostałem go dzięki Alkowi) na razie jest w ogole walnięty i pokazuje cały czas maksymalne wychylenie. Próbowałem zanalizowac płytkę wzmacniacza sterującego bezpośrednio ustrój pomiarowy, ale zbyt on skomplikowany i zalezny od innych modułów aby sie w to bawić. W taki razie zaczynam niecierpliwie oczekiwac.
Witam
Pod tym wzgledem muszę przyznać, że było kiedyś kilka lampowych "mierników zniekształceń nielinearnych" MZN i jeden PMZ (chyba PMZ7), które naprawiało się patrząc tylko na elementy i obwody i naprawa zawsze wychodziła (bo były przejrzyste i czytelne, wystarczyło znać zasadę działania i budowę). Też bym się nie brał do naprawy PMZ11 bez schematu. Właśnie mam do naprawy, w domu, generator RC, typ 4200A(R) firmy Krohn-Hite: 10Hz - 10MHz, mam dokumentację, ale mostek Wiena jest tak rozwalony, że chodzi tylko na dwu zakresach. Ten generator poszedł na złom, a jest lepszy od HP-200CD i próbuję go uratować dla siebie, może się uda - mam szczegółową dokumentację.
W przyszłym tygodniu zajmę się kserowaniem instrukcji.
Pozdrowienia
Retroman pisze:Ten generator poszedł na złom, a jest lepszy od HP-200CD i próbuję go uratować dla siebie, może się uda - mam szczegółową dokumentację.
W razie czego jak się poddasz to ustawiam sie do niego w kolejce. Naprawiałem trochę profesjonalnego sprzętu (co prawda TV), to może i geenrator mi się uda :) Nawet mój telewizor dziś uruchomiłem :)
Retroman pisze:Ten generator poszedł na złom, a jest lepszy od HP-200CD i próbuję go uratować dla siebie, może się uda - mam szczegółową dokumentację.
W razie czego jak się poddasz to ustawiam sie do niego w kolejce. Naprawiałem trochę profesjonalnego sprzętu (co prawda TV), to może i geenrator mi się uda Nawet mój telewizor dziś uruchomiłem
Witam
Nie mogę się poddać. Strojenie mostka Wiena to czysta przyjemność.
Poza tym jest mi potrzebny jako dobre źródło. Naprawę odkładam na długie jesienne wieczory.
Pozdrowienia
tszczesn pisze:Nawet mój telewizor dziś uruchomiłem :)
ten kolorowy :?: a fuj :evil:
No wiesz - winą za roczne nieużwanie prze ze mnie normalnego OTV trzeba obarczyć trzy zimne luty i jeden kondenstor 2.2µF/250V, zapewne nawet sprawny, tyle, że z pękniętą obudową. A objawy wskazywały na trafo WN...
Witam
Poszukuję instrukcji do PMZ -9.
Dostałem taki miernik i nie wie jak nim dokonać pomiaru.
Wygląda na nieużywany.
Podłączyłem wyj. do wej. wzmacniacza a wyjście wzmacniacza do miernika i nic nie pokazuje.
NIe wiem czy dobrze wykonałem połączenie.....???....
Rafał