Materiał i rozmiar

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Materiał i rozmiar

Post autor: fugasi »

Dwa pytania:

1. Z jakiego metalu wykonywane były styki w lampach bocznostykowych ?
Mam jedną AC2 i to jest jakiś dziwny srebrzysty metal. Nie wiem czy to nie wytwór mojej wyobraźni ale chyba zwykle stosowano jakiś żółty - mosiądz czy brąz.
2. Czy nóżki lamp z cokołem nóżkowym mają dokładnie ten sam wymiar, czyli pasują do gniazd "bananowych" ? Nie mam żadnych bananówek więc sam nie sprawdzę...
_
OTLamp

Re: Materiał i rozmiar

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze: 2. Czy nóżki lamp z cokołem nóżkowym mają dokładnie ten sam wymiar, czyli pasują do gniazd "bananowych" ? Nie mam żadnych bananówek więc sam nie sprawdzę...
Nie, nóżki lamp kołkowych mają mniejszą średnicę (3.2mm) od wtyków bananowych (4mm)*. Wtyku bananowego nie wsadzisz do podstawki dla cokołu kołkowego. Na odwrót oczywiście się da, nóżki cokołu kołkowego bez problemu wejdą do odpowiednio rozmieszczonych gniazd bananowych, ale z dużym luzem, co nie zapewni dobrego styku (przynajmniej bez odpowiedniej modyfikacji tych gniazd).

*oczywiście są od tej reguły wyjątki np. wśród lamp z lat 20, czy kołkowych lamp amerykańskich.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Philips i Telefunken robili z materiału o nazwie /nowe srebro/ stop miedzi z niklem i kilkoma innymi metalami

Nowe srebro (inne nazwy handlowe: alpaka, argentan) to srebrzystobiały stop zawierający 40-70% miedzi, 10-20% niklu i 5-40% cynku. Gęstość 8400-8700 kg/m3 (8,4-8,7 g/cm3). Wbrew swojej nazwie nie zawiera on srebra.

Służy do wyrobu ozdób, sztućców, sprzętu medycznego, instrumentów muzycznych, drutów oporowych, itp
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czy nowe srebro wygląda mniej więcej jak chrom ? Mam oto bowiem lampę AC2 produkcji TEKADE ze stykami srebrzystymi, bardzo gładkimi, lustrzanymi, błyszczącymi i AF7 Tesli której styki są matowe - wyglądają zupełnie jakby były wykonane z lutu cynowo-ołowianego.
_
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze:Mam oto bowiem lampę AC2 produkcji TEKADE ze stykami srebrzystymi, bardzo gładkimi, lustrzanymi, błyszczącymi i AF7 Tesli której styki są matowe - wyglądają zupełnie jakby były wykonane z lutu cynowo-ołowianego.
Nie rozumiem jednak po co Ci takie informacje? Styki były robione na kilka sposobów. Najczęściej daje się wyróżnić dwa rodzaje:
-druciki są zalutowane tylko w miejscu gdzie przechodzą na zewnątrz cokołu - załącznik 1 (spójrz też na polskie AZ1*, EM4)
-druciki są wyprowadzone na zewnątrz i zagięte, a cały styk jest pokryty cyną, styk ma dodatkowo wydrążony kanalik, w którym siedzi właśnie zagięty drucik - załącznik 2 (i tak jest zapewne zrobiona ta AF7 Tesli, o której wspomniałeś).

*ale nie z PWLR
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTLamp pisze: Nie rozumiem jednak po co Ci takie informacje?
Haha, po co ? Mistrz Jeremi napisał kiedyś tak:

(...)Mniejszych miast dwie trzecie
No to co?, co no to
No po co to z tą kwotą?
Że tych miast dwie trzecie? No
Bardzo dobrze jest gdy wie się
"

A twoja odpowiedź jest cenna, bo zidentyfikowała metal jako cynę, no i wiem jak wygląda doprowadzenie elektrod do styków.
_
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Andrzej Molicki pisze:Philips i Telefunken robili z materiału o nazwie /nowe srebro/ stop miedzi z niklem i kilkoma innymi metalami

Nowe srebro (inne nazwy handlowe: alpaka, argentan)
To jest również mosiądz - mosiądz wysokoniklowy.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============