Miałem taką nixie ze ślimaczkiem i wydała mi się tu jak znalazł
lampka dysku twardego;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Alek
lampka dysku twardego;)
Z nudów zrobiłem sobie do mojego rzęcha lampkę dysku twardego
.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Aaaa... tak usunąłem.
Dlatego że nie pokazywał się obrazek a tylko link do klinkięcia, widocznie był zbyt mały - tak chyba działa forum. Napisałem tylko że zarobiłbyś kokosy na produkcji bajeranckiego logo jednej z najpopularniejszych dystrybucji Linuxa, gdyby tylko spiralka była zakręcona w drugą stronę
. Poszukaj w obrazkach na Googlech "debian logo".
_
-
Alek
-
Michu
- 375...499 postów

-
Andrzej Molicki
- 500...624 posty

Debian ma ślimaka nie w tą stronefugasi pisze:Aaaa... tak usunąłem.Dlatego że nie pokazywał się obrazek a tylko link do klinkięcia, widocznie był zbyt mały - tak chyba działa forum. Napisałem tylko że zarobiłbyś kokosy na produkcji bajeranckiego logo jednej z najpopularniejszych dystrybucji Linuxa, gdyby tylko spiralka była zakręcona w drugą stronę
. Poszukaj w obrazkach na Googlech "debian logo".
A może by tak procesor na lampach ???
-
Alek
-
MichałKob
- 250...374 postów

podoba mi się Alka pomysł ze stosowaniem lamp jako wskaźnika pracy twardziela 
Do niedawna miałem dysk (Samsung 2GB) który nie potrzebował tej lampki, bo (szczególnie wieczorem) w całym domu było słychać fakt jego pracy
Przypominał odgłos ręcznego młynka do pieprzu, hihihi 
W nowych dyskach stosują łożyska olejowe, w tamtym widocznie kulkowe pieprzowe
Mam taką lampkę - odgromnik gazowany, świeci pięknie na niebiesko i nadawałaby się nawet na taką kontrolkę, niestety wymaga 400V
a to trochę niebezpieczne. Chyba że z przetwornicy typu Flyback na cewce i 555 (jak to jest po polsku? Lot z powrotem ?
)
Kiedyś zrobiłem z nudów takie coś: na płytce sklejki zamocowałem kilka sprzężonych kółek zębatych (ze starych napędów CD), które napędzał silniczek (cichy, też z napędu), podłączony za pośrednictwem małego przekaźnika zamiast diody HDD. Całość była dość estetyczna, umieszczona za płytką z plexi i podświetlona na niebiesko, zajmowała 2 zatoki 5,25'. Kiedy komp intensywnie "myślał", kręciły się zębatki, kiedy praca dysku była ciągła to szybciej, kiedy dysk pracował z przerwami to zębatki zwalniały (silniczek nie nadążał się zatrzymać). Polecam! Niestety rozwaliłem już to coś i fotek nie zamieszczę.
Do niedawna miałem dysk (Samsung 2GB) który nie potrzebował tej lampki, bo (szczególnie wieczorem) w całym domu było słychać fakt jego pracy
W nowych dyskach stosują łożyska olejowe, w tamtym widocznie kulkowe pieprzowe
Mam taką lampkę - odgromnik gazowany, świeci pięknie na niebiesko i nadawałaby się nawet na taką kontrolkę, niestety wymaga 400V
Kiedyś zrobiłem z nudów takie coś: na płytce sklejki zamocowałem kilka sprzężonych kółek zębatych (ze starych napędów CD), które napędzał silniczek (cichy, też z napędu), podłączony za pośrednictwem małego przekaźnika zamiast diody HDD. Całość była dość estetyczna, umieszczona za płytką z plexi i podświetlona na niebiesko, zajmowała 2 zatoki 5,25'. Kiedy komp intensywnie "myślał", kręciły się zębatki, kiedy praca dysku była ciągła to szybciej, kiedy dysk pracował z przerwami to zębatki zwalniały (silniczek nie nadążał się zatrzymać). Polecam! Niestety rozwaliłem już to coś i fotek nie zamieszczę.
-
tszczesn
- moderator
I kilkadziesiąt tysięcy duodtriod (licz nawet po złotówce sztuka), zapewne kilkaset tysiędzy diod, że o pomocniczych układach nie wspomnę. No i podsatwki do tego. I chassis. I miejsce. Masz to wszystko? :)Andrzej Molicki pisze:Debian ma ślimaka nie w tą strone :) :D Trzeba by przenizać na lewą stronę.fugasi pisze:Aaaa... tak usunąłem. :) Dlatego że nie pokazywał się obrazek a tylko link do klinkięcia, widocznie był zbyt mały - tak chyba działa forum. Napisałem tylko że zarobiłbyś kokosy na produkcji bajeranckiego logo jednej z najpopularniejszych dystrybucji Linuxa, gdyby tylko spiralka była zakręcona w drugą stronę ;). Poszukaj w obrazkach na Googlech "debian logo".
A może by tak procesor na lampach ??? :lol: Ja już niebawem odpalam własną elektrownię więc mogę się podjąć testów bo taki procek na lampach to z 50Kw by potrzebował. :lol:
Ja kiedyś chciałem zrobić czysto lampową syntezę (dla AM i FM) - sam przewidywany rozmiar mnie zniechęcił :)
-
tommy 112
- 125...249 postów

-
Alek
-
tommy 112
- 125...249 postów

-
Michu
- 375...499 postów

Genialne. Coś mi się zdaje, że podkradne pomysł.MichałKob pisze: Kiedyś zrobiłem z nudów takie coś: na płytce sklejki zamocowałem kilka sprzężonych kółek zębatych (ze starych napędów CD), które napędzał silniczek (cichy, też z napędu), podłączony za pośrednictwem małego przekaźnika zamiast diody HDD. Całość była dość estetyczna, umieszczona za płytką z plexi i podświetlona na niebiesko, zajmowała 2 zatoki 5,25'. Kiedy komp intensywnie "myślał", kręciły się zębatki, kiedy praca dysku była ciągła to szybciej, kiedy dysk pracował z przerwami to zębatki zwalniały (silniczek nie nadążał się zatrzymać). Polecam! Niestety rozwaliłem już to coś i fotek nie zamieszczę.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
-
Janusz
- 625...1249 postów

A stąd już tylko krok do komputera tajemniczo mrugającego magicznym okiem.MichałKob pisze: Kiedyś zrobiłem z nudów takie coś: na płytce sklejki zamocowałem kilka sprzężonych kółek zębatych (ze starych napędów CD), które napędzał silniczek (cichy, też z napędu), podłączony za pośrednictwem małego przekaźnika zamiast diody HDD. Całość była dość estetyczna, umieszczona za płytką z plexi i podświetlona na niebiesko, zajmowała 2 zatoki 5,25'. Kiedy komp intensywnie "myślał", kręciły się zębatki, kiedy praca dysku była ciągła to szybciej, kiedy dysk pracował z przerwami to zębatki zwalniały (silniczek nie nadążał się zatrzymać). Polecam! Niestety rozwaliłem już to coś i fotek nie zamieszczę.
-
Andrzej Molicki
- 500...624 posty

Tomku z tym procesorem to się tylko śmieję bo naszemy biednemu Alkowi by życia brakło zeby tyle lampek zrobić, nie mniej jestem pełen podziwu dla takich konstrukcji .
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/p ... Eniac3.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/p ... Eniac3.jpg