12ax7a / ecc83 Mazda

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

12ax7a / ecc83 Mazda

Post autor: popiol17 »

Dorwałem lampkę jak w temacie - widać że kształtem, kolorem i budową systemów triodowych różni się od standardowych Tesli, RFT, Tungsramów itd... Aczkolwiek wsadziłem w gitarowca i nie słychać różnicy w porównaniu z Teslą :D :D :D

Czy koledzy mieli jakieś doświadczenia z tymi lampami (trwałość, trzymanie parametrów katalogowych) ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

ECC83 była tak niezmiernie popularna, że powstało mnóstwo jej wersji. Bardzo często różnią się one tak ważnymi rzeczami, jak rozmiary elektrod. Z Mazdą akurat nie miałem do czynienia, ale wśród lamp tego typu innych producentów (Ei, RFT, Siemens, Tungsram) żadnych różnic sonicznych nie stwierdziłem. Nawet nie do końca ścisły rosyjski odpowiednik 6N2P jest praktycznie nie do odróżnienia na ucho. Zaznaczam, że moje obserwacje dotyczą sprzętu Hi-Fi.

ps. Zastanawiam się jak oni zachowali pojemności międzyelektrodowe zmieniając rozmiary elektrod :?: Bo jeżeli nie zachowali, to można się sprzeczać, czy to jeszcze ECC83, czy już nowy typ :idea:
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Dane katalogowe można porównać: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 12AX7A.pdf
Tutaj są fotki lamp różnych producentów: https://www.tubeworld.com/12ax7.htm#_self
szalony

Post autor: szalony »

Ale ECC83 jest lampą typowo m.cz, więc do pojemności międzyelektrodowych zapewne nikt nie przywiązywał wagi.

RFT: Cas= 1,7pF, Caa' <0,2pF [1]
Philips: Cas=1,7pF, Caa' <1,2pF
Mazda Belvu: Cas=1,6pF, Caa'<1,2pF

Pojemności wejściowe również z różnicą dziesiętnych części pF

[1] - Może błąd w druku ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

szalony pisze:Może błąd w druku ?
To możliwe. W RFT anody są małe i znacznie oddalone od siebie.
Rzeczywiście w m.cz. nad pojemnościami takiego rzędu nie ma sensu się rozwodzić.