Wzmacniacz SE na 6c33c

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Jak już wspomniałem, różne pomysły "wpadają" mi do głowy, zimny prysznic przynoszą dopiero późniejsze analizy i przemyślenia.....
Jednak wykorzystanie jednej katody rozważałem już od jakiegoś czasu, szczególnie, że autominus byłby w tym wypadku bardziej "do przełknięcia", co by wzięło w karby diabelską naturę :wink:

Cały czas, poza tym, chodzi mi po głowie wspomniany już układ polaryzacji z przekładnika prądowego, ale niestety na razie jestem odcięty od "warsztatu" i remontuję pokój :D no i jeszcze żona mnie pogania.........

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Renegat... »

PIOTRZE czyli ty bys chciał po prostu korzystac raz z ejdnej połowki a raz z drugiej?dobrze rozumiem?ze najpierw działąmy na katodzie a a gdy osłabnie jej emisja to z katody b?Czy dobrze rozumiem bo juz sie chyba lekko pogubiłem...
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Taki był pomysł początkowy i o to też Piotrowi chodziło..... mam nadzieję... :lol:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

ja to czekam na ten obiecany schemat PIOTRKA:-) co tak tajemniczo napisał
Zobaczysz schemat, a wszystko się wyjaśni.
przyznam sie ze ciekawośc nie daje mi spokoju.....ja naszczęscie mam jeszcze tylko 7dni sesji i sie wezme za projektowanie tego SE na dabołku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: Renegat...
Już niebawem. To będzie djabelskie studium prostoty - trzy stopnie wzmocnienia, jedno napięcie zasilania, jedno żarzenie prądem zmiennym. Prosto, łatwo i przyjemnie na ogólnodostępnych elementach. Oczywiście z wykorzystaniem obu katod jednocześnie. W sumie nic specjalnego...

Na razie nie mam nawet czasu narysować schematu, który mam w głowie :roll:

Pomysł z przełączaniem katod zakładał właśnie przełączanie - raz jedna, raz druga, ale to było tylko gdybanie. Nie mam zamiaru ztosować takiego układu w praktyce.
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

hehhe moze jeszce powiesz ze zastosujesz swój ulubiony pkt pracy? i 6N2P jako wzm. napieciowy i 6N6P a dalej juz tylko diabołek???Jezeli twój schemat mnie sie spodoba z chęcia moge go wypróbować:-)Ja osobiscie mysłame nad zastosowaniem 6p3s w roli lampy sterujacej diabołka ale to tetroda....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Renegat... pisze:hehhe moze jeszce powiesz ze zastosujesz swój ulubiony pkt pracy? i 6N2P jako wzm. napieciowy i 6N6P a dalej juz tylko diabołek???
Owszem. Prosty jak precel. W zasadzie można go sobie wyobrazić bez rysowania...
Renegat... pisze:Ja osobiscie mysłame nad zastosowaniem 6p3s w roli lampy sterujacej diabołka ale to tetroda....
I co z tego? Często stosuje na stopnie sterujące 6V6 w połączeniu triodowym. Ale w wypadku sterowania 6S33S należałoby się raczej zastanowić, czy to nie lekka przesada (marnotrawstwo). Bo jakichś spektakularnych zalet tego pomysłu na razie nie widzę 8)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Oto on:
:mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.