QQE 03/12 zamiast EL84

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: ZoltAn
Nie krzyw się tak ;)
Niedawno wykupiłem na allegro połowę wystawionych 6P1P, bo na całość nie było mnie stać. Mam też zamówioną paczkę PL841 i drugą PL84.
Teraz inni niech się bawią w "QQRyku" a ja mam zapas obsady do klasycznych wzmacniaczy na parę ładnych lat :D I to za grosze...
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pisane z PREMEDYTACJĄ!

Post autor: ZoltAn »

Janusz pisze:Oj, tych browarków chyba trochę było :wink:
Właśnie, że nic nie było!

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czytać powoli... przemyśleć powoli...

macylapka pisze:Czyli jednym słowem wszystkie lampy które można zdobyć za to przysłowiowe 'piwo' są warte tyle co ten trunek...
...to co przeczytano! Inaczej rzeczywiście można będzie uznać, że para EL84 (6P14P) kupiona za równowartość trzech piw warta jest tyle co one.
Kiedyś słyszałem ze elektronik pracuje z jedną reką w kieszeni... Na drodze ewolucji przeobraziło sie to w z jedną reką trzymającą 'pifko'... W sumie każy nowy projekt potrzebuje żeby go pokropić przed uruchomieniem i nadać mu imie a jeszcze na kt88 czy 300b to bez tego ani rusz... Dobrze że chociaż lampy nie zamieniają sie w białe myszki i nie spierniczają ze stołu kradnąc piwa...
Ewolucja zdecydowanie zmieniła kierunek: dzisiaj niejeden "pracuje" z działką amfy albo kwachu w szarych (a może już całkiem ciemnych!) komórkach - stąd przychodzą później do mózgownicy (w myśl znanego stwierdzenia "gdy rozum śpi budzą się upiory") różne dziwne pomysły. Poparte lekturką odpowiedniej prasy...

Strzał z 300B czy KT88, Moczyłapko, zdecydowanie nie w moją tarczę ...
Sztuka jes zrobić coś z niczego... A z kad wiesz że bicza sie nia da ukrecić?

Tych kilka zdań wskazuje na to, że zawartość krwi w alkoholu piszącego zbliżyła się do niebezpiecznie niskich granic... :wink: :? :!:
Ah te modzieńcze zapały...
Powtarzam zdanie poprzednie :? Gwoli wyjaśnienia: mam 57...

APAGE :twisted: Zoltan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 1 lipca 2006, 22:24 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No, na udrę to można...

iwanak pisze:Proponuję, od dzisiaj robić cokolwiek tylko na 300B. Reszta się nie liczy.
Żadna, sprawna lampa nie jest g........ i każdy eksperyment ma swoją wartość.
Przykład, zrobiłem na próbę SE na GMI 83, w układzie tridowym i efekt bardzo dobry, a wygląd wspaniały, lepszy niż 300B. Szkoda że mam tylko jedną.
Zachęcam do zastosowania, różnych, nietypowych lamp. Efekty mogą być bardzo interesujące. Śmiało z QQE, przy odrobinie cierpliwości efekt będzie bardzo dobry.
... zaeksperymentować nawet z "triodą obciążenia" (GP5) stosowaną ongiś w pierwszych telewizorach kolorowych ZSRR. Albo tyratronem. Zdecydowane nietypowe.

A jaki to wszystko będzie mieć imponujący i rasowy wygląd - każdy zzielenieje z zazdrości :?

Ale gdy coś nie "zagada" - to pstryk, klik, klik, klik i enter: ci z Triody ruszą mózgownicami i pewnie coś wykombinują i doradzą ... :wink:
A dla tych, co zajmują się tylko komercją, a nie hobby, niech zostaną oklepane, drogie i nudne rozwiązania.
No to do dzieła: "With the brain wave - invent new perversities sexual." :?

A i tak jakiś stary wapniak podsumuje:

"Hebluj, synku, hebluj - przyjdzie tatko to siekierką poprawi..."

Zoltan
Ostatnio zmieniony śr, 5 lipca 2006, 07:59 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Zoltan

:) Przepraszam że nie merytorycznie ale nie moge się powstrzymać . Jesteś doskonały , mimo tych lat :) Nie obraź się , ja też już długo żyję (54 lata) Chyba nieżle Cię wkurzyli ? Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wiesz, to nawet nie to.

ATM pisze:Zoltan

:) Przepraszam że nie merytorycznie ale nie moge się powstrzymać . Jesteś doskonały , mimo tych lat :) Nie obraź się , ja też już długo żyję (54 lata) Chyba nieżle Cię wkurzyli ? Pozdrawiam .
Po prostu mam zdrowy pogląd na otaczający świat i wyznaję pewne niepodważalne zasady, między innymi i tę:

"moda modą, ale dupa w portki wejść musi". :idea:

Proponuję wpisanie "kupa mięci" powyższego do sztambuchów wszystkim kontestującym prawdy oczywiste :D

Pzdr. Zoltan
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Prawda jest taka, że ja traktuje to wszystko jako zabawę, a nie kawałek chleba , który muszę.
Jakoś do tej pory nie potrzebowałem "pstryk, klik i ci z triody.............",
a mogę się tylko domyślać że są najlepsi.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie ma najlepszych!

iwanak pisze:Jakoś do tej pory nie potrzebowałem "pstryk, klik i ci z triody.............",
a mogę się tylko domyślać że są najlepsi.
Pozdrawiam
Krzysztof
Nie ma najlepszych :!: Każdy coś wie i każdy czegoś nie wie: to tylko forum do wymiany doświadczeń i poglądów i rozgryzania problemów.

Niemniej, fakt faktem, wiele osób traktuje je jak poddręczną książkę kucharską a co poniektórzy wręcz jako elementarz.

ja traktuje to wszystko jako zabawę, a nie kawałek chleba , który muszę
Kawałek chleba - piszesz... Hmmm, raczej kawałek węgorza do chlebka wypracowanego w "normalnej" robocie.

Lampowe zawodowstwo to nie taka prosta sprawa: trzeba wielkiej samodyscypliny, pewwnych źródeł zaopatrzenia, dobrych podwykonawców (tanich i nie pazernych :!: ) no i nabywców przede wszystkim.

A sprzedaż niekiedy jest po kosztach - sporo czasu minie nim człowiek osiągnie to co najważniejsze: zaistnienie w środowisku nabywców.

Kupno paru trafek czy lamp na Allegro wcale nie załatwia sprawy - to jest improwizacja i łatanie dziur a nie porządna praca. Każde ciele z innej obory to tylko kłopoty - tu musi być 100% powtarzalność lub conajmniej kompatybilność (mam na myśli np. otwory w chassis umożliwiające montaż odmiennych konstrukcyjnie zamienników transformatorów czy elektrolitów) :idea:

Takie rozwiązania stosowała Unitra w okresie trudnodostępności elementów (zwłaszcza potencjometrów montażowych - różny rozstaw otworów dla różnych typów)

Dlatego ja bawię się w montaż mikroseryjny, ale za to jak się coś dobrego sklepie i dobrze sprzeda to i węgorzyk jest na chlebku :D

Zoltan
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Może wątek niebezpiecznie zbacza z toru, ale jeszcze tylko jedno.
Mnie bawi sam eksperyment, ewentualny pozytywny efekt, przypominający dawne czasy.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

???

iwanak pisze:... ewentualny pozytywny efekt, przypominający dawne czasy.
O co tu chodzi?

Zoltan
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

O nostalgię zapewne :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

No masz...
Obstawiłem się lampami i teraz nie mogę się zdecydować które wtykać do wzmacniacza :D
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Panie Piotrze,znam ten bol.
Samych podwojnych triod niesymetrycznych (1 i 5W do 1.2 i 12W) mam 20 typow. A inne?
Nie wiem czy ktos z Was probowal robic cos na triodach strumieniowych, takich jak 6HV5 czy 6JD5 czy innych, podobnych. Jesli tak, to bylbym wdzieczny za podzielenie sie wrazeniami. Mam ich "kilka" sztuk i jak na razie to sobie leza.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Zdecydowałem się na małe pentody. Będą pasować wizualnie do EZ81.
Zrezygnowałem na razie z 6V6, bo nikt nie chce mi sprzedać EZ35 do kompletu :(
Teraz wybór ogranicza się do 6P14P (większe nachylenie) i 6P1P (mniejsza moc żarzenia)...