ax84.com High Octane - kilka pytań

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

haliq
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: haliq »

Dzisiaj zamontowałem wszystkie elementy, okablowywac będę jutro. W razie gdyby buczało, najyżej pozmieniam przewody na ekranowane. Choć faktycznie kabelki będą bardzo krótkie. Pożyjemy, zobaczymy. Pozdrawiam.
haliq
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: haliq »

Wszystko złożyłem wczoraj do kupy, posprawdzałem wszystkie elementy czy są na miejscu, odpalam, i...na pierwszy rzut oka wszystko O.K. Na mniej więcej połowie głośności cichutki brum (jak na hi-gain bardzo cichy), lekki przydźwięk od lamp (choć dodam, że jeszcze nie zakładałem ekranu), wszystko idzie na głośnik. Ale kiedy podłączyłem gitarę, wszystko milknie (nawet szumy). Nawet po wyjęciu wtyczki z inputa. dźwięk nie powraca. Pomaga dopiero restart całego wzmacniacza. Dzisiaj z racji święta nic z tym nie robiłem, ale na razie nie mam bladego pojęcia co to może być. Wszystkie obwody są na 99% wykonane w porządku, teraz w gąszczy kabli bedzie to już cięzko zweryfikować. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Możliwe, że źle podłączyłem trafo glośnikowe, ale przecież wtedy nie byloby wogóle szumów i pisków.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Może źle pdłączyłeś wyprowadzenia gniazdka wejściowego i wejście wzmacniacza po włożeniu wtyczki jest zwierane do masy.
Jest to możliwe, jeżeli masz symetryczne (3-stykowe) gniazdo i niesymetryczną (2-stykową) wtyczkę. Wtedy środkowy styk gniazda jest zwierany przez wtyczkę.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

miałem podobny problem jak haliq. lekarstwem okazało się być rozłożenie całości na części pierwsze i składanie stopniowe oraz sprawdzanie każdego poziomu po złożeniu.