No a jak zasilisz EL84, która musi dostać 250V a nie 400?
o tym nie pomyślałem... Czyli albo dajemy wtedy minejszy prąd na lampy, albo dodatkowe odczepy...
Po prostu chodziło mi o to żeby ta mesa brzmiała podobnie do mesy
Jak to Twoja pierwsza konstrukcja to proponowałbym jakiegoś klona Soldano Atomic na 1xECC83 i 1XECL86(PCL86) bez wtórnika w preampie - proste, fajne i skuteczne..
można gdzieś znaleźć jakieś próbki dźwiękowe tego sprzętu???Chociaż jak już pisałem wcześniej to chciałbym zrobić coś konkretnego, docelowego, bo nie mam kasy na to żeby przeprowadzać eksperymenty...Chociaż może tak by było lepiej żeby się od podstaw rozwijać...
Wogóle macie może jakieś linki do stron z próbkami dzwiękowymi???
Hym, co Kolega wogóle na tym wzmacniaczu chce chałturzyć?
Ja tak tylko z doświadczenia przestrzegam przed rozbudowanymi konstrukcjami - na początku mojej lampowej przygody też się napaliłem - uuu aaa.. będą trzy kanały full wypas i wogóle... I miałem przez kilka tygodni problem z jako takim brzmieniem czystego kanału, o odpaleniu końcówki mocy nie wspominając - tak że na początek proponuję ostrożnie i z pokorą - dwie lampki, jeden kanał, właśnie Atomic - taki JCM800 na sterydach jest jak znalazł - fajne brzmienie a'la Metallica da się ukręcić (chociaż zewnętrzny dopalacz typu distortion / korektor się przydaje ), a i z czystym brzmieniem nie ma problemu - gain na minimum, przełącznik obniżający wzmocnienie i dawaj Nothing Else Mathers...
Napisz na priva, jak by co to skype / gadu mam do dyspozycji
A eksperymenty nie są takie znowu drogie - zawsze sobie możesz w obudoie zostawić dziurę pod dodatkową ECC
No a jak zasilisz EL84, która musi dostać 250V a nie 400?
o tym nie pomyślałem... Czyli albo dajemy wtedy minejszy prąd na lampy, albo dodatkowe odczepy...
Po prostu chodziło mi o to żeby ta mesa brzmiała podobnie do mesy
Jak to Twoja pierwsza konstrukcja to proponowałbym jakiegoś klona Soldano Atomic na 1xECC83 i 1XECL86(PCL86) bez wtórnika w preampie - proste, fajne i skuteczne..
można gdzieś znaleźć jakieś próbki dźwiękowe tego sprzętu???Chociaż jak już pisałem wcześniej to chciałbym zrobić coś konkretnego, docelowego, bo nie mam kasy na to żeby przeprowadzać eksperymenty...Chociaż może tak by było lepiej żeby się od podstaw rozwijać...
Wogóle macie może jakieś linki do stron z próbkami dzwiękowymi???
Żaden wzmacniacz DIY nie zabrzmi jak Mesa nawet jak będzie tak samo skonstruowany, a tu przecież masz inną końcówke. W dodatku coś ty się tak napalił na te wysokie napiecia na lampach? ja w preampie dla kumpla musiałem obniżać o kilkadziesiąt woltów bo lepiej brzmiał. Jak chcesz mogę zaprojektować ci w wolnej chwili wzmacniacz nawet z wysokimi napięciami, ale trafo zasilające musiałbyś robić na zamówienie pod projekt.
Generalnie lubię słuchać i grać ciężką muzę, począwszy od wspomnianej wcześniej Metallicy, przez In Flames, Children of Bodom, Linkin Park, Disturbed, Godsmack....
Generalnie ciężkie brzmienie i właśnie do takiej muzy szukam wzmaka... Oczywiście teraz mam tranzystor i jest on dopalany kostką Digitech Metal Master - która potrafi dać ciężkie brzmienie... No ale oczywiście co lampa to lampa...
W dodatku coś ty się tak napalił na te wysokie napiecia na lampach?
Źle mnie zrozumiałeś... Nie upieram się przy dużych napięciach... Dopytuję się tylko o to co niesie za sobą obniżenie napięcia i jaki ma to wpływ na brzmienie...
Co do tych wzmaków które robicie czy macie może jakieś próbki dzwiękowe ?? Bardzo Chętnie posłuchałbym jak brzmią konstrukjce przez Was budowane...
Generalnie lubię słuchać i grać ciężką muzę, począwszy od wspomnianej wcześniej Metallicy, przez In Flames, Children of Bodom, Linkin Park, Disturbed, Godsmack....
Generalnie ciężkie brzmienie i właśnie do takiej muzy szukam wzmaka... Oczywiście teraz mam tranzystor i jest on dopalany kostką Digitech Metal Master - która potrafi dać ciężkie brzmienie... No ale oczywiście co lampa to lampa...
W dodatku coś ty się tak napalił na te wysokie napiecia na lampach?
Źle mnie zrozumiałeś... Nie upieram się przy dużych napięciach... Dopytuję się tylko o to co niesie za sobą obniżenie napięcia i jaki ma to wpływ na brzmienie...
Co do tych wzmaków które robicie czy macie może jakieś próbki dzwiękowe ?? Bardzo Chętnie posłuchałbym jak brzmią konstrukjce przez Was budowane...
Pozdrawiam
Dobrze, że piszesz o ciężkich brzmieniach a nie o metalu bo większość tego co wymieniłeś z takowym ma niewiele wspólnego co nie każdy o tym wie. Brzmienie wczesnej Metallicy było oparte na JCM800 + DS1 wiadomych firm. Teraźniejsze nie wiem.
Co do napięć to czym mniejsze tym brzmienie bardziej Vintage tzn cieplejsze.
Wspominałem wcześniej już o o In Flames, oni grają właśnie na 5150...
Ale myślę, że jak się taki DR, albo Atomica (jak tu kolega proponuje że to JCM800 na sterydach ) dopali czymś mocniejszym niż DS-1 to będzie też ciężko...
No chyba że proponujesz jakieś inne konkretne rozwiązanie...
Wspominałem wcześniej już o o In Flames, oni grają właśnie na 5150...
Ale myślę, że jak się taki DR, albo Atomica (jak tu kolega proponuje że to JCM800 na sterydach ) dopali czymś mocniejszym niż DS-1 to będzie też ciężko...
No chyba że proponujesz jakieś inne konkretne rozwiązanie...
Dopal go Zoomem 505 . Wzmacniacze lampowe, które mają dobre przesterowanie dopala się boosterami a nie ciężkimi przesterami. Widze że masz takie pojęcie jak jeden gość co podpinał MT-2 pod Mese DR.
Jakiś znany gitarzysta też używa MT-2 w charakterze korektora, z gain na minimum A ten Zoom 505 to jakoś tak... ironicznie zabrzmiał
A już poważanie - to wydaje mi się że koncepcja ECC83 +PCL86 (Namiastka Atomica) byłaby najprostsza i w miarę bezbolesna . I jak byś to złożył, to poeksperymentować z różnymi boosterami półprzewodnikowymi...
popiol17 pisze:Jakiś znany gitarzysta też używa MT-2 w charakterze korektora, z gain na minimum A ten Zoom 505 to jakoś tak... ironicznie zabrzmiał
A już poważanie - to wydaje mi się że koncepcja ECC83 +PCL86 (Namiastka Atomica) byłaby najprostsza i w miarę bezbolesna . I jak byś to złożył, to poeksperymentować z różnymi boosterami półprzewodnikowymi...
Pozdrawiam!
zabrzmiał ironicznie bo miał zabrzmieć. Zoom z założenia brzmi ironicznie Ludzie sobie nie zdają sprawy jak duzym przesterem tranzystorowym można popsuć brzmienie lampiaka. Tylko w jednym wypadku polecam używanie przesterów z kostek - na kanale czystym wzmacniacza i nie mogą być to przestery z cyklu "szlifierka kątowa" takie jak MT-2 i pokrewne. Mój kumpel gra na wzmaku z działu 14-go galerii DIY i DS-2 i brzmi to zajefajnie.
painlust pisze:
Dopal go Zoomem 505 . Wzmacniacze lampowe, które mają dobre przesterowanie dopala się boosterami a nie ciężkimi przesterami. Widze że masz takie pojęcie jak jeden gość co podpinał MT-2 pod Mese DR.
WSTYD MI No niestety taki już jest mój los... Zostałem wychowany na tranzystorze i tam panowała taka zasada, że im mocniejszy i cięższy przester (kostka) tym mocniejsze i cięższe brzmienie w głośniku...
Ale chcę to zmienić i dlatego chcę zbudować sobie coś co odmieni moje życie
Mam nadzieje, że pomimo mojego wypaczenia pomożecie mi
Moja propozycja jest dla ciebie (jeśli już chcesz dwa kanały) taka:
kanał czysty - Fender (ECC83/81/82/88 lub 6N2P/6N1P) ogólnie w tym kanale może znaleźć się jakakolwiek chyba duotrioda. jeśli chcesz czysty z czystych polecam użycie ECC82 lub 81 - są trudno przesterowywalne.
kanał hi-gain DR/HS/SLO - polecam modyfikację typu HS jest drapieżniejsza od zwykłego DR (polecam lampy 6N2P-EV - 2szt.)
wtórnik katodowy + końcówka (ECL86).
transformatory:
zasilający powiedzmy TS40/29/676 - często spotykany w polskich radiach lampowych i gramofonach bambino. TS30 może być za słaby szczególnie jakbyś uzył 6N1P w kanale Fendera, ale można spróbować.
głośnikowy: Preferuje TG2,5-1-666 lub TG2,5-2-666 właściwie tylko dla tego że ma możliwość wyboru impedancji głośnika. telewizyjne TG5 lepiej pasują do głośników 4 lub 6Ohm. Poszukaj TG2,5 można takie spokojnie zdobyć.
Potrzebne ci bedzie jeszcze jedno trafo do układu przełączajacego o napieciu wyjściowym 12-18V i niewielkiej mocy. Może mieć 4W.
jak to zdobedziesz mogę ci zaprojektować całego pięciowatowca.
Witam!!!
To właśnie konkretna propozycja na którą czekałem
Zabieram się do kompletowania niezbędnych elementów...
Na razie dam sobie tylko spokój z trafem głośnikowym. Mam to TG5 i na razie odpale na takim a później najwyżej kupię TG2,5 i zamienię. W domu mam dwa głośniki 8 Ohm (ARZ6608 niestety) więc skoro TG5 jest do 4 Ohmowego to połączę je równolegle i będzie 4 Ohm. Powinno być ok do czasu zakupu konkretnego gitarowego głośnika...
Jak tylko będę miał komplet elementów to się od razu dam znać
fireboy pisze:Witam!!!
To właśnie konkretna propozycja na którą czekałem
Zabieram się do kompletowania niezbędnych elementów...
Na razie dam sobie tylko spokój z trafem głośnikowym. Mam to TG5 i na razie odpale na takim a później najwyżej kupię TG2,5 i zamienię. W domu mam dwa głośniki 8 Ohm (ARZ6608 niestety) więc skoro TG5 jest do 4 Ohmowego to połączę je równolegle i będzie 4 Ohm. Powinno być ok do czasu zakupu konkretnego gitarowego głośnika...
Jak tylko będę miał komplet elementów to się od razu dam znać
Pozdrawiam
czy ja wiem czy taka konkretna. Nie myśl, że zaprojektuje ci layout do tego. Dla siebie nie projektuje a co dopiero dla kogoś. Zawsze polecam pająka.
Layout sam soróbuję zaprojektować. Poproszę tylko o sprawdzenie czy nic nie popierdzieliłem...
Apropos mógłbyś mi złożyć jeden schemat chociaż, tzn. jak połączyć to wszystko do kupy, wraz z przełączaniem nakałów i połączeniem końcówki...tak żeby było na jednym rysunku... Bo ja już mogę dużo błędów na tym etapie zrobić. Jak już bedę miał taki shcemat all in one to zaczne robić layout...
fireboy pisze:Layout sam soróbuję zaprojektować. Poproszę tylko o sprawdzenie czy nic nie popierdzieliłem...
Apropos mógłbyś mi złożyć jeden schemat chociaż, tzn. jak połączyć to wszystko do kupy, wraz z przełączaniem nakałów i połączeniem końcówki...tak żeby było na jednym rysunku... Bo ja już mogę dużo błędów na tym etapie zrobić. Jak już bedę miał taki shcemat all in one to zaczne robić layout...
Odważny jesteś z tym layoutem. Ja bym się bał. Nie płacz potem że wszystko gwizda, wyje i brumi. Wszystkim się wydaje że to powinno działać tak chop siup od razu. Jeszcze cie to zaskoczy - gwarantuje.