Pionier - Mazur ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

szalony pisze:
STUDI pisze: - efetk wielu takich kodesatowó plczaonyw sumei rownolegle we wszelkich zasialacza w u operatora i o dbiormróc i prad przez ludzkie cialo prlnie grubo powyzej 3 mA.
No za chiny ludowe nie mogę zrozumieć :D
Wszystkie praktycznie odbiorniki, tudzież często magnetowidy z gniazdem antenowym, mają zasilacz impulsowy, który ma dwa kondensatory, jeden od żyły fazowej, drugi od zerowej, połączone do masy. Więc robi się z tego taki kiepski dzielnik napięcia przemiennego, który powoduje że na masie masz słabiutkie ~120V względem ziemi. No i takich dzielników jest połączonych równolegle tyle, ile odbiorników dopiętych do danego obwodu instalacji antenowej...

To samo w komputerach, o czym pisał STUDI - kto w mieszkaniu w bloku ma w pokojach gniazda z bolcem?... Spróbuj dotknąć np. łokciem do kaloryfera, a dłonią przejechać po obudowie kompa - poczujesz mrowienie, jakby "chropowatość" powierzchni :) A mokrą ręką - to może być już nieprzyjemne...

Pozdrawiam
Staszek
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Wspomniane przez Tomka normy faktycznie sš dziœ bardzo ostre. Pojemnoœci te muszš wytrzymać kilka KV, mieć małš upływnoœć. A wracajšc do tematu to Jednak jest to Mazur. Zajrzałem dziœ do œrodka, tu się okazuje, że radio ma trafo ! Zaraz wstawię bańki i zobaczę jak działa.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Dziœ wstawiłem bańki do mojego Mazura, czyli AZ1, 2 x ECH21 i EBL21. Pracuje wspaniale. Teraz i ja mam Pionierka. Jeszcze jeden drobiazg. Czy ma ktoœ może tylnš œciankę do tego radyjka ?