Stolica

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Krystian gd.
25...49 postów
25...49 postów

Stolica

Post autor: Krystian gd. »

Witam!
Znalazlem u mojego dziadka w garazu stare radyjko Stolica. Schematy juz tez odszukalem, dziadek mowil ze radyjko jeszcze gra czyli nic tylko poprosic dziadka zeby pozwolil je odkurzyc! Czy mozna to jakos przerobic na jakis wzmak do gitarki? czy szkoda "ruszac" taki zabytek?

Pozdarwiam
Krystian
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Juz byl ten temat omawiany na forum. Jasne ze szkoda takiego radyjka!!! Wez sie spytaj o to jakiegos zapalonego kolekcjonera to bez obrazy ale by Ci chyba leb ukrecil :) wiec uwazaj :wink: :twisted:
Jasiu

Re: Stolica

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Krystian gd. pisze: Znalazlem u mojego dziadka w garazu stare radyjko Stolica. Schematy juz tez odszukalem, dziadek mowil ze radyjko jeszcze gra czyli nic tylko poprosic dziadka zeby pozwolil je odkurzyc! Czy mozna to jakos przerobic na jakis wzmak do gitarki? czy szkoda "ruszac" taki zabytek?
Stolica to zabytek wielki nie jest, ale i tak szkoda go pruć. Zresztą do grania w domu możesz wykorzystać bez prucia...

J.

PS. Nie jesteś przypadkiem z Gdańska?
Krystian gd.
25...49 postów
25...49 postów

Stolica

Tak jestem z Gdanska. Pisalem kiedys do Pana na maila pytajac o schematy wzmacniaczy do gitarki:-) Obecnie ucze sie w 4 kl. technikum elektronicznego, ZSZ nr 10 na grunwaldzkiej, biedna szkolka... niestety likdwiduja ja i za rok pewnie bede pisal maturke w "elektryku" na ul. szopena. Mialem kiedys grac na wzm. Sunn model T, na sprzecie Janka Borysewicza z Lady Pank. Tak mnie oczarowalo brzmienie ze zapragnalem miec rowniez cos lampowego:-) a czy moglby mi Pan powiedziec jak mozna podlaczyc gitarke do tej "stolicy" bez psucia jej?
Pozdrawiam
Krystian
Alek

Post autor: Alek »

Stolica ma zdaje się gniazda adapterowe. Można pod nie podpiąć źródło sygnału.
Krystian gd.
25...49 postów
25...49 postów

Stolica

No to juz wszystko rozumiem:-) Dziekuje

Pozdrawiam
Krystian
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

A czy daloby sie podlaczyc np. CD przez jakis przedwzmacniacz pod radio lampowe? Chodzi mi o podlaczenie do samej koncowy mocy( albo podpiecie pod czesc fabrycznego przedwzmacniacza gramofonowego do uzyskania odpowiedniej czulosci). Pytam bo mam fajne radyjko NORDMENDE, jest niezle wykonane, wiec po podlaczeniu lepszego glosnika juz bym mogl cieszyc sie lampowym brzmieniem, zanim zrobie swoj porzadny wzmacniacz.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

taboret1 pisze:A czy daloby sie podlaczyc np. CD przez jakis przedwzmacniacz pod radio lampowe? Chodzi mi o podlaczenie do samej koncowy mocy( albo podpiecie pod czesc fabrycznego przedwzmacniacza gramofonowego do uzyskania odpowiedniej czulosci). Pytam bo mam fajne radyjko NORDMENDE, jest niezle wykonane, wiec po podlaczeniu lepszego glosnika juz bym mogl cieszyc sie lampowym brzmieniem, zanim zrobie swoj porzadny wzmacniacz.
Tzn. wiem ze sie da podlaczyc :D ale jak?
Alek

Post autor: Alek »

Czułość gniazd adapterowych jest zapewne rzędu 100...200mV. Zatem bez żadnego przedwzmacniacza powinno się dać CD podłączyć.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Tak wogole to jakie napiecie daje na wyjscie CD?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

taboret1 pisze:Tak wogole to jakie napiecie daje na wyjscie CD?
Kilkaset miliwoltów.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Tak myslalem. Dla uscislenia: moje radyjko ma wjescie gramofonowe DIN na wkladke bodajze MM, moge wiec bez obaw podlaczyc tam CD? Nic napewno sie nie uszkodzi? W takim razie jesli wzmacniacze przystosowane do CD i gramofonu maja podobna czulosc wejsciowa to po co sa przedwzmacniacze gramofonowe?

Do ktorych pinow zlacza DIN podlacza sie odtwarzacz?
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

taboret1 pisze:Tak myslalem. Dla uscislenia: moje radyjko ma wjescie gramofonowe DIN na wkladke bodajze MM, moge wiec bez obaw podlaczyc tam CD? Nic napewno sie nie uszkodzi? W takim razie jesli wzmacniacze przystosowane do CD i gramofonu maja podobna czulosc wejsciowa to po co sa przedwzmacniacze gramofonowe?

Do ktorych pinow zlacza DIN podlacza sie odtwarzacz?
Chodzi mi o to, czy przedwzmacniacze gramofonowe maja inna funkcje oprocz korekcji?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Do wkładek krystalicznych korekcji się nie używa, sygnał nie musi być wzmocniony. Ale wkładki magnetyczne oprócz korekcji wymagają też wzmocnienia sygnału.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Alek pisze:Czułość gniazd adapterowych jest zapewne rzędu 100...200mV. Zatem bez żadnego przedwzmacniacza powinno się dać CD podłączyć.
Taka czułość to tylko do adapterów krystalicznych, bo do dynamicznych czułości mają wartości pojedynczych mV.
Pozdrawiam
Adam