Plebiscyt na najciekawszy TV lampowy

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Post autor: _idu »

marcin_oizo pisze:
krzkomar pisze:Ja za to przypominam sobie wieczne problemy z synchronizacją poziomą w Berylach, a przynajmniej w tym co my posiadaliśmy (tyle że tam chyba sterczała ECH81 zamiast ECH84). No ale jak by nie patrzeć zawdzięczam mu to, że do dziś dłubię w elektronice :) - każde bowiem włączenie wymagało pokręcenie z tyłu rdzeniem cewki "TIS" w celu ustabilizowania obrazu (likwidacji "pasów") :). Co ciekawe, późniejszy Cygnus też cierpiał na tą przypadłość.
U mnie jest ECH84, wymieniałem niedawno...
Co do kręcenia cewką no to jest cały urok Beryli :D Nawet jak się rozgrzeje to się rozstraja i znów cała procedura stroenia synchro. Nie wiem jak babcia mojego kumpla oglądała coś na tym TV? (bo to od niej dostałem ten sprzęt). Chciałem założyć w nim głowicę zintegrowaną ale po co psuć jego urok...
Co do neptunów to tak, w pełni lampowe były 424 i 624 (były tam jakieś tranzystorki w p.cz.). Mój dziadzio miał jednego z nich ale padła DY86 i go rozebrawszy :? . A szkoda, chce ktoś kineskop?

Bo wstawienie ECH81 bylo tzw, kryzysowym rozwiazaniem. Uklad separatora jako tako dzialal. POwszechnie praktykowane.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Retroman pisze:Witam
Ja stawiam na mój pierwszy telewizor ruski Rubuin 102. Miał także UKF i jedyna jego istotna wada to kineskop. Po jego powolnej śmierci koniec lat 60-tych wstawiłem tam ( w miejsce po kineskopie) jeden duży głośnik i słuchałem muzyki z dobrymi basami. UKF (ale nie stereo) chyba od 1962 roku, a żył ten TV ze 6 lat, ale był ładny i z trafem sieciowym. Poszukuję do niego schematu tak jak niedawno do mojego pierwszego radia. Pomógł mi OTLamp.
Pozdrowienia.
http://www.qrz.ru/schemes/index.phtml?i ... &order=top
format djv
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

brys pisze:Marcinie nie doceniasz starszych kobiet! Moja ciocia (siostra babci, nie wiele młodsza) sama naprawiła swój odbiornik, a zawodowo szyje rajstopy :D Urwany był jakiś kabel, a jej kobieca intuicja podpowiedziała gdzie powinien być. Przylutowała gwoździem podgrzanym od palnika kuchenki :D
Tożto niesamowita sprawa :D . Pamiętam jak moja siostra coś lutowała (już lutownicą transformatorową), patrzeć na to nie szło ale dała sobie radę :o
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Z polskich moje typy to: Belweder I, Turkus i pierwszy Neptun. Widział ktoś kiedyś na żywo takiego Neptuna?

Z niemieckich ładny jest np. Rubens oraz Rembrandt.

Mnie się marzy jednak jakiś przedwojenny Telefunken, np. FE-VI: http://www.earlytelevision.org/telefunken.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Andrzej Molicki pisze:Alku nie tylko w zefirze bo odbiorników z fotorezystorm było sporo , nie zmieniało to jaskrawości ale kontrast .
Nap. w Nefrycie były takie fotorezystory. wiem bo tydzień temu zutylizowałem dwie sztuki. Niestety nie mam sentymentu do lampowych TV więc nie bijcie. :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ajajajaj trzeba było się nie przyznawać :evil: wrrrr
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Sentymentu też nie mam ale szacunek okazuję...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

brys pisze:Sentymentu też nie mam ale szacunek okazuję...
ja też okazuję. Dlatego też nie rozjechałem ich walcem. Teść powiedział, że jak nie znikną z jego komórki to zakopie mnie razem z nimi za stodołą. No to rozebrałem na czynniki pierwsze. Odbiorniki były zepsute (powypalane PCB; wypłynięte elektrolity itd) definitywnie. oba zmieściły się po rozbiórce w jednym koszyku i teść się nie denerwuje i ja jestem zadowolony bo full podstwek można było z nich odzyskać, okablowanie, trafa itd. Mam jeszcze kineskopy - chce ktoś?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A jakie modele tych kinolów? Wiem że kolega Alek składa Szafira, może jemu się przydadzą?
Napisz typy...
Pozdrawiam Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

marcin_oizo pisze:A jakie modele tych kinolów? Wiem że kolega Alek składa Szafira, może jemu się przydadzą?
Napisz typy...
Pozdrawiam Marcin.
No cóż musiałbym się przyjrzeć. Te z Nefrytów są czechoslowackiej produkcji, a czy sprawne to nie mam pojęcia. Mam jeszcze dwa czy trzy jakieś inne. Dwa napewno radzieckie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jak ktos chce to mam do wzięcia dwa OTV - jeden to Alga (była sprawna kilka lat temu, ale stała przez ten czas w altance na działce i to raczej nie pozwoliło jej sprawności zachować), drugi to Koral (ma fotorezystor :), z chyba niesprawnym kineskopem (coś iskrzyło w dziale). Do wzięcia gratis.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Kurcze szkoda że mieszkasz tak daleko ;( Ale mam wujka w Grodzisku Mazowieckim... Jak masz takie TV byłbym zainteresowany :)
Pozdrawiam Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

OTLamp pisze: Widział ktoś kiedyś na żywo takiego Neptuna?
Ja widziałem na wystawie serwisu RTV w Żorach. Nie miałem pojęcia co to może być, myślałem, że ktoś dołożył gałki ze Szmaragda do jakiegoś zagranicznego sprzętu.
Komar
mir.cio
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mir.cio »

Mój faworyt to Belweder, ponieważ to jedyny jaki posiadam. Dostałem go perzd kilku laty od mojej Cioci. Z opowiadań wiem, że mił grać do do końca. Ja jeszcze go nie podłączyłem bo nie mam za dużego doświadczenia z TV.
Jak go "uruchomie" to będe mógł na Mojej kablówce MTV odbierać, ale bez głosu (inna podnośna).
Jeżeli nie da się uruchomić, to i tak zostanie. Fajnie się prezentuje między Radiami.

Pozdrawiam Mircio
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Głosik można mu dorobić. :)