Witam!!!
Co do Buzz Bomb, kiedyś byłem na tej stronie i wygląda to całkiem ciekawie... Fajne można u nich te płytki kupić, ale z drugiej strony kto będzie do środka zaglądał...
Dziś przyszły lampki z podstawkami...
Teraz mam pytania co do pozostałych elementów:
Jakie rezystory - moc i tolerancja, słyszałem że najlepiej kupić metalizowane...
Jakie kondensatory - kiedyś na forum EP czytałem że najlepsze do zastosowań audio, np przy budowie efektów gitarowych, są MKT, ale tu chyba nie ma to zastosowania bo to przecież bardziej retro jest...
Przewody - jakie czy ekranowane, jaka grubość itp
Po prostu jakie z waszych doświadczeń najlepiej zastosować te podzespoły, żeby było możliwie jak najlepiej...
Pozdrawiam
Wzmacniacz gitarowy - jak się za to zabrać???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Rezystory powinny być metalizowane 0,5W. W zasilaczu większe i niekoniecznie metalizowane. Ja kupuje metalizowane 0,6W w warszawskim Unizecie. Co do kondensatorów ja używam takich zielonych poduszeczek (nigdy nie pamietam typu) na napiecia nie mniejsze niż 160V (zazwyczaj 250V). na małe pojemności, rzędu pF trudno jakieś inne niż ceramiczne na 63V. Z doswiadczenia wiem, że spoko wystarczają. Dłuższe przewody można ekranowane dać, ale nie ciągnąć mas ekranami bo ekrany nie do tego służą.fireboy pisze:Witam!!!
Co do Buzz Bomb, kiedyś byłem na tej stronie i wygląda to całkiem ciekawie... Fajne można u nich te płytki kupić, ale z drugiej strony kto będzie do środka zaglądał...
Dziś przyszły lampki z podstawkami...
Teraz mam pytania co do pozostałych elementów:
Jakie rezystory - moc i tolerancja, słyszałem że najlepiej kupić metalizowane...
Jakie kondensatory - kiedyś na forum EP czytałem że najlepsze do zastosowań audio, np przy budowie efektów gitarowych, są MKT, ale tu chyba nie ma to zastosowania bo to przecież bardziej retro jest...
Przewody - jakie czy ekranowane, jaka grubość itp
Po prostu jakie z waszych doświadczeń najlepiej zastosować te podzespoły, żeby było możliwie jak najlepiej...
Pozdrawiam
-
- 50...74 posty
-
- 9375...12499 postów
W większości moich wzmacniaczy stosowałem chassis albo pochodzące ze wzmacniaczy tranzystorowych (wszystkie moje comba), albo sam je robiłem. W ostatnich headach (Sin & Hell) zastosowałem chassis aluminiowe składające się duraluminiowej bardzo twardej płyty wierzchniej i aluminiowych płaskowników (wymiarów na pamięć nie znam, ale mogę pomierzyć jak wrócę z roboty do domu) połączonych stalowymi kątownikami. Wymiary tych headów determinowały posiadane już przeze mnie płyty wierzchnie, które kiedyś tam skombinowałem - sa to elementy zaślepek złomowanych urządzeń telekomunikacyjnych. Polecam wykonać takie chassis samemu czy to z blachy aluminiowej czy stalowej. Jako panele można zastosować aluminiowe kątowniki lub ceowniki. Ja zastosowałem płaskowniki i stalowe kątowniki tylko dlatego, ze takie posiadałem akurat.fireboy pisze:Mam jeszcze pytanie o chassis. W bliźniakach zastosowałeś chyba jakąś gotową obudowę??? Czy są jakieś optymalne wymiary?? Generalnie mam zamiar zrobić wzmacniacz jako head'a, może są jakieś gotowe obudowy do kupienia - tylko nie w fonarze, bo prawie 100zł to moim zdaniem przesada.
-
- 9375...12499 postów
-
- 50...74 posty
Aha, blacha nie jest gięta na giętarce, tylko skręcana przy pomocy tych kątowników... górna część jest oklejona tak?? bo na początku wyglądała jak pomalowana... muszę nad czymś takim pomyśleć... Jakiej blachy najlepiej użyć??? czy może być aluminiowa... będzie przy okazji dobrze odprowadzać ciepło...
-
- 9375...12499 postów
Jeśli już robię chassis to robie go z aluminium, ale pewnie dlatego, że akurat posiadam pokaźny zbiór różnych aluminiowych blach nazbieranych przez lata. W projekcie HELL & SIN blacha wierzchnia jest oklejona czarną matową okleiną. W załaczniku sposób łączenia paneli z płytą.fireboy pisze:Aha, blacha nie jest gięta na giętarce, tylko skręcana przy pomocy tych kątowników... górna część jest oklejona tak?? bo na początku wyglądała jak pomalowana... muszę nad czymś takim pomyśleć... Jakiej blachy najlepiej użyć??? czy może być aluminiowa... będzie przy okazji dobrze odprowadzać ciepło...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
Witam po dłuższej przerwie...
Zamieszczam schemat, który skleiłem z pomocą Painlust'a
nie powiem, że poszło gładko, ale jakoś poszło 
Zmianie ulegnie najprawdopodobniej wartość rezystora (47R) w układzie przełączania kanałów, z uwagi na to że zastosuję prawdopodobnie przekaźnik na 5V a nie na 12V jak jest w oryginale ze względu na posiadane trafo... Również ze względu na trafo zmieniony został układ prostownika prądu anodowego i zamiast mostka prostowniczego, mamy prostownik dwudiodowy...
Zamieszczam schemat, który skleiłem z pomocą Painlust'a

Zmianie ulegnie najprawdopodobniej wartość rezystora (47R) w układzie przełączania kanałów, z uwagi na to że zastosuję prawdopodobnie przekaźnik na 5V a nie na 12V jak jest w oryginale ze względu na posiadane trafo... Również ze względu na trafo zmieniony został układ prostownika prądu anodowego i zamiast mostka prostowniczego, mamy prostownik dwudiodowy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.