Otóż wczoraj znajomy zadał mi pytanie dotyczące transformatorów z rodziny TGr. Jak wiadomo wszem o wobec, to trafa do radiowęzłów. Przytoczył mi przykład TGR6/68, iż po stronie pierwotnej ma on napięcia linii 30,100 i 120V chyba, a po stronie wtórnej dołącza się obciążenie o impedancji 8 Omów. Zapytał, jaką impedancje po pierwotnej stronie zobaczy lampa, jeżeli podepniemy te 8R po stronie wtórnej a po pierwotnej zacisk 0V i zacisk 100V. Prawdę powiem, że nigdy wcześniej mnie to nie zastanawiało. Poradziłem aby doświadczalnie wyznaczył sobie przekładnie dla przytoczonego przykładu podłączenia tegoż właśnie transformatora. Panowie, jak to w końcu z tymi napięciami jest ?.
30,100,120V ... napięcie linii
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
kk84
30,100,120V ... napięcie linii
Witam.
Otóż wczoraj znajomy zadał mi pytanie dotyczące transformatorów z rodziny TGr. Jak wiadomo wszem o wobec, to trafa do radiowęzłów. Przytoczył mi przykład TGR6/68, iż po stronie pierwotnej ma on napięcia linii 30,100 i 120V chyba, a po stronie wtórnej dołącza się obciążenie o impedancji 8 Omów. Zapytał, jaką impedancje po pierwotnej stronie zobaczy lampa, jeżeli podepniemy te 8R po stronie wtórnej a po pierwotnej zacisk 0V i zacisk 100V. Prawdę powiem, że nigdy wcześniej mnie to nie zastanawiało. Poradziłem aby doświadczalnie wyznaczył sobie przekładnie dla przytoczonego przykładu podłączenia tegoż właśnie transformatora. Panowie, jak to w końcu z tymi napięciami jest ?.
-
Pyra
- 625...1249 postów

Trzeba znać moc znamionową trafa, wtedy z wzoru na moc wyliczasz napięcie jakie jest potrzebne aby taką moc wydzielić na 8 omowym obciążeniu. Potem wyliczasz przekładnię napięciową.... i już.
Następnie przekładnia do kwadratu razy 8 i masz w przybliżeniu Ra. Trzeba jeszcze wziąć poprawkę na sprawność, ale chyba wystarczy jak do wyliczonego Ra dodasz rezystancję uzwojenia pierwotnego.
Pozdrawiam
Następnie przekładnia do kwadratu razy 8 i masz w przybliżeniu Ra. Trzeba jeszcze wziąć poprawkę na sprawność, ale chyba wystarczy jak do wyliczonego Ra dodasz rezystancję uzwojenia pierwotnego.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
jdubowski
- moderator
Re: 30,100,120V ... napięcie linii
Ja ze swej strony dodam że trafa radiowęzłowe nie posiadają szczeliny, w związku z tym niezbyt nadają się do włączenia w obwód anodowy lampy.kk84 pisze: Zapytał, jaką impedancje po pierwotnej stronie zobaczy lampa, jeżeli podepniemy te 8R po stronie wtórnej a po pierwotnej zacisk 0V i zacisk 100V.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
OTLamp
Re: 30,100,120V ... napięcie linii
Dla kaczuszki to nie problem, kaczuszka lubi circlotronyjdubowski pisze: Ja ze swej strony dodam że trafa radiowęzłowe nie posiadają szczeliny, w związku z tym niezbyt nadają się do włączenia w obwód anodowy lampy.
-
kk84
Witam.
Jarku, brak szczeliny jest dla mnie oczywisty w tym transformatorze, i wcale nie jest takim problemem nie do obejścia
. Nie wspomnialem slowem, że owo trafo pracowalo lub ma pracować w obwodzie anodowym jakiejkolwiek lampy
.
Swoja drogą Circlotrony to bardzo przyjemne konstrukcję
. Zostalem obdarowany takimi trafkami, parametry (przynajmniej tak podaje Indel) są zadowalające, ale Hi-Fi to to nie jest. Jak dotrę do domu to zmierzę im przekladnie w każdym możliwym polączeniu po stronie pierwotnej.
[/list]
Jarku, brak szczeliny jest dla mnie oczywisty w tym transformatorze, i wcale nie jest takim problemem nie do obejścia
Swoja drogą Circlotrony to bardzo przyjemne konstrukcję
[/list]
-
Piotr
- moderator
-
marekb
- 625...1249 postów