krzkomar pisze:Ja za to przypominam sobie wieczne problemy z synchronizacją poziomą w Berylach, a przynajmniej w tym co my posiadaliśmy (tyle że tam chyba sterczała ECH81 zamiast ECH84). No ale jak by nie patrzeć zawdzięczam mu to, że do dziś dłubię w elektronice - każde bowiem włączenie wymagało pokręcenie z tyłu rdzeniem cewki "TIS" w celu ustabilizowania obrazu (likwidacji "pasów") . Co ciekawe, późniejszy Cygnus też cierpiał na tą przypadłość.
U mnie jest ECH84, wymieniałem niedawno...
Co do kręcenia cewką no to jest cały urok Beryli Nawet jak się rozgrzeje to się rozstraja i znów cała procedura stroenia synchro. Nie wiem jak babcia mojego kumpla oglądała coś na tym TV? (bo to od niej dostałem ten sprzęt). Chciałem założyć w nim głowicę zintegrowaną ale po co psuć jego urok...
Co do neptunów to tak, w pełni lampowe były 424 i 624 (były tam jakieś tranzystorki w p.cz.). Mój dziadzio miał jednego z nich ale padła DY86 i go rozebrawszy . A szkoda, chce ktoś kineskop?
Bo wstawienie ECH81 bylo tzw, kryzysowym rozwiazaniem. Uklad separatora jako tako dzialal. POwszechnie praktykowane.
Retroman pisze:Witam
Ja stawiam na mój pierwszy telewizor ruski Rubuin 102. Miał także UKF i jedyna jego istotna wada to kineskop. Po jego powolnej śmierci koniec lat 60-tych wstawiłem tam ( w miejsce po kineskopie) jeden duży głośnik i słuchałem muzyki z dobrymi basami. UKF (ale nie stereo) chyba od 1962 roku, a żył ten TV ze 6 lat, ale był ładny i z trafem sieciowym. Poszukuję do niego schematu tak jak niedawno do mojego pierwszego radia. Pomógł mi OTLamp.
Pozdrowienia.
brys pisze:Marcinie nie doceniasz starszych kobiet! Moja ciocia (siostra babci, nie wiele młodsza) sama naprawiła swój odbiornik, a zawodowo szyje rajstopy Urwany był jakiś kabel, a jej kobieca intuicja podpowiedziała gdzie powinien być. Przylutowała gwoździem podgrzanym od palnika kuchenki
Tożto niesamowita sprawa . Pamiętam jak moja siostra coś lutowała (już lutownicą transformatorową), patrzeć na to nie szło ale dała sobie radę
brys pisze:Sentymentu też nie mam ale szacunek okazuję...
ja też okazuję. Dlatego też nie rozjechałem ich walcem. Teść powiedział, że jak nie znikną z jego komórki to zakopie mnie razem z nimi za stodołą. No to rozebrałem na czynniki pierwsze. Odbiorniki były zepsute (powypalane PCB; wypłynięte elektrolity itd) definitywnie. oba zmieściły się po rozbiórce w jednym koszyku i teść się nie denerwuje i ja jestem zadowolony bo full podstwek można było z nich odzyskać, okablowanie, trafa itd. Mam jeszcze kineskopy - chce ktoś?
marcin_oizo pisze:A jakie modele tych kinolów? Wiem że kolega Alek składa Szafira, może jemu się przydadzą?
Napisz typy...
Pozdrawiam Marcin.
No cóż musiałbym się przyjrzeć. Te z Nefrytów są czechoslowackiej produkcji, a czy sprawne to nie mam pojęcia. Mam jeszcze dwa czy trzy jakieś inne. Dwa napewno radzieckie.
Jak ktos chce to mam do wzięcia dwa OTV - jeden to Alga (była sprawna kilka lat temu, ale stała przez ten czas w altance na działce i to raczej nie pozwoliło jej sprawności zachować), drugi to Koral (ma fotorezystor :), z chyba niesprawnym kineskopem (coś iskrzyło w dziale). Do wzięcia gratis.
OTLamp pisze: Widział ktoś kiedyś na żywo takiego Neptuna?
Ja widziałem na wystawie serwisu RTV w Żorach. Nie miałem pojęcia co to może być, myślałem, że ktoś dołożył gałki ze Szmaragda do jakiegoś zagranicznego sprzętu.
Mój faworyt to Belweder, ponieważ to jedyny jaki posiadam. Dostałem go perzd kilku laty od mojej Cioci. Z opowiadań wiem, że mił grać do do końca. Ja jeszcze go nie podłączyłem bo nie mam za dużego doświadczenia z TV.
Jak go "uruchomie" to będe mógł na Mojej kablówce MTV odbierać, ale bez głosu (inna podnośna).
Jeżeli nie da się uruchomić, to i tak zostanie. Fajnie się prezentuje między Radiami.
Pozdrawiam Mircio
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.