Stolica
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Stolica
Witam!
Znalazlem u mojego dziadka w garazu stare radyjko Stolica. Schematy juz tez odszukalem, dziadek mowil ze radyjko jeszcze gra czyli nic tylko poprosic dziadka zeby pozwolil je odkurzyc! Czy mozna to jakos przerobic na jakis wzmak do gitarki? czy szkoda "ruszac" taki zabytek?
Pozdarwiam
Krystian
Znalazlem u mojego dziadka w garazu stare radyjko Stolica. Schematy juz tez odszukalem, dziadek mowil ze radyjko jeszcze gra czyli nic tylko poprosic dziadka zeby pozwolil je odkurzyc! Czy mozna to jakos przerobic na jakis wzmak do gitarki? czy szkoda "ruszac" taki zabytek?
Pozdarwiam
Krystian
-
- 250...374 postów
Re: Stolica
Czołem.
J.
PS. Nie jesteś przypadkiem z Gdańska?
Stolica to zabytek wielki nie jest, ale i tak szkoda go pruć. Zresztą do grania w domu możesz wykorzystać bez prucia...Krystian gd. pisze: Znalazlem u mojego dziadka w garazu stare radyjko Stolica. Schematy juz tez odszukalem, dziadek mowil ze radyjko jeszcze gra czyli nic tylko poprosic dziadka zeby pozwolil je odkurzyc! Czy mozna to jakos przerobic na jakis wzmak do gitarki? czy szkoda "ruszac" taki zabytek?
J.
PS. Nie jesteś przypadkiem z Gdańska?
-
- 25...49 postów
Stolica
Tak jestem z Gdanska. Pisalem kiedys do Pana na maila pytajac o schematy wzmacniaczy do gitarki:-) Obecnie ucze sie w 4 kl. technikum elektronicznego, ZSZ nr 10 na grunwaldzkiej, biedna szkolka... niestety likdwiduja ja i za rok pewnie bede pisal maturke w "elektryku" na ul. szopena. Mialem kiedys grac na wzm. Sunn model T, na sprzecie Janka Borysewicza z Lady Pank. Tak mnie oczarowalo brzmienie ze zapragnalem miec rowniez cos lampowego:-) a czy moglby mi Pan powiedziec jak mozna podlaczyc gitarke do tej "stolicy" bez psucia jej?
Pozdrawiam
Krystian
Pozdrawiam
Krystian
-
- 250...374 postów
A czy daloby sie podlaczyc np. CD przez jakis przedwzmacniacz pod radio lampowe? Chodzi mi o podlaczenie do samej koncowy mocy( albo podpiecie pod czesc fabrycznego przedwzmacniacza gramofonowego do uzyskania odpowiedniej czulosci). Pytam bo mam fajne radyjko NORDMENDE, jest niezle wykonane, wiec po podlaczeniu lepszego glosnika juz bym mogl cieszyc sie lampowym brzmieniem, zanim zrobie swoj porzadny wzmacniacz.
-
- 250...374 postów
Tzn. wiem ze sie da podlaczyctaboret1 pisze:A czy daloby sie podlaczyc np. CD przez jakis przedwzmacniacz pod radio lampowe? Chodzi mi o podlaczenie do samej koncowy mocy( albo podpiecie pod czesc fabrycznego przedwzmacniacza gramofonowego do uzyskania odpowiedniej czulosci). Pytam bo mam fajne radyjko NORDMENDE, jest niezle wykonane, wiec po podlaczeniu lepszego glosnika juz bym mogl cieszyc sie lampowym brzmieniem, zanim zrobie swoj porzadny wzmacniacz.

-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
Tak myslalem. Dla uscislenia: moje radyjko ma wjescie gramofonowe DIN na wkladke bodajze MM, moge wiec bez obaw podlaczyc tam CD? Nic napewno sie nie uszkodzi? W takim razie jesli wzmacniacze przystosowane do CD i gramofonu maja podobna czulosc wejsciowa to po co sa przedwzmacniacze gramofonowe?
Do ktorych pinow zlacza DIN podlacza sie odtwarzacz?
-
- 250...374 postów
Chodzi mi o to, czy przedwzmacniacze gramofonowe maja inna funkcje oprocz korekcji?taboret1 pisze:Tak myslalem. Dla uscislenia: moje radyjko ma wjescie gramofonowe DIN na wkladke bodajze MM, moge wiec bez obaw podlaczyc tam CD? Nic napewno sie nie uszkodzi? W takim razie jesli wzmacniacze przystosowane do CD i gramofonu maja podobna czulosc wejsciowa to po co sa przedwzmacniacze gramofonowe?
-
- 2500...3124 posty
Do wkładek krystalicznych korekcji się nie używa, sygnał nie musi być wzmocniony. Ale wkładki magnetyczne oprócz korekcji wymagają też wzmocnienia sygnału.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów