CURVE TRACER TEKTRONIX TYPE 576
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
CURVE TRACER TEKTRONIX TYPE 576
Witam zobaczylem takie urzadzenie na allegro i zastanawiam sie czy mozna doniego dorobic przystawke do mierzenia lamp. Co Wy na to.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Wszystko zależy od tego jak wiele trzeba by dorabiać. Jesli wszystko sprowadzi się do wykorzystania wyłącznie części oscyloskopowej to lepiej kupić oscyloskop i do niego dorobić jakąć przystawkę - będzie pewnie taniej. Natomiast przyrząd byłby godny uwagi gdyby dało się wykorzystać bloki sterowania zasilaczami i po prostu dorobić sterowane zasilacze o napięciach odpowiadających lampom a nie tranzystorom. Jak znam Tektronixa to pewnie będzie trudno dostać się do układu w jakiś sensowny sposób aby się zwróciły koszty zakupu tego ustrojstwa - zakładam, że nie jest tanie
.

Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
Re: CURVE TRACER TEKTRONIX TYPE 576
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Można.Sebastian pisze:Witam zobaczylem takie urzadzenie na allegro i zastanawiam sie czy mozna doniego dorobic przystawke do mierzenia lamp. Co Wy na to.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 125...249 postów
Jesli mozna
A moze ktos z Was widzial juz taka przystawke lub wie jak zrobic, prosze o porady, na allegro ktos mnie ubiegl ale moze jeszcze cos takiego znajde a wtedy bym sie zdecydowal.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Jesli mozna
Czołem.
1) Konwerter I-U zmieniający prąd bazy na ujemne napięcie siatki (to proste).
2) Wzmacniacz napięcia kolektora skonstruowany tak chytrze, by pobierał na wejściu prąd proporcjonalny do prądu na wyjściu (już nie takie proste) - o ile charakterograf nie ma osobnych zacisków prądowych i napięciowych. Jeżeli ma, to będzie prosty zwyczajny wzmacniacz wysokiego napięcia (proste).
3) Dorobić zasilacz żarzenia (proste).
Jeżeli ten charakterograf nadaje się do pomiaru tranzystorów polowych, to może odpaść 1). Jeżeli mierzy przy do 200-400V (co jest możliwe), to można go używać bez 2). Jeżeli ma obie opcje, to da się zastosować bez żadnych dodatków, wystarczy wtedy samo 3).
Pozdrawiam,
Jasiu
Charakterograf działa tak, że przy stałym prądzie bazy zmienia napięcie kolektora i mierzy prąd w kolektorze. Trzeba by dorobić następujące elementy:Sebastian pisze:A moze ktos z Was widzial juz taka przystawke lub wie jak zrobic, prosze o porady, na allegro ktos mnie ubiegl ale moze jeszcze cos takiego znajde a wtedy bym sie zdecydowal.
Pozdrawiam
1) Konwerter I-U zmieniający prąd bazy na ujemne napięcie siatki (to proste).
2) Wzmacniacz napięcia kolektora skonstruowany tak chytrze, by pobierał na wejściu prąd proporcjonalny do prądu na wyjściu (już nie takie proste) - o ile charakterograf nie ma osobnych zacisków prądowych i napięciowych. Jeżeli ma, to będzie prosty zwyczajny wzmacniacz wysokiego napięcia (proste).
3) Dorobić zasilacz żarzenia (proste).
Jeżeli ten charakterograf nadaje się do pomiaru tranzystorów polowych, to może odpaść 1). Jeżeli mierzy przy do 200-400V (co jest możliwe), to można go używać bez 2). Jeżeli ma obie opcje, to da się zastosować bez żadnych dodatków, wystarczy wtedy samo 3).
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 125...249 postów
Charakterograf „CURVE TRACER TEKTRONIX TYPE 576” Umożliwia sprawdzenie charakterystyk napięciowo-prądowych tranzystorów , diód. Przełączjąc gniazda(prawe -lewe) pomiarowe można porównywać (parować) tranzystory. Przełączana moc pomiaru 0,1W do 220W Parametry pomiaru 0-15V - 0-10A , 0-75V - 0-2A , 0-375V - 0-0,5A , 0-1500V - 0-0,1A Dołączam kilka podstawek do pomiaru tranzystorów i diód. Można zrobić przystawkę do pomiaru HEXFET-ów. http://www.irf.com/technical-info/an957/an-957p12.htm
-
- 2500...3124 posty
Nic tylko zrobić przystawkę z podstawkamp, zasilaczem żarzenia i polem komutacyjnym, i sprawdzać nawet nasze kochane EL34, KT88 i 6550! 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
No to musisz zrobić tylko dosyć trywialną przystawkę przetwornika prąd-napięcie. Zresztą ta przystawka do HEXFET-ów to pewnie dokładnie to samo (link mi nie działa - "file not found").Sebastian pisze:Charakterograf „CURVE TRACER TEKTRONIX TYPE 576” Umożliwia sprawdzenie charakterystyk napięciowo-prądowych tranzystorów , diód. Przełączjąc gniazda(prawe -lewe) pomiarowe można porównywać (parować) tranzystory. Przełączana moc pomiaru 0,1W do 220W Parametry pomiaru 0-15V - 0-10A , 0-75V - 0-2A , 0-375V - 0-0,5A , 0-1500V - 0-0,1A Dołączam kilka podstawek do pomiaru tranzystorów i diód. Można zrobić przystawkę do pomiaru HEXFET-ów. http://www.irf.com/technical-info/an957/an-957p12.htm
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 250...374 postów
http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-957.pdf
Ten link działa ale nie wiem czy pomoże w konstrukcji przystawki do lamp.
Ten link działa ale nie wiem czy pomoże w konstrukcji przystawki do lamp.
Mietek
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
Pole w którym dokonujesz przełączeń co (np. podłączenie anody, żarzenia, siatki) ma iść do której nóżki w jakiej podstawce
Istne serce przyrządów do badania lamp.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!