Propozycja

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Propozycja

Post autor: iwanak »

Proponuję moderatorom stworzyć nowy dział, dla początkujacych.
O nazwie, podstawy, początkujący, lub coś w tym rodzaju.
Ostanio poziom forum nibezpiecznie się obniża.
Pozdrawiam
Krzysztof
Alek

Post autor: Alek »

Takie działanie nie wydaje mi się zbyt celowe. W efekcie będzie kolejny dział, spektrum poruszanych w nim problemów szerokie -trudne do zapanowania nad tym wszystkim. Początkujacy powinni uczyć się porządku tak samo jak wszyscy inni a przede wszystkim korzystać z opcji "szukaj".
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Zgadzam się z Alkiem. Przedewszystki opcja szukaj, bo można znaleźć praktycznie wszystko co potrzebne początkującemu.
ElGit Let there be rock...
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Może to i racja. Lecz jak skłonić forumowiczów do używania przycisku "szukaj", zamiast pisania "słabych" ,bez obrazy, postów.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Szukaj w cale nie jest takie pomocne. Ostatnio szukałem kilku zagadnień i jakbym nie wpisał zapytania, dostawałem masę wyników. Na dodatek większość z nich nie była związana z tym czego szukałem, a posiadała w treści tylko słowa kluczowe.
Często też nie wiadomo jak zapytać wyszukiwarkę by dała nam to czego szukamy. Z człowiekiem łatwiej bo napiszemy posta i wyjaśnimy o co nam chodzi, a wyszukiwarce trzeba od razu terminami sypnąć.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Alek

Post autor: Alek »

Jeśli dla przykładu wpiszesz "PCL86" to wypadnie 165 wyników. Nie można wyszukiwarki zapytać "wzmacniacz lampowy na PCL86" bo wypadnie bardzo wiele wyników. Trzeba raczej robić "PCL86" and "wzmacniacz"
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

albo zaznaczyć 'Szukaj wszystkich słów' - może ta opcja powinna być zmieniona na zaznaczoną domyślnie?
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Jestem przeciwny temu dzialowi. Google, datasheet'y, "szukaj" - skarbnica wiedzy. Poza tym, są też biblioteki.
k4be pisze:albo zaznaczyć 'Szukaj wszystkich słów' - może ta opcja powinna być zmieniona na zaznaczoną domyślnie?
A po co męczyć Admina? Życia się nie straci na kliknięciu 3cm niżej ;)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Panowie z wyszukiwarkami sobie radze i potrafie je obslugiwać. Nawet klikam te 3 cm niżej. Chodzi o to, że czasem naprawde ciężko znaleźć jakiś konkret. Forum się nie kurczy, a wręcz przeciwnie i czasem dokopanie się do wartościowej i poszukiwanej informacji jest trudne.
Ciesze się, że tutaj nikt nikogo chamsko nie odsyła do wyszukiwarki jak to ma miejsce na innych forach.
Chciałem tylko zauważyć, że "szukaj" nie zawsze ratuje.

A co do początkujących (do których sam się zaliczam), to bardzo pomocne byłoby stworzenie z już napisanych postów faq na często poruszane tematy.
Np. w postaci linków do postów zebranych w jednym miejscu.
I uprzedzając następne posty: wiem, że to kupa roboty :D .

edit
Biblioteki owszem i są. Ale wiele z nich pozbyło się już lampowych publikacji. Nie w każdym mieście (nawet większym) jest dobry wubór literatury technicznej w bibliotece.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Stworzenie FAQ na podstawie tematów przewijających sie na forum, to w zasadzie to samo, co napisanie książki o lampach. Prościej jest stworzyć dział "Literatura" zawierający linki do zasobów "Fonaru" oraz innych miejsc w sieci z książkami w postaci elektronicznej lub informacjami technicznymi. W chwili obecnej giną one w dziale "Linki i odnośniki".
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Moje początki - skądinąd niedawne - na Triodzie, w pierwszym rzędzie związane były z przeczytaniem, przeglądaniem itp. W zasadzie "Szukaj" było w użyciu non stop, wobec czego nie bardzo mogę się zgodzić z wypowiedziami poprzedników, że funkcja ta nie spełnia pokładanych w niej nadziei, nooo... chyba że ja mało wymagający jestem :wink:
Zibi pisze:Prościej jest stworzyć dział "Literatura" zawierający linki do zasobów "Fonaru" oraz innych miejsc w sieci z książkami w postaci elektronicznej lub informacjami technicznymi. W chwili obecnej giną one w dziale "Linki i odnośniki".
Nie można ukrywać - i sam autor tego nie czyni - że większość książek udostępnił/nia gsmok, w związku z czym wystarczy zaglądać w wątki założone właśnie przez Niego.
Nie przeczę jednak, że taki dział mógłby to okazać się przydatny.

Pozdrawiam