Lampki Jan philips 5963 ...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Lampki Jan philips 5963 ...
Na alegro są do sprzedania lampy JAN PHILIPS 5963... Gosciu podaje że są to zamienniki ECC 82... Kupiłem dwie sztuki i z moich obserwacji wynika że idealnie nadaja sie do bassu... Piecyków lub wooferów w stopniu sterującym... Bass jest miły ciepły i przyjemny nawet lepszy od Ecc82 które używałem do tego celu... Tylko ucina wyzsze czestotliwosci tak do 7Khz gora bo póżniej głucho...
-
- 75...99 postów
-
- moderator
Re: Lampki Jan philips 5963 ...
To znaczy, że zastosowałeś je w niewłaściwym układzie. Nie ma duotriod, które we właściwych warunkach pracy miałyby tak wąskie pasmo.macylapka pisze:Tylko ucina wyzsze czestotliwosci tak do 7Khz gora bo póżniej głucho...
ps. Nic mi nie wiadomo, żeby był to zamiennik ECC82, ale oczywiście mogę o czymś nie wiedzieć...
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
Ta lampa ma zdecydowanie wieksze okładziny od ecc82 tym samym wiekszą siatke ale "czego nie jestem pewien" wiekszy przechwyt. Choc jeśli jest to proporcjonalnie zwiekszone to nie powinno... Zastosowałem tą lampkę w buforze w którym pracuje normalnie Ecc 82 i... Bass słychać i jest naprawde wyrazisty... Po podpieciu gitarki i wyduszeniu z niej dzwieku 'G' słychac ze nie wyrabia... Moze i może ma zakres do tych 15 Mhz tylko jak sie przectawia wzmocnienie od czestotliwosci?
-
- moderator
"Większa siatka" nie ma bezpośrednio wpływu na przechwyt. Ważne są przecież proporcje żeberek i odległości.
Natomiast charakterystyka częstotliwościowa zależy od układu. W poprawnym powinna sięgać daleko poza pasmo akustyczne. Płasko.
ps. Dźwięk "G"? Które g? Gitara nie generuje czystych tonów, więc powinieneś raczej usłyszeć przyciemnienie barwy. Tym bardziej, że spadek rzędu 6dB/oct. nie jest odczuwalny słuchem jako różnica natężenia różnych dźwięków instrumentu, lecz jako zmiana widma, czyli barwy. Spróbuj sam - to co zobaczysz na oscyloskopie gołym okiem będzie przy tonach prostych praktycznie niesłyszalne.
Podejrzewam, że raczej coś nie tak jest z Twoją "gitarką"
Natomiast charakterystyka częstotliwościowa zależy od układu. W poprawnym powinna sięgać daleko poza pasmo akustyczne. Płasko.
ps. Dźwięk "G"? Które g? Gitara nie generuje czystych tonów, więc powinieneś raczej usłyszeć przyciemnienie barwy. Tym bardziej, że spadek rzędu 6dB/oct. nie jest odczuwalny słuchem jako różnica natężenia różnych dźwięków instrumentu, lecz jako zmiana widma, czyli barwy. Spróbuj sam - to co zobaczysz na oscyloskopie gołym okiem będzie przy tonach prostych praktycznie niesłyszalne.
Podejrzewam, że raczej coś nie tak jest z Twoją "gitarką"

-
- 1250...1874 posty
Czesc
Nie mam ECC82, aby zobaczyc anody, ale np.:ECC88 ma anody jakies 8-9mm , a 12AU7 ma 15-16mm, a wiec duzo wieksza. Jezeli wiec ta 5963 ma anody jakies 15mm, to wszystko sie zgadza. Chyba, ze jakas cyferka sie zatarla i nie mozna dokladnie odczytac.
Jesli chodzi o pasmo przenoszenia, to nie ma problemu uzyskac 400kHz w warunkach amatorskich- czytaj : bez korekcji. Wzmocnienie bedzie okolo 10x, a dla akustycznch, nie wiecej jak 13x, a wiec praktycznie, dla ucha, nie do odroznienia.
Zgadzam sie wiec z Piotrem, problem jest z "gitarka".
Pozdrowienia
Nie mam ECC82, aby zobaczyc anody, ale np.:ECC88 ma anody jakies 8-9mm , a 12AU7 ma 15-16mm, a wiec duzo wieksza. Jezeli wiec ta 5963 ma anody jakies 15mm, to wszystko sie zgadza. Chyba, ze jakas cyferka sie zatarla i nie mozna dokladnie odczytac.
Jesli chodzi o pasmo przenoszenia, to nie ma problemu uzyskac 400kHz w warunkach amatorskich- czytaj : bez korekcji. Wzmocnienie bedzie okolo 10x, a dla akustycznch, nie wiecej jak 13x, a wiec praktycznie, dla ucha, nie do odroznienia.
Zgadzam sie wiec z Piotrem, problem jest z "gitarka".
Pozdrowienia