Witam!Romekd pisze: wt, 29 września 2026, 11:42 Czołem.
Bardzo często przydatnym uzupełnieniem szerokopasmowych odbiorników SDR jest wąskopasmowy filtr ze wzmacniaczem o regulowanym wzmocnieniu lub tłumieniu sygnału z anteny. Czasami jest on zbędny, gdy odbiornik wykorzystujemy w wąskim paśmie odbioru z dedykowaną do tego pasma anteną, gdyż sama antena pełni rolę filtru. Odbiór na falach długich, średnich i krótkich jest podatny na wszelkie zakłócenia od powszechnie dziś używanych przetwornic, zasilaczy i innego typu urządzeń elektronicznych, które to zakłócenia mogą mieć szerokie spektrum i powodować przesterowanie wejścia odbiornika SDR. Niedawno naprawiałem mojemu Koledze - krótkofalowcowi małą "skrzyneczkę" antenową firmy MFJ, o oznaczeniu MFJ-1020B. Wewnątrz znajdują się proste przełączane i strojone filtry LC oraz wzmacniacz w.cz. o dużej dynamice i regulowanym wzmocnieniu/tłumieniu. Tego typu urządzenie można kupić ( nowszy model: https://www.amazon.pl/MFJ-1020C-Wewn%C4 ... B00AR0D32U ) lub wykonać samemu, gdyż jej budowa jest bardzo prosta i zawiera łatwo dostępne podzespoły (wielopozycyjny przełącznik, potencjometr, regulowany kondensator foliowy, dławiki /cewki/, łatwe do zastąpienia innymi dwa tranzystory i inne drobne komponenty). Mój Kolega - krótkofalowiec, telegrafista z ogromnym doświadczeniem operatorskim (jest po 80.) używa tej skrzynki z nowoczesnym transceiverem i przestrajaną balkonową anteną, robiąc dalekie DX-y.
Można też niczego nie robić i bezrefleksyjnie na wszystko narzekać oraz wmawiać innym, że SDR to "Syf, badziewie, śmierdzi i ma fatalne części"...
Wnętrze odbiorczej skrzynki antenowej MFJ-1020C.jpg
Pozdrawiam
Romek
Ale SDR nierówny SDR-owi......klasyka to obecne amplitunery oparte o SDR które bardzo łatwo przesterować z lepszej anteny.
Są SDR ATS20+ i w tej samej technologii YAESU FT-710,
A śmierdział mój Kenwood bo nie wiadomo gdzie leżał.
A co do filtrów to każdy tani SDR ma antenę którą się podłącza wprost do przetwornika A/D przykład to "goły" RTL-SDR bo jego rozwojowe wersje mają już dołożone filtry.