Właśnie coś takiego prostego Tylko z doborem głośników to jest zawsze problem - jakaś pomocna stronka (producent Tesla, Tonsil, inny ) i jaką należy przyjąć moc tych głośników ? Z zaprojektowaniem ogólnej całości i budową chyba nie będzie problemu, tylko te głośniki... Ja po prostu niechcę niczego zchajcać
Zmieszczę się w cenie 1000 zł w budowie 2 kolumn ?
Lucky Luke pisze:Zmieszcze się w cenie 1000 zł w budowie 2 kolumn ?
Z palcem w nosie i zostanie Ci jeszcze na dobry obiad
Polecam stronę Tonsila - tam masz cennik i katalog z parametrami.
Skuteczność - jaka wypadnie. Z niskotonowego ok 93dB, a tubę i tak trzeba będzie przyciszyć.
Lepiej wybierać głośniki o w miarę równej charakterystyce przenoszenia, nawet za cenę skuteczności. Zwrotnica będzie wtedy znacznie prostsza i ogólnie większe prawdopodobieństwo dobrego efektu końcowego.
Jeszcze jedno - do obudowy zamkniętej pasuje wysoka wartość Qts (większa, niż 0.5).
Patrzeć na moc nominalną głośnika (czyli tą mniejszą) ? Moce głośników się dodaje w kolumnie rzecz jasna - tylko jaką łączną wartość należy założyć (ma to być do Bisa) żeby nie przesadzić ?
Lucky Luke pisze:Patrzeć na moc nominalną głosnika (czyli tą mniejszą) ?
Jeżeli w grę wchodzi głównie imprezowanie, to zdecydowanie tak.
Lucky Luke pisze:Moce głośników się dodaje w kolumnie rzecz jasna
Tylko jeżeli pracują w tym samym zakresie pasma.
Lucky Luke pisze:tylko jaką łączną wartość należy założyć że ma to być do Bisa, żeby nie pszesadzić
Może być równa maksymalnej mocy wyjściowej, albo trochę większa. Jeżeli zrobisz przester, to jego produkty i tak pójdą w tubę, która będzie przyciszona rezystorami i powinna to wytrzymać.
Musisz jeszcze pamiętać, że zwrotnica musi być wykonana z elementów zdolnych przenieść zadaną moc.
Nieźle, nieźle... W zasadzie jeśli się jeszcze trochę "dosprzętowisz", a piszę konkretnie o zdobyciu (czy to wykonaniu, czy zakupie) jakiejś przyzwoitej konsolety poczynając od wyrobów Z. Piechoty aż po dużo bardziej profesjonalne miksery- i o komplecie mikrofonów, to mógłbyś kolegom grającym w zespołach nagłaśniać koncerty. Wprawdzie BIS jak to BIS, ciężkie bydlę (coś niecoś o tym miałem się okazję przekonać ), ale brzmienie ważniejsze.
Ja tam różnej muzyki słucham - czasami nawet opera, ale przeważnie "mocne brzmienia", choć jakiś "house" też się trafi Ten Bis jest naprawdę klawy (ale prądożerny też )
Tak.
Wymaga dużej obudowy, ale warto, jeżeli tylko masz na tyle miejsca.
Ewentualnie obudowa izobaryczna. Stosunkowo łatwa do wykonania, a efekt może być spektakularny.
A tej mocy to starczy
A ta izobaryczna to słyszałem, że tylko do subwofferów, ale wtedy 2 głośniki potrzebne, tak ?
A doczytałem gdzieś teraz, że tym samym można zmniejszyć romiar, więc ciekawy pomysł
Tak, rozmiar zmniejsza się o połowę, kosztem użycia dwóch przetworników. Wtedy dostaniesz moc maksyalną 120W, więc w sam raz
Nie tylko w subwooferach, chociaż rzeczywiście wypadałoby zapodać niską częstotliwość podziału, oczywiście w konstrukcji trzydrożnej, bo dwudrożna oczywiście nie wchodzi tu w grę...