Lampki Jan philips 5963 ...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Lampki Jan philips 5963 ...

Post autor: macylapka »

Na alegro są do sprzedania lampy JAN PHILIPS 5963... Gosciu podaje że są to zamienniki ECC 82... Kupiłem dwie sztuki i z moich obserwacji wynika że idealnie nadaja sie do bassu... Piecyków lub wooferów w stopniu sterującym... Bass jest miły ciepły i przyjemny nawet lepszy od Ecc82 które używałem do tego celu... Tylko ucina wyzsze czestotliwosci tak do 7Khz gora bo póżniej głucho...
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: milionlamp »

One pewnie też trwałe są. To chyba amerykańska wojskowa lampa.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Lampki Jan philips 5963 ...

Post autor: Piotr »

macylapka pisze:Tylko ucina wyzsze czestotliwosci tak do 7Khz gora bo póżniej głucho...
To znaczy, że zastosowałeś je w niewłaściwym układzie. Nie ma duotriod, które we właściwych warunkach pracy miałyby tak wąskie pasmo.

ps. Nic mi nie wiadomo, żeby był to zamiennik ECC82, ale oczywiście mogę o czymś nie wiedzieć...
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jest to lampa wjskowa i wg RCA, wlasnie 12AU7 czyli ECC82 jest zamiennikiem.
Jesli chodzi o pasmo, to "cos tu nie gra", bo ta lampa jest stosowana w starych wojskowych oscyloskopach z pasmem 15MHz. Tym samym 7kHz jest............
Pozdrowienia
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Ta lampa ma zdecydowanie wieksze okładziny od ecc82 tym samym wiekszą siatke ale "czego nie jestem pewien" wiekszy przechwyt. Choc jeśli jest to proporcjonalnie zwiekszone to nie powinno... Zastosowałem tą lampkę w buforze w którym pracuje normalnie Ecc 82 i... Bass słychać i jest naprawde wyrazisty... Po podpieciu gitarki i wyduszeniu z niej dzwieku 'G' słychac ze nie wyrabia... Moze i może ma zakres do tych 15 Mhz tylko jak sie przectawia wzmocnienie od czestotliwosci?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

"Większa siatka" nie ma bezpośrednio wpływu na przechwyt. Ważne są przecież proporcje żeberek i odległości.
Natomiast charakterystyka częstotliwościowa zależy od układu. W poprawnym powinna sięgać daleko poza pasmo akustyczne. Płasko.

ps. Dźwięk "G"? Które g? Gitara nie generuje czystych tonów, więc powinieneś raczej usłyszeć przyciemnienie barwy. Tym bardziej, że spadek rzędu 6dB/oct. nie jest odczuwalny słuchem jako różnica natężenia różnych dźwięków instrumentu, lecz jako zmiana widma, czyli barwy. Spróbuj sam - to co zobaczysz na oscyloskopie gołym okiem będzie przy tonach prostych praktycznie niesłyszalne.
Podejrzewam, że raczej coś nie tak jest z Twoją "gitarką" ;)
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Nie mam ECC82, aby zobaczyc anody, ale np.:ECC88 ma anody jakies 8-9mm , a 12AU7 ma 15-16mm, a wiec duzo wieksza. Jezeli wiec ta 5963 ma anody jakies 15mm, to wszystko sie zgadza. Chyba, ze jakas cyferka sie zatarla i nie mozna dokladnie odczytac.
Jesli chodzi o pasmo przenoszenia, to nie ma problemu uzyskac 400kHz w warunkach amatorskich- czytaj : bez korekcji. Wzmocnienie bedzie okolo 10x, a dla akustycznch, nie wiecej jak 13x, a wiec praktycznie, dla ucha, nie do odroznienia.
Zgadzam sie wiec z Piotrem, problem jest z "gitarka".
Pozdrowienia