Blaupunkt Tombstone

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Blaupunkt Tombstone

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Dojrzałem bardzo mi się podobające się radyjko, model A4W produkowany pod koniec lat 20 - tych ...

bardzo ładne,zawsze mi się takie podobały typ : Nagrobek tyle z mej wiedzy wynika .. niewiem czy to oficjalna nazwa ale gdzies na jakimś forum angielsko języcznym tak je nazywali ...

http://www.allegro.pl/item111817910_sta ... unken.html

jak myślicie cięzko go by było ruszyć ? bo brak jest w sumie wszytkiego ,,, to właściwie sama skrzynka ... :?

ciekawe jaka będzie cena ... ale koszty wysyłki 30 zł to przegięcie ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Odnowienie nie byłoby aż takie trudne, kłopot mógłby być z dostaniem w miarę oryginalnych części. Nie wiem czy są elementy RC- radio nie wygląda najlepiej z uwagi na brak gniazd bananowych :(, to daje mi przesłanki, że może jeszcze wielu rzeczy nie być. Z lampami też może być problem z racji na ich starość, ale zaciekli kolekcjonerzy zabytkowych lamp nie będą mieli problemu.

Swoją drogą rzuć sobie okiem na http://www.allegro.pl/item110802953_sta ... ka_de.html - niemieckie radyjko w niewygórowanej cenie, bardzo mi się skojarzyło z Pionierem mimo łatwo zauważalnych różnic.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Faktycznie mi też się to jakoś kojarzy z Pionierem. Szczególnie skala. Ponadto lampy raczej też podobne.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Niewykluczone że ten sam nieśmiertelny zestaw loktalowy (2x E/UCH21 i E/UBL21) opracowany przez Philipsa.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

Wygląda na to, że radio raczej niezbyt ciężkie do odbudowy, oczywiście trzebaby poprosić o zdjęcia spodu chasis. Newralgiczne elementy są (trafo, cewki, kondensatory zmienne). Zwróć uwagę, jaką już osiągneło cenę i nie jest licytowane przez nowicjuszy.....
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Co do ceny to mnie to już nie dziwi,,, w Polsce ad.2006 okazuje się że na jakiekolwiek hobby moga sobie pozwolic tylko ludzie bogaci ... wszyscy inni mają jedno hobby PRZEŻYĆ ... i tyle... bo Polska jest wciąż bardzo drogim krajem jeśli chodzi o kupno czegoś ciekawego i bardzo tanim jeśli chodzi o płace ... czyli 3 świat ... po prostu.
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...