(prawie)audifilskie dywagacje

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Pan w tym mundurze ma taką marsową minę (cóż, taki zawód) to może dla rozładowania sytuacji trochę się pośmiejemy. Z cen.
Oto pewna polska firma sprzedaje kolumny high-end oparte na głośnikach szerokopasmowych firmy Tesla (do kupienia za rogiem w cenie 25 zł/sztuka model i parametry - patrz wątek głośniki dla nuncjusza1). Zatem komplet głośników to 50 zł, do tego przysłowiowe "cztery deski" (prawdę mówiąc paździeże) - podwójnie i co otrzymujemy ?
Cenę 11500 dolarów. Amerykańskich. Nie, nie pomyliłem się. słownie: jedenaście tysięcy pięćset, a w dolarach, bo to światowy hit jest.
Dumna nazwa brzmi Acuhorn Grand Biancore 155 a oto i one:
http://www.acuhorn.pl/biancore155-en.htm
front247
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: front247 »

no wlasnie,i to jest idealny przyklad,jak naciagać
pewnie zastosowano tu patent kupowania oczami,a za oceanem ,w jakimś sklepiku hi-fi,facet nawija jakiemus milionerowi cyt;
--co to za piekne duze skrzynie?
--co...? aaa tamto,no cóż,to zestawy znanej(w branzy),firmy polskiedj blebleble
---a co mają w sobie niezwyklego?
---glosniki,wie pan są to czeskie glosniki znanych zakladów tesla,komuna te sprawy,czyste retro,a pan wie ile oni sie narobili glosników dla rosjan..?
itd.itd
i juz kasa jest,a milioner i tak kupi,bo co ma zrobic..?
wystarczy stolarnia,dstrybutor stany,australia,azja,i kase mozna ciąć
front247
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Pozwolę sobie wrócić do tematu wątku (który zaczął się tak ciekawie, a potem zszedł na manowce) i poruszyć kwestię, która chyba się jeszcze nie pojawiała, a nie daje mi spokoju:
Jakie parametry wzmacniacza (ew. rozwiązania konstrukcyjne) wpływają Waszym zdaniem na odtwarzanie wrażeń przestrzennych w muzyce? Wiem oczywiście, że niemniej ważną rolę od wzmacniacza grają tu przyzwoitej klasy kolumny i odpowiednio przygotowane pomieszczenie, które nie wprowadza słyszalnych podbić czy rezonansów.
A jednak na podstawie własnych obserwacji zauważyłem, że wzmacniacze mogą bardzo różnie kształtować tzw. perspektywę, albo jak kto woli "scenę" i często dotyczy to urządzeń tej samej klasy o bardzo zbliżonych parametrach.
Akurat niedawno miałem u siebie dwa wzmacniacze tranzystorowe, obydwa 50-watowe, proste i w miarę niedrogie konstrukcje. Pierwszy, niezależnie od rodzaju muzyki, akcentował głównie pierwszy plan - miałem wrażenie, że wszystko rozgrywa się przed linią kolumn (trochę tak jak w monitorach studyjnych). Drugi z kolei przesuwał całą perspektywę mocno w tył. Tu z kolei odnosiłem wrażenie, że słucham muzyki rozciągniętej na dalekim łuku za kolumnami, ze sporego oddalenia (mnie akurat odpowiada taka szkoła, bo bardziej przypomina wrażenia z koncertu na żywo).
Co według Was może wpływać na tak różne odtwarzanie wrażeń przestrzennych?
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gutten pisze: Jakie parametry wzmacniacza (ew. rozwiązania konstrukcyjne) wpływają Waszym zdaniem na odtwarzanie wrażeń przestrzennych w muzyce? Wiem oczywiście, że niemniej ważną rolę od wzmacniacza grają tu przyzwoitej klasy kolumny i odpowiednio przygotowane pomieszczenie, które nie wprowadza słyszalnych podbić czy rezonansów.
Faza. Stereofonia leży w przesunięciach fazowych, jak wzmacniacz inaczej zmienia fazy w różnych kanałach to wrażenie srerefofonii może się zmienić.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

tszczesn pisze: Faza. Stereofonia leży w przesunięciach fazowych, jak wzmacniacz inaczej zmienia fazy w różnych kanałach to wrażenie srerefofonii może się zmienić.
W wielu konstrukcjach można zauważyć dążenie konstruktorów do zachowania maksymalnej symetri w budowie obu kanałów wzmacniacza, także pod względem mechanicznym. Jak myślę, jedną z przesłanek jest to o czym napisał tszczesn.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Janusz pisze:W wielu konstrukcjach można zauważyć dążenie konstruktorów do zachowania maksymalnej symetri w budowie obu kanałów wzmacniacza, także pod względem mechanicznym.
Fakt - zauważyłem że wzmacniacze typu "dual-mono" z odseparowanymi, niezależnymi kanałami mają zwykle lepszą stereofonię (choć oczywiście trudno powiedzieć, że jest to reguła). Ale to już praktycznie dwa monobloki w jednej obudowie.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Hmm... ale faza o której wspomniał tszczesn odpowiadałaby raczej za separację, zogniskowanie pozornych źródeł dźwięku i chyba za scenę wszerz, inaczej na linii pomiędzy kolumnami.
A za przybliżenie i oddalenie obrazu wgłąb ? Stereofonia chyba nie przenosi takiej informacji. Słuchacz jedynie może odbierać jakieś dźwięki jako oddalone poza linę bazy wgląb jeśli są po prostu cichsze, no ewentualnie w grę wchodzą jakieś efekty z opóźnieniem, poglosem itp.... Co o tym myślicie ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: fugasi
Z tego, co mi wiadomo, a można to zaobserwować na prostych przykładach, odległość od źródła dźwięku rozpoznaje się na podstawie kształtu czoła fali. Nasuwa to skojarzenia z takimi parametrami jak szybkość narastania, czy zniekształcenia intermodulacyjne... Ogólnie ważne będzie zachowanie wzmacniacza przy skomplikowanych stanach nieustalonych, co niestety dość trudno sensownie pomierzyć.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Czyli okazuje się, że studiując nawet dokładne dane techniczne wzmacniacza (zakładając że są rzetelne i wiemy w jakich warunkach przeprowadzano pomiary) praktycznie nie da się przewidzieć wielu istotnych cech brzmieniowych. Ot, chociażby wspomnianego wyżej sposobu reprodukcji wrażeń przestrzennych, stereofonii, o barwie już nie wspominając. Jeśli generalizuję, to mnie poprawcie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

gutten pisze:Czyli okazuje się, że studiując nawet dokładne dane techniczne wzmacniacza (zakładając że są rzetelne i wiemy w jakich warunkach przeprowadzano pomiary) praktycznie nie da się przewidzieć wielu istotnych cech brzmieniowych. Ot, chociażby wspomnianego wyżej sposobu reprodukcji wrażeń przestrzennych, stereofonii, o barwie już nie wspominając. Jeśli generalizuję, to mnie poprawcie.
Toż to prawda znana chyba od czasów Williamsona, a może i wcześniej...
Gdyby było inaczej nie byłoby ani tego kącika, ani całej gałęzi przemysłu elektronicznego, ani nawet słowa "audiofilski" :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotr pisze::arrow: fugasi
Z tego, co mi wiadomo, a można to zaobserwować na prostych przykładach, odległość od źródła dźwięku rozpoznaje się na podstawie kształtu czoła fali. Nasuwa to skojarzenia z takimi parametrami jak szybkość narastania, czy zniekształcenia intermodulacyjne...
Acha, ale w takim razie wspomniane wrażenie oddalenia sceny występuje i w reprodukcji monofonicznej.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze:Toż to prawda znana chyba od czasów Williamsona, a może i wcześniej... Gdyby było inaczej nie byłoby ani tego kącika, ani całej gałęzi przemysłu elektronicznego, ani nawet słowa "audiofilski" :)
Podkopujesz moją wiarę w umiejętności konstruktorów :D Myślałem, że inżynier-elektronik, projektując i wykonując wzmacniacz, jest w stanie chociaż z grubsza określić jego przyszłe cechy brzmieniowe.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

gutten pisze:Podkopujesz moją wiarę w umiejętności konstruktorów :D Myślałem, że inżynier-elektronik, projektując i wykonując wzmacniacz, jest w stanie chociaż z grubsza określić jego przyszłe cechy brzmieniowe.
Właśnie o to "z grubsza" chodzi. W końcu wzmacniacz grający "do przodu" nie jest ani gorszy, ani lepszy od tego grającego "do tyłu". (wybaczcie tą audiofilską terminologię ;) )
Konstruktor na podstawie pomiarów i obliczeń stara się stworzyć urządzenie o zadowalających go parametrach, natomiast z biegiem czasu przywiązuje się do pewnych szczególnych rozwiązań układowych, które wszystkie prowadzą do takiego samego rezultatu na pomiarach, ale różnią się drobiazgami w spotkaniu z muzyką. A jako echo pojawiają się (bezsensowne) spory o przewadze SE nad PP, czy lampy nad tranzystorem...
Moim zdaniem, póki założenia konstrukcyjne zostaną spełnione, wszystkie drogi prowadzą do Rzymu :)
Awatar użytkownika
Ano
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Ano »

Zazdroszcze wam, przysluchiwalem sie juz wzmacniaczom wiele razy i takiego zjawiska 'zmiany odleglosci' nie slysze, choc chcialbym. Natomiast podobny efekt slysze przy odsluchu roznych zestawow glosnikowych. Niektore dzwieki sprawiaja wrazenie wychodzic z jednego punktu, byc bardzo skupione, a inne tworzyc rozmyty, dalszy plan. Czasami tez odnosze wrazenie, ze zrodlo dzwieku znajduje sie wyzej niz glosniki wysokotonowe (zwlaszcza przy monitorach biernych). Te efekty tlumacze sobie wplywem interferencji w pionowym ukladzie dwoch glosnikow na charakterystyki kierunkowe, ktore nota bene zalezne sa od tresci sygnalu (czestotliwosc, odleglosci miedzy glosnikami, rodzaj filtrow w zwrotnicy). W ten sposob monitor moze promieniowac w plaszczyznie pionowej kilkoma wiazkami pod roznymi katami. A na dodatek, sufit z reguly stanowi najgorzej wytlumiona powierzchnie..
gutten
250...374 postów
250...374 postów

:arrow: Ano
Praktycznie każdy porządnie zaprojektowany zestaw głośnikowy powinien bez problemu odtwarzać wrażenia przestrzenne tak, jak zostały utrwalone na płycie. Ale na przeszkodzie stoją zwykle kiepsko zaadaptowne pomieszczenia: umówmy się, kto z nas może z ręką na sercu powiedzieć że słucha w muzyki w idealnych warunkach akustycznych? Ja akurat mam to szczęscie, że dysponuję oddzielnym pokojem tylko do słuchania muzyki, ale i tak nie jest idealnie: żeby zlikwidować niektóre rezonanse musiałbym przesunąć jedną ścianę i podnieśc sufit :D