Wzmacniacz gitarowy - jak się za to zabrać???

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Wzmacniacz gitarowy - jak się za to zabrać???

Post autor: fireboy »

Witam!!!
od dawna mam zamiar zacząć budowę wzmacniacza lamopowego do gitarki...
Najpierw jednak postanowiłem zrobić, coś na tranzystorach, żeby zacząć od czegoś podobno łatwiejszego. Udało się i budowe ukończyłem. Przedwzmacnacz - kopia fender z 5 pkt korekcją barwy dźwięku, końcówka mocy ok 35W. Gra naprawdę nieźle :)

Po sukcesie chciałbym zacząć w końcu budowę "prawdziwego" wzmacniacza gitarowego, czyli opartego na lampach.

Postanowiłem już wcześniej popytac i poszykać materiałów i oto co zgromadziłem:
- wzmacniacz lampowy REGENT 30 (bez lamp i trafa wyjściowego :( ),
- szukając trafa wyjściowego do w/w wzmaka dowiedziałem się, że mogę zastosować trafo wyjściowe z MELOMANA 25, udało mi się kupić na części starego melomana i mam z niego trafo zarówno wejściowe i wyjściowe,
- transformator TG 5-46-666 (myślałem też o zrobieniu tego wzmaka ze strony : http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html )

Wiem, że w sieci jest mnówsto schematów i nie wiem teraz co wybrać. Założenia są takie:
dwa kanały:
- czysty - najlepiej chyba oparty na fenderze, bo to podobno najczystszy z czystych :)
- przesterowany - im mocniejszy przester tym lepiej, tak żeby można było pograć naprawdę ciężką muzę...
- jeśli chodzi o moc to nie mam, na razie żadnych wymagań, może to byc bardzo mała moc na początek do grania w domu... Jak się uda zrobić coś małego to później pomyślę o czymś mocniejszym :)

Myślałem o próbie poskładania do kupy tego REGENTa, ale nie wiem czy ma to sens. Potrzeba do niego 5 lamp które sporo kosztują a niestty nie mam dojścia do używanych, żeby chociaż sprawdzić jak będzie grało... A boję się, że wpakuję kasę i nie będę zadowolony z efektu brzmieniowego, więc chyba lepiej zrobic coś od podstaw...

Chciałbym więc prosić o pomoc kolegów z tego forum.
Szukając w internecie znalazłem ciekawe stronki: http://www.ax84.com i http://www.18watt.com . ZAciekawiły mnie one z jednego, ale bardzo ważnego względu. Mianowicie, przy zamieszczonych tam wzmacniaczach są schematy montażowe - a takie mnie najbardziej interesują.
Sam nie mam na tyle doświadczenia, żeby korzystając tylko z schematu ideowego złożyć poprawnie taki układ.
Może któryś z kolegów robił już podobny projekt i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami i wiedzą i rozrysować mi taki schemat tak jak to jest na w/w stronach.
Zastanawiam się czy nie zbudować np. RED BARONa. Ma on 5W mocy i w miarę porządne brzmienie. ale na stronie tego projektu ( http://www.licho.rowerpower.org/gitara/wzmacniacz.html ) nie ma niestety schematu montażowego i to mnie martwi...

PROSZĘ WIĘC O POMOC !!!

Pozdrawiam
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Jeśli mas na myśli taki najprostszy z najprostszych, to proponuję (jak każdemu zaczynającemu) to trafo tg5-53 i pcl86 za końcówkę, ecc83 lub 88 za preamp. Schemat końcówki znajdziesz wszędzie, preamp zapewne na stronach gitarowych. SZUKAJ TRAFA SIECIOWEGO. Zapewne wielu tutaj chętnie ci pomoże!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ja bym wykonał na twoim miejscu małego 5W potworka opartego o Fender/Mesa DR. Musisz mieć 3xECC83 + ECL86 (wtedy kompletnie autonomiczne kanały) lub 3xECC83 + EL84 (wtedy semicloning ze wspólnym pierwszym stopniem). Potem zbudowałbym oddzielną końcówkę wiekszej mocy i podłączałbym preamp z tego pięciowatowca.
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

painlust pisze:ja bym wykonał na twoim miejscu małego 5W potworka opartego o Fender/Mesa DR. Musisz mieć 3xECC83 + ECL86 (wtedy kompletnie autonomiczne kanały) lub 3xECC83 + EL84 (wtedy semicloning ze wspólnym pierwszym stopniem). Potem zbudowałbym oddzielną końcówkę wiekszej mocy i podłączałbym preamp z tego pięciowatowca.
Myślę że to jest bardzo dobry pomysł :D dokładnie to czego szukałem...
Tylko tak... strona Toma zamknięta :( a ja nie mam schematów tych przedwzmacniaczy...
Czy da się wykorzystać te trafa które mam??? Na wyjściowe to chyba to TG 5 tak?? A na zasilające może to z melomana albo z regenta da sie wykorzystać...
Co najwazniejsze lampy nie zrujnują kieszeni...
Wybrałbym chyba tą pierwszą opcję - bo sama nazwa klonowanie kanałów już mnie przeraża :D
Z DRa oczywiscie tylko kanal RED jako przesterowany i fendera na cleana. Tylko czytałem, że zrobienie DRa jest baaaaardzo trudne...Ale w końcu nie niemożliwe :D

Podoba mi sie to rozwiązanie z końcówką mocy. Zrobiłoby się wtedy między przedwzmacniaczem wyjście które po podłączeniu mocniejszej automatycznie rozłączyłoby tą 5W... A po dodaniu jeszcze wejścia powrotnego można zrobić prymitywną pętlę efektów...

OK... pomysł jest świetny, tylko będę potrzebował sporo pomocy przy jego realizacji... szczególnie już na samym początku... Głownie chodzi o to żęby przejść ze schematów ideowych przedwzmacniaczy i końcówki do schematu montażowego (layoutu) no i w odpowiednim połączeniu tego wszystkiego w całość.

SAM NA PEWNO NIE DAM RADY I MAM NADZIEJE ŻE MOŻE KTOŚ MI W TYM POMOŻE...
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC I JEŚLI TRZEBA ODWDZIĘCZĘ SIĘ... A na pewno jeśli ktoś z Was będzie przejazdem w Toruniu zapraszam na browarka :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Na Fonarze są dwa moje przedwzmacniacze w galerii DIY konstrukcyjnie zbiżone do Mesy DR/Soldano SLO/Hellstone i Fendera. Ten z działu 9 można zaopatrzeć w końcówkę na EL84 (zciągniętą z innego mojego pięciowatowca) i masz to co chcesz mieć. Ten z działu 17-go można pozbawić kanału pomarańczowego i z PCL86 masz też to co chcesz. Co do traf które posiadasz to do pięciowatowca raczej za mocne/duże. Tam jest potrzeba trafa TS40/TS50 z jakiegoś radyjka. Co do TG5 to nie lubie go za bardzo bo jest przystosowane do 4Ohm a który głosnik gitarowy ma 4Ohm - żaden profesjonalny, aczkolwiek podłączałem już głoskik 8Ohm i też grało, ale lepsze jest trafo 2,5-1-666 lub 2,5-2-666 z radia. Do zewnętrznej końcówki trza by było się przyjrzeć które trafo zasilające byłoby lepsze czy z regenta czy z melomana. Merytorycznie mogę pomóc (w ramach możliwości na odległość).
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Wow :shock: jak widze taka mase przewodów to normalnie szok dla mnie... Ciężko się w tym połapać... Taki montaż przestrzenny właśnie mnie przeraża... Dlatego szukałem schematu z gotowym layoutem... Udało mi się dorwać mirror strony Toma :) i przeglądałem sobie przedwzmacniacze i zastanbawiam się jeszcze nad jednym... PEAVEY 5150 - przypadł mi do gustu głównie dlatego, że dużo ostatnio słucham In Flames i jeden z gitarzystów właśnie takiego cuda używa... Tyle, że czyatałem że bardzo trudny jest on do zbudowania i nawet doświadczeni ludzie którzy zbudowali kilka lampowych konstrukcji nie dają sobie rady...
Co do tych konstrukcji z Fonaru... to czy zmiana kanałów musi być aż tak skomplikowana???
muszę się na coś zdecydować, tylko nie wiem do końca którą opcję wybrać...
Tu mam kanał czysty: fender (ze strony Toma)
Obrazek
A tu znalazłem jakiś przerobiony kanał RED DRa (tylko red bez orange):
Obrazek
Tyle, że ten kanał Mesy nie ma żadnej korekcji barwy dzwięku, no i nie wiem czy ktoś go dobrze przerobił...
nie wiem czy to sie nadaje i czy da się to jakoś złożyc do kupy...
Może wytłumaczy mi to ktoś jak sześciolatkowi krok po kroku jak się z ato zabrać, żeby nic nie zepsuć...
[/img]
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

a to na końcu tego kanału to niby co jest jak nie korektor? Jeżeli nawet nie potrafisz czytać schematów to cienko widze budowe tak skomplikowanej konstrukcji.
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

nie wiem jak moglem to przeoczyc... Pewnie dlatego ze nie byly opisane... Widzialem tylko Master i Presence a tamte potencjometry (220k, 1M i 25k) nie byly opisane i umknelo to mojemu sokolemu wzrokowi :) zdarza sie nawet najlepszym ;) Painlust mam nadzieje, że mnie nie skreślisz i pomożesz :) bo chyba nikt inny nie ma na to ochoty...
Tylko teraz tak, zacznijmy od początku...
Podoba mi się idea tago wzmacniacza z działu 9...
Czyli:
1. Fender + SLO (lub ewentualnie DR)...
2. Jak najprostsza i najpewniejsza metota przełączania kanałów.
3. Bez klonów :D tak będzie dla mnie prościej ... chyba :)
4. Końcówka mocy - też jakaś prosta bez udziwnien żeby łatwo było zdobyć niezbędne elementy (trafo i lampy). Zastanawiam się tylko czy robić taki jak mówiłeś wcześniej czyli 5W + ewentualnie zewnętrzna końcówka, czy można by zrobić większą moc od razu i zastosować ukłąd który ktoś kiedyśna stronie jakiejś nazwał "wife's back home" :) czyli ograniczający moc wyjściową z możliwością rozkręcenia gałki GAIN do maximum, żeby usyskać dobrze brzmiący przester...

Pierwsza i najważniejsza sprawa: Ja niestety nie posiadam w domu żadnych części oprócz podanych powyżej. Wszystko będę kupował... Mówię o tym, ponieważ w dziale 9 wspominasz o tym, że schemat modyfikujesz zależnie od tego jakie masz aktualnie dostępne części na stanie... Jeśli więc proponowałbyś mi jakieś schematy to proszę weź pod uwagę, że skoro kupuję to najlepiej wybrać chyba optymalne rozwiązanie, tak żeby wyszlo taniej i mniej kombinowania (np z łączeniem kondensatorów itp)

Ale się rozpisałem... i tak naprawdę żadnych konkretów... Konkrety się zaczną jak już będę miał konkretny schamat i kupię części i w końcu wezmę do ręki lutownicę :)
Kasy nie mam za dużo (jak każdy chyba) i wolę zrobić raz a dobrze, żeby nie ładować kasy w nieudane projekty - stąd tyle pytań wydawałoby się może niepotrzebnych i banalnych...

Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ad1. Po pierwsze w dziale 9 jest przedwzmacniacz, a nie wzmacniacz w dodatku oparty o Hellstone/SLO/DR (te preampy są podobne) i Fendera Ad2. Używam tradycyjnych przekaźników na 12V. Układy przełączania kanałów są w dziale 9.
Ad3, W dziale 9 jest semiklonowanie - pierwszy stopień wspólny. Jeśli nie chcesz klonowania to bedzie jedna lampa więcej w dodatku tylko w połowie wykorzystana.
Ad4. To już twoje prywatne preferencje. Jak zrobisz tak będziesz miał.

Ad5. Schematu nie modyfikuję. Pod posiadane części projektuje tylko zasilacz. Wparwnemu elektronikowi/elektrotechnikowi nie powinno sprawić kłopotu zaprojektowanie zasilacza do czegokolwiek. Trzeba tylko wiedzieć co się chce otrzymać. Mogę pod ten preamp zaprojektować ci zasilacz taki jak powinien być.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Witam!!!
Dzięki Zibi za te linki, na pewno się przydadzą. Szczególnie ta druga strona mi się spodobała...
Szperając kiedyś w sieci znalazłem taką stronkę:
http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html
Jest tam 5W wzmacniacz z przedwzmacniaczem typu Fender...
Czy byłaby taka możliwość, żęby skorzystać z tego projektu i dorobić do niego kanał przesterowany SLO/DR/5150 ???
No chyba, że faktycznie prościej będzie zrobić wszystko od początku...
Mam pytanko odnośnie tego 5150, bo nie padła odpowiedź... czy faktycznie tak trudno go zrobić??
CO do zasilacza to jakie odczepy musi mieć trafo zasilające 6,3V i XX tak żeby odpowiednie napięcie anodowe dać na lampy - bo DR wymaga sporych napięć i czy takie trafo od radyjka wystarczy??
Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jak ci powiem, że nie trudno zbudować preamp 5150, a ty go nie dasz rady zbudować to nazwiesz mnie kłamcą? Nie budowałem 5150 bo gustuje w DR/SLO, ale dla mnie nie jest to trudne tylko czasochłonne. 5150 ma jedną triodę więcej a więc jest bardziej skomplikowany niż DR. Co do trafa z radyjka to musiałoby być jakieś TG50. Musi uciągnąć 4xECC83 i EL84 czyli 4x0,3A + 0,75A a więc jakieś 2A. Radiowe TG30 i 40 tego nie uciągną. Pozatym takie trafo nie daje jakichś tam wysokich napięć bo priorytetem jest końcówka. Ja zasilam preampy typu DR niższym o chyba 100V napięciem i działają. Może bardziej w stylu vintage ale co to szkodzi.
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

:D Oczywiście, że nie nazwę Cię kłąmcą... Bez przesady ;) ... Chodziło mi tylko o to czy ta dodatkowa trioda sprawi dużo więcej kłopotu... Czy wogóle nie zawracać sobie tym głowy i zrobić DRa...
CO do zasilania to znalazłem na allegro gościa który ma trafa ok 90W dające na wyściu 310V - to chyba dość sporo można uzyskać po wyprostowaniu, A gość mówi że na zamówienie może mieć 350V...
To już chyba da bardziej drapieżne brzmienie??
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No a jak zasilisz EL84, która musi dostać 250V a nie 400? Jeszcze nie widziałem takiego zasilacza który najpierw filtruje napięcie dla preampu a potem dla końcówki. Może tak też można choć jak by było to gdzieś bym to widział. Pozatym w moim poprzednim poście napisałem TG50 - powinno być TS50 oczywiście.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Jak to Twoja pierwsza konstrukcja to proponowałbym jakiegoś klona Soldano Atomic na 1xECC83 i 1XECL86(PCL86) bez wtórnika w preampie - proste, fajne i skuteczne..

Pozdrawiam!