przedwzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
przedwzmacniacz
Witam! Czy mozna zrobic przedwmacniacz na jednej lub gora dwoch lampach? np ECC 83? chcialem kiedys robic wzmak gitarowy opracowany przez elektronik epraktyczna... ale przerazily mnie transformatory, nawijanie tego wszystkiego itd no i te volty (!!) (moze cos takiego, zasilanego gora 230 V?!) a pozatym nigdy nie mialem do czynienia z ukladami lampowymi, wiec kupilem wzmacniacz 10 W Vox'a... zeby mie cna czym grac poki co:-) "gada" bardzo ladnie, ale mysle ze gdybym zastosowal dodatkowo chociaz sam przedwzmacniacz lampowy dzwiek stalby sie duzo lepszy. Czy ktos moglby mi polecic jakis schemat wg ktorego wykonalbym cos takiego? najlepiej z regulacja treble, bass, middle i volume ofkoz 

-
- 25...49 postów
przedwzmacniacz
prosze pomozcie Ktos:) szukalem w sieci schematow i naprawde nic nie znalazlem, jedynie schematy calych wzmacniaczy. Wolalbym tylko preamp, mniej kasy, lamp itd:-)
-
- 2500...3124 posty
Nie łaska podejść nieco bardziej twórczo do tematu? Można w każdym wzmacniaczu wyróżnić stopień przedwzmacniacza i końcówki mocy, i zrobić tylko ten przedwzmacniacz. Co najwyżej potrzebny by był inny projekt płytki drukowanej (a jak lutujemy elementy od podstawki do podstawki lampowej to nie problem) ale preamp i końcówka to są swoiste dwa oddzielne moduły i można złożyć jedno bez drugiego.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Re: przedwzmacniacz
Czołem.

Podejrzewam, że możesz się trochę rozczarować - właśnie końcówka stanowi kwintesencję "lampowości" wzmacniacza gitarowegoi i wnosi najwięcej do jego właściwości.
Jeżeli chcesz popróbować spróbuj na przykład zbudować dwa-trzy pierwsze stopnie (przeważnie na lampach ECC83) z któregoś z prostszych wzmacniaczy ze strony Toma:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
Koniecznie z układami regulacji barwy tonu - są dosyć charakterystyczne.
Pozdrawiam,
Jasiu
"Cały wzmacniacz" składa się z przedwzmacniacza i końcówki - nikt nie każe Ci budować wszystkiegoKrystian gd. pisze:prosze pomozcie Ktos:) szukalem w sieci schematow i naprawde nic nie znalazlem, jedynie schematy calych wzmacniaczy. Wolalbym tylko preamp, mniej kasy, lamp itd:-)

Podejrzewam, że możesz się trochę rozczarować - właśnie końcówka stanowi kwintesencję "lampowości" wzmacniacza gitarowegoi i wnosi najwięcej do jego właściwości.
Jeżeli chcesz popróbować spróbuj na przykład zbudować dwa-trzy pierwsze stopnie (przeważnie na lampach ECC83) z któregoś z prostszych wzmacniaczy ze strony Toma:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
Koniecznie z układami regulacji barwy tonu - są dosyć charakterystyczne.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 25...49 postów
przedwzmacniacz
Dziekuje Wam bardzo:-) odroznic przedwmacniacz od koncowki umiem, tylko nie znam sie nic a nic na technice lampowej i nie wiedzialem ze ten sygnal bedzie sie nadawal zeby go odrazu "wpiac" w moj wzmacniacz. Aha.... i przerazaly mnie te napiecia, nie wiem czy zeby uzyskac te charakterystyczne szkliste brzmienie trzeba az takich napiec czy wystarczy np 100, kiedys widzialem w elektronice praktycznej bodajze ukladzik na jednej lampie, zasilany 12 V (!!). W kazdym razie jeszcze raz dziekuje:-)
Pozadrawiam
Krystian
Pozadrawiam
Krystian
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
-
- 25...49 postów
przedwmacniacz
No wlasnie!! chodzi mi nie o wzmocnienei sygnalu, bo wzmacniacz mam:-) ale o to zeby ten dziwek poprzez lampe jakos polepszyc:) Kiedys gdzies przeczytalem, ze zastosowanie w torze audio lampy znacznie poprawia dzwiek, chyba skorzystan z rady powyzej i zrobie sam przedwmacniacz ze schematu ktory posiadam, a ew. pozniej koncowke mocy jesli zdobede transformator no i w ogole kase na to:-] Dodam ze schemat sciagnalem wlasnie ze strony Toma, jest to wzmacniacz z elektroniki praktycznej, wzorowany na Marshallu JCM 800 i VOX'ie.
Czołem.
), ale że charakterystyki przenoszenia tych układów mają spory wpływ na brzmienie całości - patrz na przykład trzy potencjometry Fendera sterowane ze źródła o duźej impedancji (ECC83). To było chyba nawet opatentowane...
Pozdrawiam,
Jasiu
Napisałem, że barwa tonu jest "charakterystyczna" nie w kontekście rozpoznania układu (chyba tak to zrozumiałeśKrystian gd. pisze:Dziekuje Wam bardzo:-) odroznic przedwmacniacz od koncowki umiem

Pozdrawiam,
Jasiu
Re: przedwmacniacz
Chyba nie wierzysz we wszystkie bzdury, które ktoś kiedyś napisał?Krystian gd. pisze: Kiedys gdzies przeczytalem, ze zastosowanie w torze audio lampy znacznie poprawia dzwiek,
J
-
- 25...49 postów
przedwzmacniacz
Yyyyy, no wlasnie nie wiem jak podejsc do tego:-) Napewno nie w kazdym przypadku zastosowanie lampy poprawi dzwiek. Chcialem sie upewnic co do tego, stawiam "pierwsze kroki" w technice lampowej, przyda sie rada starszego "kolegi":-)
Pozdrawiam
Krystian
Pozdrawiam
Krystian
-
- moderator
Samo zastosowanie lampy jako takie nie poprawi dźwięku, dobry wzmacniacz nie da się 'usłyszeć' - tzn. ma przepuścić przez siebie sygnał bez zniekształceń[1]. Co innego gdy mówimy o jakichś efektach itp. np do gitary - tu owszem, układy lampowe ze względu na inną konstrukcję dają inny efekt brzmieniowy.Krystian gd. pisze:Yyyyy, no wlasnie nie wiem jak podejsc do tego:-) Napewno nie w kazdym przypadku zastosowanie lampy poprawi dzwiek. Chcialem sie upewnic co do tego, stawiam "pierwsze kroki" w technice lampowej, przyda sie rada starszego "kolegi":-)
[1] Pod tym względem lampowe końcówki są naprawde kiepskie w stosunku do krzemu. Ale większość twierdzi, że tak 'uszkodzony' dźwięk brzmi lepiej niż oryginał.
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
Moze zloz sobie najpierw jakis efekt gitarowy na lampie. Pare schematow znajdziesz np. tutaj: http://www.cidernet.pl/~ecc/start.php3?ID=5
-
- 125...249 postów