Wielkie dzięki za odpowiedź... Zabiore się do pracy niedlugo, ale najpierw trzeba się trochę do sesji przygotować

niestety...
Co do lamp to użyję jednak chyba 3x 6N2P + 6N14P
pailust pisze:Ad6. Przed kondensatorami to masz wysokie napięcie anodowe. Nie przełącza się napięć anodowych tylko sygnały audio. Napięcie anodowe jest blokowane przez kondensator 22n. Zapewniam cię że tak jest dobrze.
Nie wątpiłem że jest dobrze

tylko pytałem co to ma na celu...
painlust pisze:Ad7. W tym miejscu może być nawet rezystor 100k albo go wogóle nie być. Tom jakoś to uzasadniał - już nie pamiętam jak, ale jak chcesz to poszukam.
Ad8. Tam powinien być albo 100k albo taki dzielnik. To też patent Toma - lepiej jego o to zapytać. oryginalnie w Mesie jest 100k.
Myślę, że skoro Tom taki patent zastosował to będzie dobrze... A z zapytaniem chyba będą problemy bo nie bardzo wiem jak się z nim skontaktować... Strona zniknęła niestety

wiele osób nad tym ubolewa, swoją drogą ciekawe czemu...
painlust pisze:Przy lampie ECC83/6N2P po rozkręceniu gaina na full można uzyskać crunch. Dlatego też niektórzy dają rezystor 220-330k a nawet 470 przed potencjometrem 1M - wtedy nie rozkręcisz gainu na full i masz bardziej czysty kanał. Ponieważ zamawiający chciał jak najczystrze brzmienie tego kanału postanowiłem że zrobie dzielnik rezystor/potencjometr 50%. równie dobrze mógł się tam znaleźć rezystor 1M i pot 1M.
Czyli rozumiem, że jeśli zdecyduję się na zastosowanie GAIN oraz MASTER a przy tym dam tylko potencjometr 1M bez dodatkowego rezystora, to GAINem będę regulował "czystość" kanału czystego (hihi śmiesznie to brzmi) a MASTERem jego głośność...
Dodatkowo jeśli zastosuję jeszcze jeden wspólny dla obu kanałów MASTER, to same przedwzmacniacze będę mógł rozkręcić na maksa a "ogólnym" MASTERem ograniczyć głośność nie tracąc na brzmieniu???