Grzebany czy nie?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Grzebany czy nie?

Post autor: tszczesn »

Te metalowe listewki to czyjaś radosna twórczość, czy jest to jedna z fabrycznch werjsi obudowy? Bo takiego czegoś jeszcze nie widziałem, a wygląda IMO za ładnie na ręczny dodatek.

http://www.allegro.pl/item120360310_sta ... mazur.html
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Chyba kiedyś dawno takiego widziałem.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

Trzeba by to pomacac.Kiedys byly takie samoprzylepne listwy ozdobne o roznych profilach,pieknie blyszczace.Mozna bylo tym ozdobic niemal wszystko,nawet samochod,co czesto sie widzialo na Syrenkach.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: nikspol »

Ja też czegos takiego nie widziałem , myslę ze jest to wlasnoręczne "upiększenie" wykonane samoprzylepnymi listewkami które to mimo upływu czasu ciągle błyszczą - przypuszczam ze odpadająca czarna farba została zakryta i to nie koniecznie dawno.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

nikspol pisze:Ja też czegos takiego nie widziałem , myslę ze jest to wlasnoręczne "upiększenie" wykonane samoprzylepnymi listewkami które to mimo upływu czasu ciągle błyszczą - przypuszczam ze odpadająca czarna farba została zakryta i to nie koniecznie dawno.
Z drugiej strony Pionier miał mnóstwo wersji obudów, a takie listewki były kiedyś bardzo popularne. Był nawet kiedyś biały Pionier...
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: nikspol »

Tak prawda były w kolorze białym a i widziałem w kilku odcieniach brązu jeden podchodził nawet pod "ceglaną czerwień".
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

nikspol pisze: Był nawet kiedyś biały Pionier...
był ale ponoć tylko jeden ... a co do listewek tych to obstawiam że to wtórna robota ... w latach 80' tych sporo się tego walało u mnie w domu,ojciec nawet z tego zrobił "oryginalną" Fiatoską maskownice na grillu 125p ... takie cóś ///// .... te listewki w środku były plastikowe ... na zwenątrz zaś pokryte folią aluminiową na (chyba ) ciepło ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Marcello_Mastroianni pisze:
nikspol pisze: Był nawet kiedyś biały Pionier...
był ale ponoć tylko jeden ...
Jeden na pewno, bo jets na zdjęciu, ale ile ich było to nie wiem. I nie sądzę, żeby ktokolwiek wiedział, tak samo jak z czarną Szarotką.
Marcello_Mastroianni pisze:a co do listewek tych to obstawiam że to wtórna robota ... w latach 80' tych sporo się tego walało u mnie w domu,ojciec nawet z tego zrobił "oryginalną" Fiatoską maskownice na grillu 125p ... takie cóś ///// .... te listewki w środku były plastikowe ... na zwenątrz zaś pokryte folią aluminiową na (chyba ) ciepło ...
Możliwe, że to listwy z ABS, na zdjęciach wyglądają jak metalowe, ale jakoś mi te listewki na zdjęciu za ładnie wyglądają na domową robotę.
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

No ja się bedę upierał że to HomeWork ... ale cóż... jak kogoś mocno to ciekawi to pozostaje zawsze kupić i wyjdzie szydło z wora ...

A co od białego Pioniera to mam pomysł ... i może nawet ktoś to skopiuje,,,, czyli taki Przepis na hit na allegro ....

Recepta na na to jak zarobić na allegro ponad 1000 zł ...

Wziąść Truchło padnięte ebonitowego Pionierka (może być nawet uszkodzona) jedną sztukę ... wyszpachlować szpachlą samochodową skrzynkę ,potem to prysnąć białym półmatem lub kość słoniowa ... postarzyć pobrudzić,porobić kółka od filiżanek etc. na co przyjdzie fantazja i wystawić na allegro z opisem białe radio (kiedyś było ... bardziej białe) ... i dalej że znalazłem na strychu u dziadka (*dla kurażu mozna dodać że pracował w Dzierżoniowie chyba nawet w fabryce Radioodbiorników - to podnieci licytantów ...) i że niewiem co to jest i że nie włączam do sieci bo się boje popsuć i że stan jak na fotkach (przepraszam że słabo wyszły ... :wink: ) ... no i się zagotują co po niektórzy przed komputerkami ... przy licytacji,a potem Wakacje na Ibizie lub Bermudy ... (Albo Azory ...) i Gitara ... ;) 8) :twisted: :roll: :wink:
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
tszczesn pisze:Możliwe, że to listwy z ABS, na zdjęciach wyglądają jak metalowe, ale jakoś mi te listewki na zdjęciu za ładnie wyglądają na domową robotę.
200ml niklu w sprayu (czy jak to się pisze :? ) kosztowało bodaj 9,90 zł. Jeśli to metalowe listewki, to na galwanizerni za coś takiego wzięliby "po browarku" do śniadania.

Obecna cena tego radia nie jest powalająca, ale szkoda wydawać i tyle na coś, co budzi wątpliwości. Z lekkim wahaniem, ale popieram Marcello - listwy zostały dodane we własnym zakresie - z zanaczeniem, że to amatorskie zdanie :) .
Marcello_Mastroianni pisze:Recepta na na to jak zarobić na allegro
ponad 1000 zł ... (...) a potem Wakacje na Ibizie lub Bermudy ... (Albo Azory ...) i Gitara ... ;)
Wybacz, ale jesteś niepoprawnym optymistą :? .
Po pierwsze primo - w Twojej recepcie zabrakło przepisu, jak znaleść "jelenia", który zapłaci za "coś ze strychu dziadka" taką kwotę, a nie każdemu uśmiecha się przynależność do "rogacizny".
Po drugie primo - za tysiąc złotych wakacje? Czy wyjazd? Bo to spora różnica.

Pozdrawiam

Ktoś prosił, aby pokazywać, co jest przedmiotem aukcji, bo potem można się tylko domyślać. Spełniam prośbę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.