6n3p

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

6n3p

Post autor: Urban Turban »

Mam pytanie - jak przedstawia się przydatność lampki 6n3p do celów audio? Na wolumenie jest ich pełno po 2 zł/szt., może więc jest sens się nimi pobawić?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Są to całkeim miłe lampki i z powodzeniem mogą pracować w stopniu wstępnym jaki i we wtórniu katodowym. Nadają się do wszelkiej maści przedwzmacniaczy buforów czy inwerterów. Mają średnie wzmocnienie ok. 36 Ia w granicach 9mA i napięcie anodowe 90V. Są to lampki bardzo zbliżone do ECC88, ale nie są jej odpowiednikiem. Ja użyłem ich jako drivera we wzmaku słuchawkowym w którym współpracuje z 6N13S i znakomicie daje rade.
ElGit Let there be rock...
_idu

Post autor: _idu »

... i dodatkowo dość dobrze sprawują się w zakresie UKF i VHF.
Inną zaletą jest pełna symetria wyprowadzeń lampy!
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
STUDI pisze:... zaletą jest pełna symetria wyprowadzeń lampy!
... względem pinu nr. 5 :)
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Urban Turban pisze:Mam pytanie - jak przedstawia się przydatność lampki 6n3p do celów audio? Na wolumenie jest ich pełno po 2 zł/szt., może więc jest sens się nimi pobawić?
Gdzie jest ich pełno? Na wolumenie bywam od lat, ale lampami interesuję się dopiero od paru miesięcy, więc może nie znam jakichś zakątków?...
Zigrin pisze:Ja użyłem ich jako drivera we wzmaku słuchawkowym w którym współpracuje z 6N13S i znakomicie daje rade.
Opisałeś gdzieś ten projekt? Ciekaw jestem Twojego rozwiązania :)

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Projekt? Pająk na tekturce to jest na razie :D Który czeka lepszych czasów i przypływu gotówki. Teraz jestem całkowicie pochłonięty budową wzmaka SE na EF22 i EBL21 + EZ80 w zasilaczu.
ElGit Let there be rock...