AVO Test Bridge

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

AVO Test Bridge

Post autor: Petrosbike »

No musze się podzielić swoim zakupem.Na allegro zakupiłem za 50 zł po prostu mostek RC-nie mając pojęcia co kupuje.Paczka sporawa ,cieżkawa.Obejrzałęm patrze kabel 220V gruby,pokrętło główne dwa nastawniki włącznik,lampka.Włączyłem -działa i mierzy.Z tyłu angielski opis i instrukcja.Zakresy 5 ohm - 50 Mohm ; 5 piko- 50 mikro,oraz 0,1 -15 V.
Nie wytrzymałem i rozkręciłem a w środku niespodzianka.
zobaczcie sami.
zachwyciłem sie tym wykonaniem ,w środku czyściutko,jeszcze zapach ebonitu i jakiego kondensatorowego szczeliwa :D
No i DZIAŁA perfekcyjnie-no i nie ma to jak lampy!!
Posiada jeszcze opcje badania upływności kondensatorów-podłączamy i zapala sie neonówka -im dłużej się pali tym gorszy kondek.
Mam pytanie do szanownych kolegów-czy ktoś ma schemat takiego lub tego ustrojstwa?Juz sie boje co to będzie jak ta lampa L63 padnie -wypadnie ją pewnie czymś zastąpić.Pomierzyłem sobie wszystkie kondensatory -elektrolity i ich upływności-noooo różnie to wypadło :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Re: AVO Test Bridge

Post autor: OTLamp »

Petrosbike pisze:Juz sie boje co to będzie jak ta lampa L63 padnie -wypadnie ją pewnie czymś zastąpić.
Nie masz się czego bać. Odpowiednikami tej lampy są: 6J5, rosyjska 6S2S. Nie są to trudne do zdobycia lampy.
Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

OK UFF.... faktycznie znalazłem te lampy w necie -no nie wiedziałem o odpowiednikach-dzięki :D
No to mogę sobie teraz mierzyć do woli hehe.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no tak piekny ustrój, tyle tylko ze dalej masz problem z pomiarem miliomów :cry:
Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

Boguś pisze:no tak piekny ustrój, tyle tylko ze dalej masz problem z pomiarem miliomów :cry:
He He no fakt-hmm no nie starczyło mi juz kasy na ten mostek Thompsona-musze troszkę pooszczędzać a na razie te małe opory bede brał na wiare w/g opisu na obudowach-no cóż kupiłem na allegro precyzyjne opormiki wojskowe 0,9 i 0,1 oma i bede dobierał w/g potrzeb w szereg. :idea:
Na razie ciesze oczy i dusze moim AVO.
No i pracuję nad stanowiskiem do badania lamp-juz jest w fazię montażu końcowego-czekam na te rezystory :D
Pozdrowienia
Petroniusz