painlust pisze:Odważny jesteś z tym layoutem. Ja bym się bał. Nie płacz potem że wszystko gwizda, wyje i brumi. Wszystkim się wydaje że to powinno działać tak chop siup od razu. Jeszcze cie to zaskoczy - gwarantuje.
Nie rozumiem tego... Skoro Ty mi nie pomozesz z tym layoutem, ani nikt inny więc raczej nie mam wyjścia muszę zrobić to sam... Niestety wiem o tym, że mnie to pewnie nie raz zaskoczy, ale cóż skoro nikt nie będzie chciał mi pomóc to najwyżej po kilku nieudanych próbach pójdzie wszystko do kosza
A z tym shcematem będziesz w stanie mi pomóc??
Ostatnio zmieniony śr, 31 maja 2006, 18:22 przez fireboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla mnie layout to płytka drukowana, mam nadzieje, że dla ciebie też. Bo może mówimu o czymś innym. Nie porwałbym się na płytkę z jednego względu: elementy na niej muszą mieć takie pozycje względem siebie aby nie powstały między nimi jakiekolwiek sprzężenia bo wszystko może wyć, sprzęgać się i przy źle zaprojektowanej płytce jest ona do wyrzucenia. Jak myślisz ile płytek zrobisz zanim trafisz na ten właściwy układ elementów? Ja już przy pierwszej pi*******ł bym wzmacniaczem o ścianę. Dlatego nie wiesz na co się porywasz. To metoda prób i błędów. dochodzi to tego problem prowadzenia masy. Wole pająka z centralną szyną masy - sprawdzone i działa.
painlust pisze:Dla mnie layout to płytka drukowana, mam nadzieje, że dla ciebie też.
Mówiąc layout miałem na myśli to co na wielu angielskojęzycznych stronach to oznacza, czyli rozmieszczenie elementów. Czyli taki schemat montażowy...
Coś takiego jak tu: [url]http://www.fire_boy.webpark.pl/ax84_layout.pdf[/url]
Co wogóle sądzisz o takim montażu??? Podobne to do pająka tylko wykorzystuje się płytkę z kołkami montażowymi...
I właśnie o takie rozmieszczenie elementów prosiłem...
Za płytkę (PCB) nie wziąłbym się nigdy w życiu i nie prosiłbym nikogo o to bo wiem jakie to trudne...
painlust pisze:Dla mnie layout to płytka drukowana, mam nadzieje, że dla ciebie też.
Mówiąc layout miałem na myśli to co na wielu angielskojęzycznych stronach to oznacza, czyli rozmieszczenie elementów. Czyli taki schemat montażowy...
Coś takiego jak tu: [url]http://www.fire_boy.webpark.pl/ax84_layout.pdf[/url]
Co wogóle sądzisz o takim montażu??? Podobne to do pająka tylko wykorzystuje się płytkę z kołkami montażowymi...
I właśnie o takie rozmieszczenie elementów prosiłem...
Za płytkę (PCB) nie wziąłbym się nigdy w życiu i nie prosiłbym nikogo o to bo wiem jakie to trudne...
no to nie o tym samym mówiliśmy. Tak jak pisałem dla mnie layout=PCB. A to to oczywiście taka ugrzeczniona wersja pająka. Na takim czymś to rozumiem oczywiście, aczkolwiek narazie nie praktykowałem. Lubię klasycznego pająka, gdzie wszystkie masy z podstawki schodzą sie w środku podstawki, a ta jest przylutowana do szyny. Podobne rozwiązanie zstosowałem w preampie z działu 9. Nawet te płytki są sfotografowane.
fireboy pisze:Czyli rozumiem, że z z tym schematem mogę liczyć na pomoc Bo Hellstone'a nie moge nawet znaleźć schematu...
na schemat mozesz liczyć. HS od DR różni się może 5-6 elementami, a dokładnie ich wartościami co ma już wpływ na brzmienie. Obejrzyj schematy moich preampów - to HS prawie w czystej postaci.
Witam!!!
Polowanie na elementy już zostało rozpoczęte, ale pewnie chwile potrwa zanim uzbiera się komplet
Zacząłem również dogłębną analizę tych schematów, tzn Twojego z działu 9 http://www.fonar.com.pl/audio/diy/pream ... altair.gif
oraz tego który zamieściłem na pierwszej stronie tego tematu - czyli DRa kanał RED (co prawda taką wersję znalazłęm na elektrodzie - sam kanał RED ale nie osoba któa go zamieściła nie do końca wiedziała czy dobrze wyciągnęła REDa z oryginału, a ja tego nie sprawdzalem).
Im więcej się temu przyglądam, tym więcej zaczynam rozumieć (tak mi się przynajmniej wydaje) i nawet klonowanie kanałów, czyli użycie wspólnego stopnia wzmacniającego staje się jasne i zaczynam wszystko łapać. Zauważam też różnice pomiędzy oryginałem a HS/BlackAltair w wartościach elementów i w dołożeniu niektórych elementów... Dogłębna analiza (od strony konstrukcyjnej - bo niestety nie do końca wiem jak dany element i jego wartość ma wpływ na brzmienie) trochę mnie uspokoiła i stwierdziłem, że jak się do tego porządnie przyłożę to może cos z teog będzie
Mam pytanie odnośnie przełączania kanałów. Czysto teoretyczne. może głupie... Dlaczego nie stosuje się po prostu przełącznika który w jednej pozycji puszcza sygnał "w jedną bądź w drugą stronę ?? Czy chodzi o to że wtedy byłyby trzaski przy przełączaniu, czy tylko dlatego, żeby można podłączyć footswitcha??
Już mam dla ciebie schemat - w załaczniku. Co do czystego zrobiłem typu non-master bo w przypadku uzycia ECC82 czy 81 jest zbedny i wtedy gain robi za volume. Można tez zauważyć brak kondensatora na potencjometrze gain/volume - z mojego doświadczenia wiem, że za bardzo rozjaśnia czysty. Można pominąć booster na diodach w kanale przesterowanym. Schemat nie zawiera potencjometru presence, ale można taki dorobić na wzór DR. Co do przełączania kanałów to zwykłego przełącznika nogą nie przełączysz. Jak nie chcesz sterowania footswitchem to może być zwykły przełącznik z tym że może słychać klik przełączania. Masz jakieś obiekcje lub pytania co do schematu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam!!! oto pytania:
1. W czym rysujesz schematy - to takie na rozgrzewkę
2. Widzę, że jednak zrobiłeś bez klonowania kanałów, a ja już się jakoś nastawiłem do Twojego pierwotnego rozwiązania po dokłądnej analizie chamatu BlackAltaira... Można by to zmienić??? Dobrze mi się wydaje, że bez względu na to który kanał pracuje, pierwszy stopień cały czas pracuje w obu lampach... A tak zgodnie z Twoim pierwotnym rozwiązaniem - też ciągle pracuje, ale tylko jedna - i jakoś to mnie przekonało...
3. Czy bez zmiany shcematu można użyć w czystym ECC 81/82/83 ???
4. ma to związek z poprzednim pytaniem... W Twojej konstrukcji w kanale czystym, oprócz tego, że jest GAIN, VOLUME to jeszcze na końcu jest MASTER, a widzę, że w tym schemacie dla czystego jest tyko GAIN (wspomniałęś o tym że NON MASTER) który robi za VOLUME ale po wyjściu idzie bezpośrednio na końcówkę bez MASTERA - czy nie lepiej żeby zrobić tak jak było u Ciebie... Bo jeśli odp na pytanie 3 jest pozytywna to mogłbym wtedy wymiennie stosować lampy, i wybrać odpowiednie brzmienie...
Na razie tyle...
Mam nadzieje, że nie uznasz tego za jakieś marudzenie...
Pozdrawiam
fireboy pisze:Witam!!! oto pytania:
1. W czym rysujesz schematy - to takie na rozgrzewkę
2. Widzę, że jednak zrobiłeś bez klonowania kanałów, a ja już się jakoś nastawiłem do Twojego pierwotnego rozwiązania po dokłądnej analizie chamatu BlackAltaira... Można by to zmienić??? Dobrze mi się wydaje, że bez względu na to który kanał pracuje, pierwszy stopień cały czas pracuje w obu lampach... A tak zgodnie z Twoim pierwotnym rozwiązaniem - też ciągle pracuje, ale tylko jedna - i jakoś to mnie przekonało...
3. Czy bez zmiany shcematu można użyć w czystym ECC 81/82/83 ???
4. ma to związek z poprzednim pytaniem... W Twojej konstrukcji w kanale czystym, oprócz tego, że jest GAIN, VOLUME to jeszcze na końcu jest MASTER, a widzę, że w tym schemacie dla czystego jest tyko GAIN (wspomniałęś o tym że NON MASTER) który robi za VOLUME ale po wyjściu idzie bezpośrednio na końcówkę bez MASTERA - czy nie lepiej żeby zrobić tak jak było u Ciebie... Bo jeśli odp na pytanie 3 jest pozytywna to mogłbym wtedy wymiennie stosować lampy, i wybrać odpowiednie brzmienie...
Na razie tyle...
Mam nadzieje, że nie uznasz tego za jakieś marudzenie...
Pozdrawiam
AD1 to zwykły paint. zawsze przerabiam inne schematy, nie robie od poczatku. Ten walniety był na kolanie z kilku różnych schematów.
AD2 chciałeś bez klonowania to masz bez klonowania. mój preamp nazywa się Black Altar nie altair - robiłem go dla jednego szatanowca Dobrze ci się wydaje w BA pierwszy stopień pracuje zawsze.
AD3.W BA jako lampę wstępną można użyć tylko ECC83 lub 6N2P-EV, w tym który ci zaprojektowałem to w czystym wszystko jedno może być kazda. Nie można zamieniac bez specjalnego układu zmiany zarzenia lamp ECC81/82/83 na 6N2P/6N1P/ECC85/ECC88.
AD4. z gałkologią jest różnie. w tym schemacie co zaproponowałem nie ma globalnego mastera ale nic nie szkodzi na przeszkodzie aby go dołączyć. To samo z Volume kanału czystego. Głośność w tym zaprojektowanym regulujesz w czystym gainem.
Jeślichcesz to wykorzystaj preamp z BA i daj końcówkę z któregoś z moich comb na EL84 i też bedzie dobrze. Układ przełaczajacy masz w BA.
Nie napisałem a ty pewnie nie zauważyłeś, że moja propozycja zawiera cztery lampy ECC82/81; 2xECC83/6N2P-EV; ECL86.
jak chcesz kozystać z BA to też cztery lampy tyle że 3xECC83/6N2P-EV + EL84/6P14P.
painlust pisze:mój preamp nazywa się Black Altar nie altair
Najmocniej przepraszam, zasugerowałem się nazwą schematu - black_altair.gif - i dlatego tak napisałem...
painlust pisze:AD3.W BA jako lampę wstępną można użyć tylko ECC83 lub 6N2P-EV, w tym który ci zaprojektowałem to w czystym wszystko jedno może być kazda. Nie można zamieniac bez specjalnego układu zmiany zarzenia lamp ECC81/82/83 na 6N2P/6N1P/ECC85/ECC88.
Czyli rozumiem, że każda znaczy ECC83/82/81... Rozumiem że wynika, to z tego, że przy ECC83 może być 6,3V (gdy są połączone nóżki 4 i 5 i łączymy do 4 i 5 oraz do 9) lub 12,6V a 6N2P tylko 6,3V (łączymy do nóżek 4 i 5)...
OK na razie tyle... Dziś wyjeżdzam i dopiero w poniedziałek wróce i spróbuję poskładać sam coś, żeby nie nadwyrężać Twojej cierpliwości i poproszę wtedy tylko o sprawdzenie
painlust pisze:Już mam dla ciebie schemat - w załaczniku. /..ciach.../ Masz jakieś obiekcje lub pytania co do schematu?
Ja mam małe pytanko - z tego, co widzę, na wyjściu preampa jest gniazdo jack ze stykiem rozwiernym robiące jako wyjście liniowe po preampie.
Zastanawiam się, co czuje lampa wyjściowa, jak wsadzisz jacka w to gniazdko - jej siatka wisi wtedy w powietrzu...
fireboy pisze:Witam!!! oto pytania:
1. W czym rysujesz schematy - to takie na rozgrzewkę [cut]
- widzę, że nagminnie rysunki są krojone z pewnej strony.......
tak Tomku, nie wypieram się, a to pytanie powinno być raczej kierowane do ciebie niż do mnie. Podobała mi się grafika bo jest taka jak lubie. Pomijam fakt, że przeróbki zaczeły się od RED BARONA z sieci, ale pewnie on też był krojony od ciebie.
painlust pisze:Już mam dla ciebie schemat - w załaczniku. /..ciach.../ Masz jakieś obiekcje lub pytania co do schematu?
Ja mam małe pytanko - z tego, co widzę, na wyjściu preampa jest gniazdo jack ze stykiem rozwiernym robiące jako wyjście liniowe po preampie.
Zastanawiam się, co czuje lampa wyjściowa, jak wsadzisz jacka w to gniazdko - jej siatka wisi wtedy w powietrzu...
masz racje siatka lampy końcowej wisi w powietrzu. Moje niedopatrzenie. Powinna być albo zwierana do masy, albo dać tam rezystor 2M2 na stałe, albo zrobić jakiś wyłącznik napięcia anodowego co by tej lampy nie używać, gdy używa się tylko preampu....