Problemy z duodiodą 5C3S...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Problemy z duodiodą 5C3S...
Słyszałem opinie ze te diody bardzo szybko sie psują...A kąkretnie dostają przebicia... Jak temu zaradzic? Chce zbudowac prostownik do wzmacniacza na tych lampkach i nie chce ich od razu zajechać... Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Adrian
ort, polskie litery!
Pozdrawiam
Adrian
ort, polskie litery!
-
- 500...624 posty
Nic podobnego ,a przeciwnie są bardzo trwałe .Osobiście nigdy nie spotkałem przebitej bo jest to wręcz niemożliwe chyba że cokół bo ta lampa jest bezpośrednio żarzona więc nie bardzo ma co przebić. 
W prostowniku na lampie ważną sprawą jest rezystancja uzwojeń,oraz pojemność pierwszego kondensatora filtra i indukcyjność dławika .

W prostowniku na lampie ważną sprawą jest rezystancja uzwojeń,oraz pojemność pierwszego kondensatora filtra i indukcyjność dławika .
Ostatnio zmieniony pt, 16 czerwca 2006, 17:02 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 500...624 posty
Trochę pomieszałeś.Ważne jest aby pierwszy kondensator nie był duży(47uF jest tu odpowiedni-zobacz w karcie katalogowej).Uderzenie prądowe pozostałych kondensatorów powinien złagodzić dławik zasilacza.Andrzej Molicki pisze:W prostowniku na lampie ważną sprawą jest rezystancja uzwojeń pojemność pierwszego kondensatora filtra i indukcyjność dławika .
Nie miałem problemów z tą lampą.Jest trawała pod warunkiem nieprzekraczania wartości max.prądów i napięć oraz pojemności pierwszego kondensatora w filtrze.
-
- 250...374 postów
Czyli potrzeba zrobić filtr RC i RL. W filtrze zasilającym ważne jest żeby usunąć dokuczliwy przydżwięk z sieci... Wiec owe filtry mają byc na 50 - 100 Hz... Dobrze rozumuję? Jeżeli tak to na filtr RC będzie wzór f=1/2(pi)RC ?
P.S.
Przepraszam Alku!!! Nigdy nie byłem dobry z ortografii i nie jest to wynik niedbalstwa... Jednak postaram się pisać jak najlepiej to tylko możliwe...
P.S.
Przepraszam Alku!!! Nigdy nie byłem dobry z ortografii i nie jest to wynik niedbalstwa... Jednak postaram się pisać jak najlepiej to tylko możliwe...
-
- 500...624 posty
Upraszczając:pierwszy kondensator 47uF,Potem dławik 4-10H,następnie filtr RC.Czym więkasza wartość pojemności i rezystancji,tym więszkszy współczynnik wygładzenia tętnień.Uwzględnij tylko spadki napięć na dławiku i rezystorach zasilacza,tak aby uzyskać założone napięcie (prawo Ohma).Przeważnie stosuje się pojemności rzędu 100-220uF i rezystancje z zakresu kilkunastku Ohm do kilku Kohm.
Prościej już nie potrafię Ci tego wytłumaczyć-powinieneś teraz załapać.
Prościej już nie potrafię Ci tego wytłumaczyć-powinieneś teraz załapać.
Ostatnio zmieniony pt, 16 czerwca 2006, 13:50 przez kotok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
Jezeli za duodiodą dam kondensator bez obciążenia to otrzymam napięcie szytowe Ux*1,41... Wiec liczenie spadków dla tej wartości mija się z celem... Jak mam sie za to wziąść???? I jak zwiększyć stromość tłumienia filtru?
P.S.
Piszę posty z różnych miejsc i przeważnie nie ma słownika ortograficznego 'pod reką'...
P.S.
Piszę posty z różnych miejsc i przeważnie nie ma słownika ortograficznego 'pod reką'...
-
- 500...624 posty
Musisz określić przybliżony pobór prądu z zasilacza w ten sposób,że sumujesz (obliczasz,szacujesz) prądy poszczególnych gałęzi wzmacniacza (prąd układów przedwzmacniacz+prąd końcówek mocy+prąd innych układów itd.)
Potem U=J*R.Pamiętaj,że w pierwszej chwili napięcie na kondensatorach elektrolitycznych nieobciążonego wzmacniacza jest wyższe i dlatego należy stosować elektrolity o wyższym napięciu.Stosuj rezystory rozładowujące kondensatory w zasilaczu wlutowane równolegle do pojemności.Uwaga na wysokie napięcia-mogą zabić!
Acha-na diodzie lampowej też masz spory spadek napięcia od kilku do kilkudziesięciu V.
Potem U=J*R.Pamiętaj,że w pierwszej chwili napięcie na kondensatorach elektrolitycznych nieobciążonego wzmacniacza jest wyższe i dlatego należy stosować elektrolity o wyższym napięciu.Stosuj rezystory rozładowujące kondensatory w zasilaczu wlutowane równolegle do pojemności.Uwaga na wysokie napięcia-mogą zabić!
Acha-na diodzie lampowej też masz spory spadek napięcia od kilku do kilkudziesięciu V.
-
- 250...374 postów
-
- 500...624 posty
UFF
.Nie wiem czy przepisywanie książek z elektrotechniki na tym forum ma sens.Mam pytanie-czy zetknąłeś się może z książką Alka ?
Myślę,że na początek przygody z lampami jest to dobra pozycja. Wiem,że jesteś uczniem, dlatego próbowałem Ci trochę przekazać rzeczy z praktyki.Nie jestem jednak nauczycielem i nie czuję się na siłach aby wykładać Ci teorię elektrotechniki i elektroniki.Są na tym forum ludzie bardziej kompetentni.Ale na początek proponuję trochę się podszkolić,samemu,teoretycznie.W sieci też jest mnóstwo takich informacji.

Myślę,że na początek przygody z lampami jest to dobra pozycja. Wiem,że jesteś uczniem, dlatego próbowałem Ci trochę przekazać rzeczy z praktyki.Nie jestem jednak nauczycielem i nie czuję się na siłach aby wykładać Ci teorię elektrotechniki i elektroniki.Są na tym forum ludzie bardziej kompetentni.Ale na początek proponuję trochę się podszkolić,samemu,teoretycznie.W sieci też jest mnóstwo takich informacji.
-
- moderator
-
- 250...374 postów
Nie ma to jak łopatologia stosowana
... Jeżeli miałbym książki i wiedze wnich jaką potrzebuje to nie pisał bym na ten temat na forum... W końcu życie trzeba sobie upraszczać a nie utrudniać... Jestem świeżo upieczonym elektronikiem... Interesuje mnie wszystko co jest związane z lampami nie mam jak zdobyć ksiązek a poza tym nie wiem jakie... a kupno byle czego mi raczej nie pomoże... To pytam na forum a z forum osyłają do książek
...

-
- 500...624 posty
Nie przesadzaj o lampach i układach jest sporo wiedzy w internecie wystarczy poszukać w google.
Np kaskoda .
http://ecclab.com/uk_lamp.htm
Np kaskoda .
http://ecclab.com/uk_lamp.htm
-
- 250...374 postów