Generator fali prostokatnej GFP-70
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Generator fali prostokatnej GFP-70
Witam niedawno stałem sie posiadaczem takiego generatora i tak mi sie wydaje ze nie działą jak go sprawdzic?Może ktos ma instrukcje lub schemat tego uda????albo pokrótce potrafi powiedziec jak to odburzyc co by prostokata na wyjsciu otrzymac?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Generator fali prostokatnej GFP-70
Najlepiej oscyloskopem. Jak nie masz oscyloskopu to możesz sprawdzić czy w ogóle coś jest na wyjściu, podłączając tam jakiś mały głośniczek, najlepiej kilkunastoomowy. Regulując częstotliwość powinieneś usłyszeć zmianę szybkości/wysokości terkotania, a regulując amplitudę, zmianę głośności.Renegat... pisze:Witam niedawno stałem sie posiadaczem takiego generatora i tak mi sie wydaje ze nie działą jak go sprawdzic?
Mam oryginalną instrukcję, w której jest też schemat. Nie mam jednak dostępu do skanera ani cyfrówki (z komórki będzie pewnie nieczytelnie). Schemat ma nietypowy format: 21cm na 71cm (rozwijana wkładka). Postaram się go jakoś przerysować, ale to trochę potrwa.Renegat... pisze: Może ktos ma instrukcje lub schemat tego uda????albo pokrótce potrafi powiedziec jak to odburzyc co by prostokata na wyjsciu otrzymac?
P.S. Nie mów na bezdechu, stosuj interpunkcję.
-
- 75...99 postów
-
- 75...99 postów
hahha nawet działa ale działąnie na głosniczku bardziej mi sie podba niz na oscyloskopie:-)Zdziwiony jestem ze wogóle działa:-)na oscyloskopie nawet jest to podobne do prostokąta:-)a teraz pytanie:-)skoro mamy tutaj generator afli prostokatne to z tego co pamietam ze szkoły zeby był prostokat musi byc najpierw sinus:-)i jescze pytanie do własciela instrukcji i schematu do czego słuzy poikretło w górnym prawym rogu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A czemu miałby nie działać? Mój też działał od razu i nie trzeba było nic w nim poprawiać. W instrukcji napisano, że do budowy tych generatorów użyto elementów odpowiednio sezonowanych i przebadanych. Może napisali prawdęRenegat... pisze: Zdziwiony jestem ze wogóle działa:-)

Przy wyższych częstotliwościach zauważalny będzie wpływ kabla połączeniowego.Renegat... pisze: Na oscyloskopie nawet jest to podobne do prostokąta:-)
Nie jest to konieczne. Sercem tego generatora jest multiwibrator, który wytwarza sygnał zbliżony do prostokątnego. Sygnał ten jest dalej odpowiednio formowany.Renegat... pisze: a teraz pytanie:-)skoro mamy tutaj generator afli prostokatne to z tego co pamietam ze szkoły zeby był prostokat musi byc najpierw sinus:-)
Służy ono do płynnej regulacji amplitudy napięcia wyjściowego. Regulacja ta jest zrealizowana dość ciekawie - poprzez zmianę napięcia siatki ekranującej lampy końcowej EL83.Renegat... pisze:
i jescze pytanie do własciela instrukcji i schematu do czego słuzy poikretło w górnym prawym rogu?
Pozdrawiam
-
- 75...99 postów
No to u mnie ono nie działa co ciekawe nie uzyskuje na zakresie przełącznika10V(prawy dolny róg) amplitudy nawet 3V i chyba tu tkwi uszkodzenie..a czemu miałby mniemac ze zepsuty??bo kiedys ze szkoły dostałęm w prezenci z odciętą wtyczka:-(a moze OTL-u byłbys w stanie zrobic chociaz lichą fotke sche,atu albo kilka fotek poszczególnych częsci a ja sobie to w peincie złoze w całośc?
-
- 75...99 postów
-
- 75...99 postów
-
- 75...99 postów
witam
powrót do problemu;-)
odkurzyłem ten generatorek i postanowilem go ładnie odresteurowac:-)
i własnie problem wystepuje z tym napieciem wyjsciowym napewno nie ma tam amplitudy 10V na wyjsciu przy odpowiednim ustawieniu pokretła.
zauwazyłem też ,że jedna z lamp EL81 w zasilaczu chyba jest popsuta... bo one tam sa szeregowo połaczone i jak je zamienie miejscami to wtedy stabilizator neonowy str nie stratuje a urzadzenie pracuje i zachowuje sie dokładnie tak samo jak w przypadku odwrotnej konfiguracji.Zna ktoś moze dokładne napiecia w charakterystycznych punktach układu bo na schemacie nie ma zaznaczonych i czy usterka jednej el81 moze miec wpływ taki na urządzenie ze nie mamy pełnego napięcia na wyjsciu? bo analizujac schemat zauwazyłem ze jeszce tam w torzez regulacji siedzi EL83 W załcznikach schemat:-)
powrót do problemu;-)
odkurzyłem ten generatorek i postanowilem go ładnie odresteurowac:-)
i własnie problem wystepuje z tym napieciem wyjsciowym napewno nie ma tam amplitudy 10V na wyjsciu przy odpowiednim ustawieniu pokretła.
zauwazyłem też ,że jedna z lamp EL81 w zasilaczu chyba jest popsuta... bo one tam sa szeregowo połaczone i jak je zamienie miejscami to wtedy stabilizator neonowy str nie stratuje a urzadzenie pracuje i zachowuje sie dokładnie tak samo jak w przypadku odwrotnej konfiguracji.Zna ktoś moze dokładne napiecia w charakterystycznych punktach układu bo na schemacie nie ma zaznaczonych i czy usterka jednej el81 moze miec wpływ taki na urządzenie ze nie mamy pełnego napięcia na wyjsciu? bo analizujac schemat zauwazyłem ze jeszce tam w torzez regulacji siedzi EL83 W załcznikach schemat:-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.